Hoofdindex » Pictures » Middelkerke
Middelkerke
Motorcross 21 juli
Fotografie
-

-

Wat er te zien is op een motorcross is totaal verschillend van wat je op een snelheidsprijs kan zien. En rieken. Het hele gebied stinkt naar stront, en dagen nadien riek je nog altijd alsof je gewoonlijk in de riolering leeft. De gezonde buitenlucht...

Het terrein is een woesternij, je moet goed opletten dat je niet in een verse vlaai trapt. Op het einde van de dag zie je niet meer het verschil tussen het gras en de uitwerpselen van de lokale populatie. Her en der liggen er hopen afval, bijna Bhopal, of ten minste Napels, het hele terrein lijkt nog het meest op een illegale stortplaats voor plastiek en chemisch afval. Me dunkt dat de lokale low lives van dat spul drinken, met alle nefaste gevolgen voor hun genotype. Frieten met saus liggen voor het rapen op de grond. Dat het terrein vol met koeiestront ligt toont aan dat het gebied ook gebruikt wordt voor meer agrarische aktiviteiten. Ik zou voor minder vegetariër worden als ik weet dat de américain pur bœuf dat op m'n bord ligt misschien van een koe uit dat veld komt. De landbouwer die zijn lap grond ter beschikking stelt gebruikt de koers als excuus om zijn terrein als stortplaats te gebruiken. Vòòr de koers moet het parcours vochtig gemaakt worden. Onze slimme boer gebruikt daarvoor geen water (veel te duur), maar beer van de stallen. De metalen frame van een bed en stukken van een traktor steken uit de modder en misschien kan je ook een paar van de “verloren” Seveso-vaten op het terrein aantreffen. Het volledig gebied is een ecologische catastrofe en de motorcross-supporters zijn ramptoeristen. Ze zouden beter de Deurganckdok in Middelkerke uitgraven en het mooie dorp van Doel met rust laten.

Heb ik iets tegen de mensen uit Middelkerke? Neuhhh! (geluid van een koe die een scheet laat), absoluut niet. Misschien wel iets tegen de lokale politie van dat aangespoeld plattelandsdorp. Een verharde berm is nog altijd geen voetpad, hé Op een verharde berm mag je parkeren, hé! (misschien dat ze daar nog nooit een echte voetpad hebben gezien?). Ik had kunnen spreken over de mooie stranden van Middelkerke, over zijn adembenemende Skyline, zijn behulpzame lokale politie, zijn... Maar dat zou mijn street credibility teveel ondermijnen.

Wat kan ik zeggen over de motocross van Middelkerke zelf? Er is een groot verschil tussen een snelheidsprijs in Oostende dat op de baan, op de kaai en in de straten (met echte trottoirs: wat een luxe) wordt gereden. In Middelkerke wordt er gereden op voertuigen die nog het meest lijken op de Motobécane van m'n grootvader. De ene groep heeft gedaan en de volgende begint. Er komt gekraak uit een gedeukte hoorn, een exemplaar dat Eben-Emael nog meegemaakt heeft, niemand begrijpt iets, maar dat kan niemand deren. 't Is toch ieder jaar hetzelfde. De geluidsinstallatie zit in een gerecycleerde bus van De Lijn (toen nog Société Nationale des Chemins de fer Vicinaux). Johnnies en Marinas zwalpen door het parcours tijdens de koers. Mochten ze omver gereden worden, dan zouden ze genomineerd kunnen worden voor de Darwin Awards ("The Darwin Awards salute the improvement of the human genome by honoring those who accidentally remove themselves from it"). Zo'n kermiskoers waarbij de renners tussen hopen bouwafval slalommen is even spannend als een regatta bij nul beaufort, een tennismatch bij regenweer of cricket (bij om het even welk weer). Helaas vallen er geen doden. Motorcross is geen dikke-nekken-sport zoals zeilen met zijn happy fews en many omstaanders die het wel zouden willen maar niet kunnen betalen. Bij MX heerst er een gemoedelijke sfeer. Je moet maar even in de gracht springen en je ziet er uit als een echte crosser.

