Hoofdindex » Pictures » Nederland » Tweede wereldoorlog
Fotografie - Nederland
De tweede wereldoorlog
Nederland
-

-

Terwijl het Noorden van Frankrijk en België in minder dan een week tijd bevrijd werden is dit niet het geval geweest voor Nederland. Een deel van Nederland zal tot aan het einde van de oorlog in Duitse handen blijven.

De eilanden waren moeilijk te bevrijden want de Duitsers hebben zich ingegraven en verse troepen aangevoerd in Walcheren. De versterkte burchten van Terneuzen, Vlissingen, Breskens, Cadzand en Sluis konden het maritiem verkeer blokkeren door de zware artillerie. De kanonnen stonden beschut opgesteld en konden niet vernietigd worden door bombardementen. Een invasie was noodzakelijk.

De bevrijding van Zeeuws Vlaanderen en Walcheren was een zware operatie geweest, maar het was ook noodzakelijk om de haven van Antwerpen te kunnen gebruiken. En de geallieerden hadden dringend Antwerpen nodig om materieel aan te voeren, want de franse havens waren onbruikbaar of te ver van het front verwijderd.

Omdat de bevrijding van de eilanden zo moeizaam verliep hebben de geallieerden besloten direct door te storen naar het hart van Duisland en zich niet te bekommeren met de bevrijding van de rest van Nederland. Enkel Zeeuws Vlaanderen, Walcheren en Beveland zijn effektief bevrijd, de rest van de Nederlandse bevolking moest wachten tot het einde van de oorlog.

Algemeen beeld
Een algemeen beeld van de situatie in Nederland tijdens en op het einde van de oorlog. De nederlandse havens werden als thuisbasis voor kleine duitse onderzeeboten gebruikt. Er werden ongeveer 600 dergelijke onderzeeboten ingezet, maar ze waren gelukkig niet zo effektief.

Het Bevrijdingsmuseum
Dit museum in Nieuwdorp gelegen handelt over de bevrijding van Walcheren.

Bevrijding van Walcheren
Walcheren is volledig ingepolderd na de tweede wereldoorlog, maar tijdens de oorlog was dit een moerassig gebied dat grotendeels onder water werd gezet. Het was één van de moeilijkste militaire operaties want de Duitsers hadden verse troepen aangevoerd. Walcheren kon enkel via de zee of via een lange dijk (de Sloedam) bereikt worden.

Walcheren (ten noorden van de Westerschelde) moest bevrijd worden om de doorgang tot de haven van Antwerpen mogelijk te maken.

De bevrijding van Zeeuws Vlaanderen
De bevrijding van Zeeuws Vlaanderen (operatie Switchback) wordt (gemakshalve) op de belgische pagina besproken. De laatste duitse troepen hebben zich nabij Knokke overgegeven.

De oorlogsjaren (indexpagina): de Grote Oorlog, de Tweede Wereldoorlog en de Koude Oorlog.
Den Helder waar de Nederlandse Marine gecaserneerd is.

Publicités - Reklame

-