Hoofdindex » Pictures » Nederland » Breskens
Fotografie - Nederland
Breskens aan de monding van de Westerschelde
Nederland
-

-


Bijna Belgisch: alles wat verboden is.
Breskens ligt aan de monding van de Schelde in de Noordzee (meer bepaald: de Westerschelde). Dit is één van de weinige inhammen van Nederland die niet volledig ingedijkt zijn, en met goede reden: de scheepvaart naar Terneuzen en Antwerpen moet via deze doorgang. Een sluizencomplex voor zoveel grote en kleine schepen zou gewoon onmogelijk zijn, en de vertraging zou funest zijn voor de haven van Antwerpen (een schip een uur laten wachten kost duizenden euro's). De Oosterschelde die veel breder is, is al lang afgesloten van de zee.

In deze regio zijn de getijden minder dan in Frankrijk. Getijden hebben een oceaan nodig om te kunnen ontstaan, en na het Nauw van Calais blijft er niet veel meer over van de getijden. Hier komen de getijden eerder uit Noorden (Denemarken en Noorwegen) dan uit het Atlantische Oceaan. Wel is er een zeer sterke stroming, voelbaar op de Schelde tot ver voorbij Antwerpen. De sterke stroming ontstaan omdat de volledige Scheldebekken tweemaal per dag volloopt met zeewater en dan opnieuw leegloopt.

Bij laag water zijn er talrijke zandbanken zichtbaar. Schepen moeten wachten om de Schelde op te varen tot het weer hoogwater is. Dit is niet bevorderlijk voor de haven van Antwerpen.

Nederland (en vooral Zeeland) heeft zwaar geleden onder de storm van 1953, waarbij de gecombineerde invloed van springtij (waarbij de invloed van de zon en de maan elkaar versterken) en een noordwesterstorm voor extra-hoge waterstanden heeft gezorgd. Het is niet omdat de getijden hier relatief onschuldig zijn, dat er geen niveauverschillen kunnen zijn, in tegendeel: sterke winden kunnen het water de Schelde opstuwen en de trechtervorm versterkt het effekt.


De nieuwe duinen zitten op 15m boven NAP

In Zeeland bouwt men dijken op 15m boven het NAP (Normaal Amsterdams Peil). Daarmee is men zeker dat de dijken het niet zullen begeven bij hoogtij gecombineerd met stormweer.

Het NAP is een referentiepeil die bijna overal in Europa wordt gebruikt voor hoogtemetingen en komt in de praktijk ongeveer overeen met hoogwater bij doodtij. Het referentiepunt in België ligt 2.33 meter lager dan het NAP.


De waterbus

Breskens ligt er wat verlaten bij. Breskens was vroeger bekend vanwege de veerboot over de Westerschelde (de enige manier voor de inwoners van Zeeuws Vlaanderen om naar Nederland te gaan zonder via België te moeten omrijden). Met de bouw van de tunnel is de gekende veerdienst verdwenen begin 2003. Het enige dat overblijft is een pendeldienst voor voetgangers en fietsers, een waterbus, zeg maar. De stad heeft een kleine museum, waar een replica van de laatste veerboot te zien is.

Veel Duitse toeristen in deze streek, er wordt vaker duits gesproken dan nederlands. Mededelingen zijn vaak tweetalig nederlands-duits. Mijn wandeling gebeurde in volle orange-gekte (de nederlanders hadden juist nog niet verloren). Er zijn echter meer duitse vlaggen dan nederlandse vlaggen, en een nieuwe trend valt te bespeuren: de achteruitkijkspiegelversieringen in de landskleur in plaats van wapperende vlaggen. Tja, die wapperende vlaggen kunnen de lak van het koetswerk beschadigen.

Breskens heeft een dubbelzicht: aan de kant van de zee een normale strand met zand, spelende kinderen en wandelende ouders, aan de kant van de Westerschelde een modderboel.

Vanaf de 15e augustus is er het rustiger en kan je gerust een fotoshoot met modellen organiseren.

Publicités - Reklame

-