Venten dragen lang haar en gleufdieren kort haar, van achteren zou je niet weten wie je moet pakken. De auto's zijn aerodynamisch bijgewerkt (zitten vol deuken) en de carosserie hangt aan elkaar met klevers van de lokale neringdoeners, de aanhangwagens vertonen roestplekken en en zijn versierd met plakkers van tweetaktolie en Lourdes (wonderolie?) en de locals, gezeten op hun hoopje KGA, vertonen diepe rimpels en zijn versierd met piercings en tepelklemmen waarmee ze de sleurhut uit de modder kunnen trekken. Terwijl de elite van het land zich naar het militair defilé in Brussel begeeft, gaan "les petits moyens" naar de motorcross (gratis toegang voor mensen uit Middelkerke). Er wordt veel bier gedronken en in de beek geplast. Zowel input als output hebben dezelfde gele kleur en schuimen een beetje. Maes Pils wordt hier omgezet in Heineken. Na de koers zien de rijders er uit alsof ze in de drek hebben zitten ploeteren. En ze vinden het fijn, ook. Entropie kan nog het best verklaard worden met een foto genomen na de koers.

Maar niet alles is kommer en kwel in Middelkerke. Ten eerste, de gemeente grenst (eerder toevallig) aan Oostende, en ten tweede, Middelkerke (afdeling Westende) organiseert interessante tentoonstellingen (ExpoZee), zoals over kinderkolonies.

Heb ik iets tegen MX? Neuh-neuh-neuh! (geluid van een verzopen motor), absoluut niet. Dit is eerder een vorm van collateral damage. Moordenaars en zware kriminelen worden vrijgelaten, en ik moet een boete betalen van 100 euro. Niet wegens te snel te rijden, niet wegens dronken achter het stuur te kruipen, niet wegens gevaarlijke maneuvers uit te voeren, niet wegens vluchtmisdrijf, gewoon wegens geparkeerd te staan!

Allé, 't is nu wachten op de parkeerboete. Kan wel een tijdje op zich laten wachten, ze gebruiken daar nog echte Selectric II-schrijfmachines. Deze machines werden naar een apenland gestuurd in het kader van een kultureel-educatief programma waarbij een minister maar al te graag met ons geld gooit en in de kijker loopt. Maar ze moesten die niet hebben officieel omdat ze daar geen electriciteit hebben, iets wat de politie van Middelkerke in het laagseizoen wel heeft. De parkeerboete zal in het net opgeschreven worden in het najaar, als de billekarren weer vrijkomen en gebruikt kunnen worden om groene stroom te produceren. Tip: als je geen parkingplaats kan vinden in Middelkerke, stop gewoon in het midden van de rijdweg (zelfs al kan niemand nog doorrijden), dat is goedkoper dan de rijweg vrijhouden.


En wat lees ik in mijn online krant? “Snelheidsovertreder rijdt 232 km per uur en wordt vrijgesproken”.

Door een procedurefout werd een chauffeur vrijgesproken, terwijl de feiten wel degelijk vastgeslegd werden door een onbemande camera.

Tja, als je riskeert dat je bolide in beslag wordt genomen en dat je een levenslange rijverbod krijgt, dan loont het de moeite een dure advokaat te consulteren. De politieagenten zijn in het algemeen zo lomp dat ze wel ergens een foutje gemaakt hebben, en deze fout wordt dan aangegrepen om een procedurefout te pleiten. Terwijl de feiten duidelijk bewezen zijn.

En zo ontstaat er een klasse-justitie, met de rijken die zich een advokaat kunnen permiteren, en de armen die de boetes moeten betalen. Heb ik al gemeld dat ik nauwelijks nog respect kan opbrengen voor België en zijn instellingen?

Foto's van 2004 :|: Foto's van 2008

Publicités - Reklame

-