Hoofdindex » Pictures » Oorlog » Cabour
Cabour
Museum in Adinkerke
Fotografie
-

-

Het is een klein museum (slechts een paar zalen), maar volledig gratis. Het museum behandelt in totaal 11 thema's rond de tweede wereldoorlog. Het domein Cabour is gelegen tussen de autosnelweg E40 en het kanaal Nieuwpoort-Duinkerke, de naam komt van Charles Cabour, de eigenaar van de gronden vanaf 1900.

Foto 1:
Tank Leopard, niet tijdens de oorlog gebruikt, maar geschonken door de 2/4 Regiment der Lansiers (tankbataljon), in 2010 ontbonden.

Eerste wereldoorlog

In de eerste wereldoorlog werd er een militair veldhospitaal ingericht bestaande uit 19 paviljoenen voor de patiënten. Tijdens de eerste wereldoorlog is dit deel van het land altijd belgisch gebleven. Het gebied was extra versterkt als bescherming van de haven van Duinkerke. Om de haven te bereiken moesten de duitse troepen immers door dit duinengebied passeren, want de streek zat meer landinwaarts onder water.

Foto 2 en foto 3:
Pnan van de regio ten westen van Cabour. De duitsers moeten via het duinengebied passeren als ze Duinkerke willen bereiken, wat hen niet gelukt is.

Het plan van Cabour toont ons de implantatie van het legerhospitaal. Tijdens de tweede wereldoorlog zijn er heelwat bunkers bijgebouwd door de duitsers.

Tweede wereldoorlog

Het museum is vooral gewijd aan de "Operation Dynamo", het verschepen van de manschappen naar Engeland. Aan het begin van de oorlog zaten de engelsen, de belgen en de fransen opgesloten in het gebied dat gaat van Nieuwpoort tot Duinkerke. Er zaten ongeveer 400.000 militairen vast in het gebied, meestal zonder munitie, met de verkeerde wapens,... Het was niet meer mogelijk verder te strijden, en ook de rest van de franse troepen (aan de andere kant van de Somme) stelde niets voor. Ofwel gaven de troepen zich over aan de duitsers, ofwel trekken ze zich terug naar Engeland om later terug te vechten. 338.000 militairen konden overgezet worden naar Engeland.

Foto 4:
De engelse, franse en een deel van de belgische soldaten zitten vast in een regio tussen Duinkerke en Nieuwpoort. De evacuatie naar Engeland zal gebeuren ten oosten van de haven van Duinkerke.

De Duitsers hebben nadien troepen in deze streek gestationeerd, bestemd voor de verovering van Engeland (die nooit plaatsvondt). De militairen hebben de gebouwen van het veldhospitaal opnieuw in gebruik genomen. Nadien is de Atlantikwall er gekomen, met verschillende bunkers. De bevrijding gebeurde redelijk vlot, maar het gebied werd regelmatig gebombardeerd door de duitse troepen die in Duinkerke opgesteld stonden (Festung). Tot op het einde van de oorlog is Duinkerke in handen van de duitsers gebleven.

Waterwinningsgebied en natuurreservaat

Het bezoek aan het museum over de oorlog kan je combineren met een bezoek aan de waterwinning, op het domein is er ook een museum uitgebaat door de watermaatschappij. Het museum over de waterwinning is bereikbaar via het museum. Het museum over de oorlog is regelmatig open, maar het museum over de waterwinning is dat slechts sporadisch (als er rondleidingen gegeven worden). Je moet informeren of er een rondleiding gegeven wordt.

Tijdens de eerste wereldoorlog werd de watervoorziening aangepast aan de groeiende behoefte (aanwezige militairen en hospitaal om de frontsoldaten te verzorgen): de waterwinning is men na de oorlog verder gaan gebruiken en men heeft die zelfs uitgebreid met een zuiveringsinstallatie en ontijzering.

Publicités - Reklame

-