Hoofdindex » Pictures » Nederland
Nederland
(Zeeland)
Fotografie - Nederland
-

-


Breskens


Cadzand


Terneuzen


Zoutelande


Ijmuiden (Wijk-aan-Zee)


Den Helder


Hoek van Holland

Zťlande

Een paar fotoreeksen uit Nederland, en het bijzonder Zeeland, de provincie die het dichts bij BelgiŽ gelegen is.

In Zeeland zijn de hoofdwegen volledig recht (het zijn immers gebieden die op de zee gewonnen zijn geweest). Maar de snelheid is er beperkt tot 80km/u en voorbijsteken is niet toegelaten. En dit terwijl je goed zicht hebt op de baan. Er zijn geen zwakke weggebruikers (evenwijdig met de hoofdweg lopen er twee brede fietspaden die ook voor de landbouwvoertuigen dienen). De talrijke caravans rijden echter via de hoofdwegen. Een grote caravan en een zuinige auto: de typische nederlandse combinatie die meer dan twee kilometer nodig heeft om 80 per uur te halen, en dan moeten ze alweer afremmen voor een volgend rondpunt.

Een paar kilometers verder zitten we in BelgiŽ, met zijn kronkelende en slecht onderhouden wegen, zijn verkeersdrempels en diepe putten, geen fietspaden, en hier mag je voorbijsteken en aan 90 per uur rijden. Moet zijn dat de belgen veel beter kunnen rijden dan de ollanders.

Ik kan echt niet begrijpen dat mensen nog naar de belgische kust gaan. Van zodra het mooi weer is kan je niet parkeren (of kost het je 1€/uur op een betalende parking), terwijl er eigenlijk niets aantrekkelijks is aan de belgische kust. Men gebruikt niet zonder reden de uitdrukking “Atlantikwall” als men het over de skyline van de kust heeft: een bunker ziet er aantrekkelijker uit (zonder de duitsers erbij, wel te verstaan).

Van bunkers gesproken: de enige interessante fotografische plaats die nog gratis aan de belgische kust, de bunkers van de Hundius batterij zijn allemaal verboden terrein geworden. Nog een geluk dat de bunkers beschermd zijn, anders waren ze al lang verwijderd.

Zeeuws Vlaanderen

Zeeuws Vlaanderen is het stuk Nederland dat eigenlijk bij BelgiŽ had moeten horen, wat direct al minder problemen had opgeleverd bij de baggerwerken in de Westerschelde.

De Westerschelde moet uitgediept worden, anders kunnen de steeds groter wordende schepen de haven van Antwerpen niet meer binnen en is Van Peel niet content. Maar Europa vraagt in compensatie dat een deel van de Nederlandse polders weer onder water worden gezet. Wat voor een koehandel is dat nou? Ik kan begrijpen dat bij het aanleggen van een nieuwe verkaveling men van de stadskern een natuurgebied maakt (helaas dit gebeurt niet), maar ter compensatie van het uitbaggeren van de Westerschelde zou men vruchtbaar landbouwgrond onder water moeten laten lopen? Dat de Schelde 10 of 11 meter diep is, wat maakt dat uit voor de biotoop? Zullen de vogels dat merken? Zullen er minder vissen in het water zitten omdat ze bang van het diepe water zijn?

Zeeuws Vlaanderen telt eigenlijk nog maar drie gemeenten: Sluis, Terneuzen en Hulst.

Zeeland

 • Breskens
  Gelegen aan de monding van de Schelde. Bij laag water wachten de schepen tot het hoogwater is om de Westerchelde op te varen naar Terneuzen of Antwerpen.

 • Cadzand
  Een wandeling van 't Zwin tot Nieuwvliet. In tegenstelling met BelgiŽ is het strand geen recht stuk maar zijn er inhammen. Hier geen lelijke hoogbouw, maar hoogstens een strandpaviljoen, hoewel er met de Compagnie du Zoute gevaarlijke kapers op de kust zijn.

 • Terneuzen
  Hier wordt er gewerkt! Er varen meer schepen (zij het van kleinere tonnage) door het kanaal Gent-Terneuzen dan in de richting van Antwerpen. Er zijn drie sluizen die parallel werken zodat de wachttijden beperkt zijn.

 • Zoutelande
  Een bezoek van het westelijk deel van Walcheren, op zoek naar bunkers uit de tweede wereldoorlog. Ik heb er twee gevonden.

 • Te voet van Breskens tot Zoutelande
  Een wandeling van de kleine haven van Breskens (Zeeuws Vlaanderen) tot in Zoutelande (Walcheren).

 • Watersnoodmuseum
  Op 1 februari 1953 braken de dijken in Nederland op verschillend eplaatsen door ten gevolge van zwaar stormweer gekoppeld aan springtij.

 • De tweede wereldoorlog
  De tweede wereldoorlog met de bevrijding van Walcheren en het bevrijdingsmuseum.

Noorden van Zeeland

 • Ijmuiden (Noord Holland)
  Een wandelroute die niet in Zeeland gelegen is. De bedoeling was hier het hoogovensmuseum te bezoeken. Het is een mooie streek met een heel diverse vegetatie. Deze stad is ideaal gelegen voor een weekje vakantie: niet ver van de zee, niet ver van Amsterdam, en er zijn talrijke recreatiemogelijkheden en parken.

 • Den Helder (Noord Holland)
  Den Helder is een stad in het Noordelijkste punt van Noord Holland. Het is een industriestad gericht op het onderhouden van de schepen, van de windmolens, boorplatforms enz.

 • Fotoshoot Nederland (Zuid Holland) (andere site)
  Ik wordt uitgenodigd om een fotoshoot te doen bij een groepje belgische modellen die een chalet gehuurd hebben in Hoek van Holland.

Publicitťs - Reklame

-