Hoofdindex » Pictures » Oorlog » Bastogne
Mardasson
Museum tweede wereldoorlog
Bastogne
-

-


De soldaten die België bevrijd hebben




De drie godsdiensten: nutteloos, zinloos en waardeloos
(enkel islam ontbreekt nog)


Het leven van alle dagen


Het leven van alle dagen
Ga naar een museum!

De V2 krijgt zijn lading vloeibare zuurstof als allerlaatste lading. Duitsland lag voorop wat het ontwikkelen van raketten betrof, maar de nauwkeurigheid was zeer beperkt, ongeveer 50km in het beste geval.

Deze raketten kunnen niet ingezet worden voor tactische doelwitten (vernietigen van bepaalde doelen zoals bruggen, opslagplaatsen, spoorwegknooppunten, enz).

De raketten die naar de haven van Antwerpen geschoten werden hebben meestal hun doel niet geraakt, maar vielen in stad of in de nabijgelegen dorpen. Uiteindelijk zijn er meer raketten op Antwerpen gevallen dan op Londen.


Het noorden van Frankrijk werd bestuurd vannuit Brussel, en België reikte tot aan de estuarium van de Schelde. Zo had het eigenlijk moeten blijven na de oorlog!

Ik had het bezoek van het museum ingepland op de tweede dag van een toeristisch week-end. De eerste dag ben ik naar de hoogovens van Völklingen geweest, en de tweede dag naar Bastogne op de terugweg.

Het Ardennen-offensief

Er zijn meer doden gevallen bij de Ardennen-offensief (the battle of the bulge) dan bij de landing in Normandië.

We zijn eind 1944, de geallieerden houden een tijdelijke pauze in hun offensief, want de bevooradingslijnen zijn bijzonder lang geworden. Men heeft 5 liter brandstof nodig om één liter brandstof aan het front te brengen (maar de situatie voor de duitsers is nog erger).

De haven van Antwerpen was al bevrijd sinds begin september, maar kon nog niet gebruikt worden zolang Zeeland niet volledig bevrijd was, en dit gebeurde pas eind november (Operation Switchback). De haven kan eindelijk in gebruik genomen worden.

De geallieerden leggen voorraden aan in afwachting van de grote aanvallen: ze moeten namelijk nog de Siegfriedlijn en de Rijn oversteken. Dit zijn de twee laatste verdedigingslijnen in Duitsland zelf.


De operatie "Wacht am Rhein" wordt door Hitler zelf voorbereid vanaf september. Zijn doel is Antwerpen opnieuw te veroveren en de geallieerden in tweeën te splijten. Onderweg moeten de duitse troepen wel brandstofvoorraden van de Amerikanen zien te bemachtigen, want ze hebben maar brandstof om de helft van de weg naar Antwerpen af te leggen (als alles goed gaat).

De geallieerden worden door de aanval verrast. Wegens het slecht weer zijn er geen verkenningsvluchten mogelijk. Alle geallieerde vliegtuigen zitten vast aan de grond. De duitsers rukken snel voorruit tussen Luik en Namen. De duitsers moeten de Maas in enkele dagen bereiken, om te vermijden dat de geallieerden de bruggen zouden opblazen.

De aanval strekt zich uit over meer dan 50 kilometer, van Elsenborn en Malmedy tot voorbij Bastogne. Hoewel men het vaak over Bastogne heeft, hebben de belangrijkste gevechten plaats gevonden in Elsenborn, op de weg naar Luik en Antwerpen. De gevechten in de buurt van Bastogne hebben een ruime aandacht gekregen omdat de pers zich in Bastogne had verzameld voor de eindejaarsfeesten.

De duitsers raken tot bijna aan de franse grens in Givet maar kunnen Bastogne niet innemen. De stad ligt aan aan een belangrijk verkeersknooppunt. Bastogne moet ingenomen worden zodat de duitse strijdkrachten geen omweg moeten maken, anders verliezen ze teveel tijd. De brandstofvoorraden zijn zeer beperkt en ze moeten in Antwerpen geraken in minder dan een week. De voorraden zijn zelfs zo beperkt, dat ze gebracht moeten worden met paarden, om brandstof te besparen.

Maar de amerikaanse verdediging zorgt voor grote vertragingen. De duitsers waren van plan Antwerpen op de Schelde te veroveren, maar ze geraken zelfs niet tot aan Luik op de Maas. De aanval loopt vast wegens een tekort aan brandstof en munitie. De aanval zal een maand duren en een vertraging van twee maanden veroorzaken.

Maar na de Ardennen-offensief hebben de duitsers geen reserves meer, geen brandstof, bijna geen wapens en tanks, geen vliegtuigen en nauwelijks nog grondtroepen. De Sigfried-linie wordt snel ingenomen, en ook de Rijn in Remagen (begin maart). In april zijn de geallieerden al in de buurt van Berlijn.

Van de operatie "Wacht am Rhein" is er een amerikaanse film gemaakt, "The battle of the Bulge" die nogal onjuist is, maar wel de klemtoon legt op de kern van het verhaal: de noodzaak om amerikaanse brandstofdepots te veroveren om verder naar Antwerpen te kunnen trekken.

Museum van de tweede wereldoorlog en Mardasson

De Mardasson is eigenlijk de naam van de heuvel waarop het memoriaal en het museum gebouwd werden.


De Mardasson is goed zichtbaar vanuit de lucht. Het gebouw vormt een ster, en ook het museum heeft een karakteristieke vorm.

In het museum wordt niet enkel informatie gegeven over de Ardennen-offensief, maar over het volledige verloop van de oorlog in Europa.

De oorlog wordt verteld door de ogen van een jongen uit Bastogne, een duits soldaat en een amerikaans soldaat.

Er zijn audiogidsen die zeer goed werken. Het is voldoende voor een infra-rood zender te komen om de weergave automatisch te starten. Je moet niet een nummer ingeven, alles gebeurt automatisch. In bepaalde musea wordt er gewerkt met een permanente infra-rode straling, maar dit betekent dat de weergave halverwege kan beginnen. De ontvangst kan sterk gestoord zijn als je niet in de buurt van de zender staat.

Je bent hier dus niet verplicht te blijven staan bij een zender, je kan gewoon verder lopen terwijl de tekst afgespeeld wordt. maar dan loop je ook het risico dat je in een volgende zone terecht komt, waarbij je dan plots een volgend bericht te horen krijgt, terwijl het eerste bericht nog niet ten einde was. Maar van alle systemen die ik al meegemaakt heb, is dit systeem de meest doeltreffend.

Bastogne Barracks

In Bastenaken is er ook de "Bastogne Barracks", de militaire basis van de Amerikanen tijdens de Ardennen-offensief. Het is nog steeds een basis van het belgisch leger, maar die werd gedeeltelijk omgebouwd tot museum.

De bespreking van de Bastogne Barracks wordt hier gegeven.

Laatste afbeelding rechts:
De V3 was oorspronkelijk een vast opgesteld canon die enkel Londen kon bereiken (opgesteld in Mimoyècques in het noorden van Frankrijk).

Achteraf werd er een kleinere, verplaatsbare versie gebouwd die bedoeld was om de achterste linies van de vijand te raken, maar de effektieve lading was zeer beperkt. De V3 heeft geen rol van belang gespeeld in het verloop van de oorlog.

Publicités - Reklame

-