Hoofdindex » Pictures » Oorlogen » Seafront Zeebrugge
Seafront Zeebrugge
Operatie Noordzee 1944-1945
Fotografie
-

-


Facebook reclame


En nog meer reklame, maar dit is om de kosten van de server te betalen


Eerst een deel over de zee


Visvangst met twee schepen en een net


Voporstelling van de vismijn na de tweede wereldoorlog


Saint George's Day - de eerste wereldoorlog


Schnellboot (deel uit een kortfilm van een 10-tal seconden)


Visserskruis

Seafront is niet echt een museum, dat zeggen ze zelf: het is een maritiem themapark. De benaming "museum" is taboe, de toeristen lopen dan weg! In het themapark smijten ze een beetje van alles samen dat betrekking heeft op de zee en de haven van Zeebrugge.

We beginnen met een stuk over de natuur, plastiek in het water, de vogeltjes, de bijtjes, de vissen,... Eigenlijk eerder een deel voor de jeugd met kijkvensters maar weinig informatie. Dit is duidelijk het oudste deel van het museum, met kleine, vergeelde en moeilijk leesbare stickertjes, gemaakt toen de schijfmachines nog mechanisch waren en een rood/zwarte lint hadden. Dit deel is ook niet vertaald: het zou ideaal zijn om dit deel eens onder handen te nemen en viertalige informatieplaatjes te maken. Toen ik in de haven aan het wandelen was hoorde ik meer franstaligen dan nederlandstaligen (zolang het geen arabisch of turks is, ben ik gerust).

Een paar borden over de haven van Zeebrugge met tussendoor een paar speelplaatsen voor de kinderen (met foei! reklame voor een frisdrank). Het museum, zelfs onder de vorm van een themapark, da's te ingewikkeld voor de kinderen. Er is een interessant deel over de de geschiedenis van de haven (en de eerste wereldoorlog), maar dan gaat de kwaliteit naar beneden.

Smartphones met een zwart thema, da's niet nieuw: het museum is ook zeer weinig verlicht en de kleine informatiecartonnetjes zijn moeilijk leesbaar. Misschien om ter vermijden dat er foto's genomen worden in het "themapark"? Met een Huawei P30 pro vormt dat geen probleem, je hebt zelfs geen statief nodig. Alle foto's op deze pagina zijn met de Huawei genomen.

Saint George's Day

In het historisch gedeelte is er een stuk over de eerste wereldoorlog en meer bepaald over de raid op Zeebrugge op 23 april 1918 (Saint George's day). De haven van Zeebrugge werd toen gebruikt als lanceerbasis van de eerste duitse onderzeeboten. Deze onderzeeërs richtten veel schade aan en waren niet op te sporen met de primitieve middelen van toen: de haven van Zeebrugge (en Oostende) moesten daarom onbruikbaar gemaakt worden.

Voor deze missie werden er afgedankte schepen gebruikt, gevuld met ciment. Om ervoor te zorgend at de schepen tot op de juiste plaats konden geraken werd er een rookgordijn gemaakt. Dit lukte niet zo goed en na een paar dagen was de haven van Zeebrugge opnieuw bereikbaar.

Indien de tweede wereldoorlog zo snel na de eerste wereldoorlog heeft kunnen plaatsvinden, dan is het omdat de duitsers de gruwelen van de eerste wereldoorlog niet hebben meegemaakt. De eerste wereldoorlog gebeurde voornamelijk in België en Frankrijk. Toen de duitsers inzagen dat ze de oorlog gingen verliezen hebben ze snel een wapenstilstand gevraagd. De oorlog is dus nooit in Duitsland gevoerd (er er waren ook geen luchtbombardementen). Na de oorlog was de economische situatie eigenlijk beter in Duitsland dan in Frankrijk.

Ieder jaar is er een kleine militaire parade om Saint George's Day te herdenken.

Museumbezoek

Ik heb het museum bezocht naar aanleiding van een facebook reklame "Operatie Noordzee 1944-1945 in Seafront Zeebrugge". Het is eigenlijk een fake reklame, er worden beelden getoond die je niet zal zien in het museum. Bezoekers zouden denken dat het volledig museum over de tweede wereldoorlog gaat, neen, het is enkel één zaaltje.

In alle musea is er een rode draad om het verhaal te vertellen. Een museum is bijvoorbeeld opgebouwd rond een privé-collectie (zoals het museum Canada-Pole in Adegem) of de plaats waar het museum gelegen is (La Coupole in Wizernes). Hier is het wat onduidelijk, maar er zijn heelwat stukken die uit het water gehaald zijn geweest. De naam Tomas Termote (een duiker die ook historicus is) heeft waarschijnlijk een aantal stukken aangeboden. Maar dat bleek niet genoeg om een (nochtans niet zo grote) zaal te vullen en ze hebben het thema uitgebreid.

Het gekozen thema is goed gevonden: de bevrijding van de regio. Op 6 juni 1944 hebben we de de landing in Normandie. Drie maanden later wordt België bevrijd. Antwerpen wordt bevrijd op 4 september en de haven van Oostende op 9 september. Er zijn nog duitse strijdkrachten in de streek tussen Zeebrugge en de Westerschelde. Walcheren en Zuid-Beveland zijn ook nog in duitse handen. Men zou kunnen denken dat de bevrijding in een paar dagen zou gebeuren, maar het zal bijna drie maanden duren om de Westerschelde vrij te maken. De Atlantikwal zal op twee plaatsen doorbroken worden, éénmaal in Normandië en éénmaal in Westkapelle (Walcheren).

