Hoofdindex » Pictures » Oorlogen » Blitzkrieg
Blitzkrieg
De tweede wereldoorlog had anders kunnen verlopen
Fotografie
-

-

1

2

3

4

5

6

De periode voor de tweede wereldoorlog is een onzekere periode, met de opkomst van het nazisme en de westerse democratiën die niet weten hoe te reageren. Een beetje vergelijkbaar met het islamisme, waarbij de westerse democratiën ook niet weten hoe ze moeten reageren.

Men had de tweede wereldoorlog kunnen vermijden (of toch de gevolgen ervan sterk kunnen inperken door snel in te grijpen). Maar de westerse landen waren verdeeld, terwijl Hitler een duidelijke visie had. Nu ook hebben we verschillende landen die andere doelen hebben in het Midden-Oosten: Rusland, Turkije, het regime van Syrië, de westerse landen,... Allemaal hebben ze een eigen agenda.

De westerse landen werkten eerst niet samen tegen Duitsland. Een coherente politiek was ver te zoeken en de militaire macht was totaal onvoorbereid op wat er ging komen. De geällieerden dachten dat we opnieuw te maken gingen hebben met stellingen en loopgraven, terwijl de duitsers volop tanks en vliegtuigen aan het bouwen waren.


Plan 1: de aanval op Polen

Begin december 1939: Duitsland valt Polen aan. Een paar dagen voordien werd het Molotov-Ribbentroppact getekend die voorzag in de verdeling van Polen. Toen de russen Polen binnenvielen werden de communisten plots heel stil...


Foto 2: Wapenstilstand in Rakow, even buiten Warsaw.

De verdediging van Polen bleek een nagenoeg onmogelijke taak. De aanvaller heeft altijd een strategisch voordeel op de verdediger. Het land had een zeer lange grens met Duitsland en werd daarbij nog in de rug aangevallen door Rusland. Na een paar weken moet Polen zich overgegen.

De strijdtroepen maken plaats voor de SS-troepen die de streek zuiveren. De bedoeling is hier duitse families neer te zetten, want Duitsland moet uitbreiden. De strijdtroepen die vrijkomen worden naar het Noorden gestuurd (Duitsland heeft zweedse ijzerertsen nodig voor de staalnijverheid).

De engelsen en fransen verklaren de oorlog aan Duitsland, maar er worden geen stappen ondernomen die iets concreets betekenen. De fransen vallen Saarland binnen, maar trekken zich terug, terwijl ze eigenlijk nauwelijks weerstand hebben ondervonden (alle troepen waren naar Polen en later naar het Noorden gestuurd). De fransen hadden evengoed kunnen oprukken tot het Ruhrgebied, waardoor de oorlog volledig anders zou zijn verlopen. Het gros van de duitse troepen was immers naar het Oosten gestuurd.

De westerse landen waren totaal verdeeld over de gang van zaken. De communisten en pacifisten waren tegen een oorlog met Duitsland (zeker nu dat Rusland een pakt met Duitsland had gesloten). En ondertussen werd de duitse produktie van vliegtuigen en tanks opgevoerd...

Een paar maanden na de inval op Polen proberen de russen Finland te veroveren. Hier ook, geen reaktie van de communisten.

Het Molotov-Ribbentroppact heeft duidelijk opgebracht voor de duitsers, niet enkel in Polen, maar op alle vlakken. Dankzij het pakt kwam er een bloeiende handel tussen beide landen. De communisten die sterk aanwezig waren (vooral in Frankrijk) maakten enige gecoördineerde aktie tegen Duitsland onmogelijk.

De duitsers hebben nagenoeg al hun troepen in Polen ingezet. Polen was eigenlijk een proefterrein van wat later de "Blitzkrieg" zou worden: een oorlog waarbij alle middellen ingezet worden om zo snel mogelijk de overwicht te halen.


Foto 3: Dwarsdoorsnede door een verdedigingsbunker. Eben Emael was op dezelfde manier gebouwd.

Eben Emael die de doorgang naar België moest verdedigen werd in een beetje meer dan 24 uur ingenomen. De duitsers gebruikte hier voor het eerst de holle lading, een kleine bom die de bepantsering van de koepels kon doorboren.


Plan 4: De invasie van Nederland, België en Frankrijk.

Begin mei 1940: Nederland en België worden aangevallen. Nederland heeft een lange grens met Duitsland en moet zich overgeven na 5 dagen. België zal 18 dagen volhouden.

De geällieerde troepen waren voorzien op een stellingenoorlog, met bunkers en loopgraven, maar daar kwam niets in huis. De Belgische, franse en engelse strijdkrachten werden gewoon overrompeld. In een maand tijd werden de troepen omsingeld tussen Nieuwpoort en Duinkerke.


Bruggen vernietigen heeft niet geholpen, want de duitsers waren klaar met genie-materiaal om snel noodbruggen te bouwen.


Nieuwpoort is gevallen. Het einde van de oorlog voor België

Foto 5: Briefjes worden over de overgebleven troepen in het noorden van Frankrijk gestrooid. De situatie is inderdaad catastrofaal...

Foto 6: De operatie Dynamo voorzag in de terugtrekking van de geällieerde troepen door het Kannal, tussen Duinkerke en de engelse havens.

Er is meer informatie over Operation Dynamo in het museum in Duinkerke (Malo les Bains).



Een duits soldaat in het noorden van Frankrijk.

Publicités - Reklame

-