Toegankelijke en praktische bunkergids voor de
Atlantikwall
in Nederland en België
Het grootste bouwwerk van de 20e eeuw
|
Een klein maar interessant boekje over de bunkers in Nederland en België. Bunkerspotten is de nieuwe trend geworden en er zijn meer en meer mensen geïnteresseerd in de restanten van de tweede wereldoorlog. In Nederland hebben ze dat goed begrepen en bepaalde bunkers die half in het zand waren verdwenen worden opnieuw vrijgemaakt. In Oostende zou de batterij "Halve Maan" ook bereikbaar moeten worden voor het publiek, maar tot nu toe is die afgesloten met mesjesprikkeldraad (2016).
Per provincie wordt er een uitleg over de situatie tijdens de oorlog gegeven, bijvoorbeeld welke plaatsen een "Festung" zijn (plaatsen die tot de laatste man en de laatste kogel verdedigd moeten worden). In Nederland en Frankrijk waren er verschillende vestigingen: dit waren plaatsen die als sleutelposities aangezien werden.
In Frankrijk was Duinkerke zo'n belangrijke positie (de haven mocht niet in handen van de geällieerden vallen), en inderdaad, de haven is in duitse handen gebleven tot op het einde van de oorlog. Dat Duinkerke in duitse handen is gebleven tot op het einde van de oorlog was vooral hinderlijk omdat de duitsers de schepen kon beschieten. Er werd ook regelmatig motiervuur afgeschoten naar de soldanten aan land (er was een legerconcentratie in de buurt van De Panne).
Ook Vlissingen was zo'n versterkte burcht, maar aangezien de geällieerden absoluut een haven dicht bij het front nodig hadden moest de vestiging ingenomen worden. Vlissingen blokkeerde de toegang tot de haven van Antwerpen. De belegering en uiteindelijk de inname van Vlissingen (en Zeeland in zijn geheel) duurde meer dan een maand en was een van de bloedigste strijdtonelen van de tweede wereldoorlog. De strijdkrachten hebben de andere versterkte burchten niet ingenomen, maar zijn direct naar het hart van Duitsland getrokken.
Het boek legt uit per provincie waar de belangrijkste overgebleven bunkers liggen (met GPS data). Een minpunt is dat de informatie summier is. Bepaalde bunkers zijn achteraf gebruikt als museum, maar de vermelding in het boek is veel te beperkt: er wordt gewoon een melding gemaakt. Bepaalde musea bestaan namelijk uit één enkele bunker, terwijl andere musea een uitgestrekt gebied vormen. Het museum van Zoutelande wordt op hetzelfde niveau geplaats als het domein van Raversijde.
Voor België komen er enkel de provincies West-Vlaanderen (en Antwerpen) aan bod. In Nederland liep de Atlantikwall door alle zeeprovincies, dus van Zeeland tot Friesland. Om meer informatie te verkrijgen over de oorlog moet je de musea in de streek bezoeken. Op de Waddeneilanden werden verschillende radartorens geplaatst. Deze waren in staat de engelse vliegtuigen te detecteren terwijl ze nog over Engeland vlogen.
Het is nu wachten op eenzelfde uitgave van de bunkers in het Noorden van Frankrijk, maar ik vrees dat het een dikke uitgave zal worden: in ieder dorp zijn er nog bunkers te zien. De duitsers waren ervan overtuigd dat de landing in deze streek zou gebeuren en hebben de kust extra versterkt. Vanuit de streek rond Cap Blanc-Nez kon Engeland gemakkelijk gebombardeerd worden. Het is ook in deze streek dat de eerste V1 en V2 gelanceerd zijn geweest (na de landing in Normandië).
|