De haven van Antwerpen is bevrijd, maar niet toegankelijk want de duitsers zitten nog aan beide kanten van de Westerschelde. De geallieerden hebben absoluut een haven nodig dicht bij het front om de troepen te bevoorraden. De haven van Oostende is daarvoor te klein. Het is dus absoluut nodig dat de Westerschelde vrij gemaakt wordt.

De opeenvolgende operaties zijn:

  • Operation Market Garden
    De operatie wordt gestart op 17 september 1944. De bedoeling is een paar bruggen over de Rijn in te nemen, zodat de troepen snel richting Berlijn kunnen uitrukken. De operatie zal mislukken, er kon geen bruggenhoofd behouden worden. De film "A bridge too far" is gebaseerd op deze operatie.

  • Switchback
    Operatie van 1 oktober tot 3 november om de streek tussen Zeebrugge en Breskens te bevrijden. De aanval gebeurt zowel vanaf de zee (vanaf de haven van Terneuzen die zojuist bevrijd werd) als over het land. Er zijn hevige gevechten en de laatste duitse soldaten geven zich over in Knokke op 2 november.

  • Vitality
    Op 24 oktober wordt Zuid Beveland bevrijd via Brabant. De bedoeling is de duitse troepen op Walcheren volledig af te sluiten. De duitse troepen kregen echter nog munites over zee via de haven van Rotterdam dat tot aan het einde van de oorlog in duitse handen zal blijven.

  • Infatuate I
    Op 1 november vallen de geallieerden Vlissingen aan, ze gebruiken Breskens dat juist bevrijd is als uitvalsbasis.

  • Infatuate II
    Bijna terzelfdetijd is er een landing in Westkapelle. Er wordt hier zeer hevig gevochten en de bevrijding van de streek zal meer dan een week duren.

  • Calendar
    Vanaf 2 november wordt de Westerschelde vrijgemaakt van de zeemijnen. De operatie zal tot 28 november duren. Het is gemakkelijk mijnen in zee te droppen, maar het is veel lastiger ze op te ruimen. Bepaalde mijnen hebben een timer die de mijn pas na een paar maanden aktiveert.
Hitler is zich bewust van het belang van de haven van Antwerpen. De haven wordt door V1 en V2 gebombardeerd (vanaf Nederland). Het zijn echter zeer onnauwkeurige wapens: er vallen meer bommen op de stad dan op de haven en de schade aan de haven is eerder beperkt. De bedoeling van de Ardennen offensief in december 1944 is de controle over de haven van Antwerpen terug te krijgen.

De bevrijding van Zeeland heeft veel levens geëist en de geallieerden hebben besloten de duitsers niet verder aan te vallen in Nederland, maar direct door te stoten naar het Ruhrgebied en dan richting Berlijn. De rest van Nederland zal eigenlijk nooit bevrijd worden. De brug Ludendorff over de Rijn in Remagen wordt ingenomen in maart 1945 en dan gaat alles heel snel.

Conclusie (wat het deel "Operatie Noordzee" betreft)

Een volledige muur bevat stukken die uit gezonken boten en vliegtuigen gehaald is. Dit lijkt de basis van "Operatie Noordzee 1944-1945" te zijn, maar dan zijn de beheerders tot de conclusie gekomen dat dit wel een heel mager verhaal was. Zoals vele musea, wordt er een verhaal gebouwd rond de stukken die men bezit en gaat er minder aandacht naar de rest. We zien een Pom-Pom canon in zeer slechte staat (volgens de uitleg de enige overgebleven canon van dit type).

Er zijn informatieborden over de twee laatste jaren van de oorlog in België, maar zeer algemeen. Er gaat meer aandacht naar het leven van de gewone burger en er wordt weinig verteld over de verschillende militaire operaties. Er worden korte filmpjes getoont, beelden van de oorlog zelf, maar ook opnames na de oorlog, waar het eblang van de mijnenvegers beklemtoond wordt.

Is het de moeite om het museum te bezoeken? Als je in de buurt bent, waarom niet. Het is geen saai museum, het niveau ligt niet te hoog: het doelpubliek zijn de toeristen.

Een museum met zo'n beperkte collectie over de bevrijding van Zeeuws Vlaanderen en de Westerschelde had tenminste links naar andere musea in de streek kunnen geven. Dit zijn musea die reeds lang bestaan en een uitgebreide collectie hebben. Een paar voorbeelden: For Freedom in Ramskapelle (niet ver van Knokke), Museum Canada-Polen in Adegem (niet ver van de autosnelweg van Knokke naar Antwerpen). Er is ook een museum over de bevrijding op Walcheren. Links naar de verschillende musea zijn te vinden op de indexpagina musea.

We sluiten af met een klein bezoek van de haven zelf met een zicht op de plaats waar ik werk: de militaire basis van Zeebrugge. Ah, nog iets: de bekende russische onderzeeër is er niet meer. Het lichtschip kan niet meer bezocht worden, waarschijnlijk dat er te weinig bezoekers waren om het geheel open te houden. Waarom niet het bezoek van het lichtschip integreren in Seafront?

Publicités - Reklame

-