Servers » Pictures » Hoogovens » Lokaties
Urbex hoogovens en staalindustrie
Forges de Clabecq, Maxhütte Sulzbach-Rosenberg, Duisburg-Nord
Lokaties
-

-

Staalnijverheid


Maxhutte Sulzbach-Rosenberg


Een hoogoven midden in de stad: Seraing

Een hoogoven is gemakkelijk het herkennen dankzij de dikke afvoerbuizen. Alle Belgische hoogovens zijn trouwens identiek gebouwd, met 4 afvoerbuizen en drie warmtewisselaars. De werking van de verschillende elementen worden op deze bladzijden uitgelegd.


In Esch-sur-Alzette worden de oude hoogovens geïntegreerd in het landschap van een volledig nieuwe wijk.


Dumpen van de convertorslakken in Ijmuiden.

Urbex locaties hoogovens

“Les ruines et les photographies sont les béquilles
de notre mémoire défaillante”

Forges de Clabecq

Mijn interesse in de hoogovens en de staalindustrie is gewekt door de Forges de Clabecq.

Maxhütte Sulzbach-Rosenberg

De Maxhütte Sulzbach-Rosenberg is een staalfabriek dat in 1851 gebouwd werd in Beieren. Het werd naderhand uitgebaat door de Duitse spoorwegen en kon een beroep doen op goedkopere arbeidskrachten van over “de Muur”. Met de val van de communistische regimes steeg de loonkost en was de afgelegen fabriek niet meer rendabel.

Landschaftspark Duisburg Nord

De hoogovens van Duisburg werden omgebouwd tot een "Landschaftspark" waar men de natuur de vrije loop laat. Een te volgen voorbeeld: dagelijks komen er duizenden bezoekers de site bezoeken. Om er te wandelen, te spelen, naar muziek luisteren. Met uitleg over de werking van een hoogoven.

Nieuw bezoek aan Duisburg in 2017.

Op de site van Duisburg zijn informatiepanelen opgesteld die de werking van de hoogovens uitleggen.

Völklingen

Ik heb veel goeds gehoord over het museum van Völklingen en heb die dan een bezoek gebracht. Wat is er hier specifiek te zien en in wat verschilt het museum van een andere hoogoven?

Carsid Charleroi

De staalnijverheid van Charleroi ligt bijna volledig stil, enkel de walserijen (Industeel) zijn nog in werking.

Toch was de site één van de meest moderne (vernieuwd juist voor de economische crisis van 2008), met alle werkplaatsen centraal gelegen rond de Samber en het centrumkanaal naar Brussel en Antwerpen. Maar het mocht niet baten: de cokesfabriek voldeed niet meer aan de steeds strengere normen en moest sluiten. Er werd cokes uit Rusland geïmporteerd, maar die voldeed eigenlijk niet. En een paar jaar na de tijdelijke sluiting werd er besloten dat de hoogovens nooit meer opgestart zouden worden.

Seraing et Ougrée

Een beetje geschiedenis van Luik want de staalnijverheid op het vasteland is hier ontstaan.

Seraing (HF 6) en Ougrée (HF B): twee gesloten hoogovens. Maar de nabijgelegen cokesfabriek draaide toen op volle toeren, want Europa had een tekort aan cokes. De fabriek leverde cokes aan de andere hoogovens van de Mittal-groep.

Bezoek van Seraing in 2016 (bij de afbraak van de HF6).

De staalfabriek van Chertal is ook gesloten.

Bezoek aan Luik in 2021 (hoogoven HFB van Ougrée en cokesfabriek) : er is in de laatste jaren niet veel veranderd.

Boulogne sur Mer

Boulogne-sur-Mer beschikte ook over hoogovens waar mangaanstaal geproduceerd werd. De produktie werd definitief stilgelegd in 2003 toen bleek dat de gerenoveerde hoogoven nooit rendabel kon werken.

Uckange

De hoogoven van Uckange is buiten werking sinds 1991. Het was een hoogoven dat gespecialiseerd was in de produktie van verschillende soorten gietijzer. Er was geen staalfabriek aan de hoogoven gekoppeld.

Duinkerke

Duinkerke is vanwege zijn uitstekende ligging aan de zee een rendabele site. In tegenstelling met andere sites (zoals Luik) zijn alle hoogovens in werking.

Sidmar

Sidmar (Sidérurgie Maritime, nu Arcelor-Mittal Gent) werd in 1962 door Arbed (Luxemburgse staalproducenten) opgestart. Het is één van de eerste bedrijven die niet meer in de nabijheid van de steenkool- en ijzerertsmijnen gebouwd werd, maar in de nabijheid van grote waterwegen (de Westerschelde).

Esch-sur-Alzette

De site van Esch-sur-Alzette in Luxemburg toont ons een geslaagde reconversie, waarbij de hoogovens en bijhorende gebouwen zoals cowpertorens in het nieuw landschap geïntegreerd worden.

Ijmuiden

De staalnijverheid is pas relatief laat tot ontwikkeling gekomen in Nederland, omdat het land onvoldoende ijzerertsen en steenkool heeft. Er werd besloten de hoogovens dicht bij de Zee en niet ver van een grootstad te bouwen. Dit is een heel goede zet geweest, want Ijmuiden draait op volle toeren. Twee hoogovens zijn permanent in werking. Op de site van de Koninklijke hoogovens is ook het Hoogovens Museum gelegen.

Florange

De laatste hoogoven in werking in Lotharingen was die van Florange. De hoogoven werd tijdelijk stilgelegd in 2011 en er werd op 1 oktober 2012 besloten dat die niet meer opgestart ging worden.

Athus

Er blijfts niets meer over van de staalfabriek van Athus, maar er is een museum van de staalnijverheid in de stad.

De kaart rechts toont ons de vele industrieele sites langs de steenkoolmijnen (van Lens en Valenciennes naar Mons en Charleroi) en de ijzererst mijnen van Charleville-Mézières tot Rombas.

De steenkoolmijnen werden gesloten omdat het moeilijker en moeilijker werd om nog steenkool te ontginnen (men moest alsmaar dieper en dieper graven) en het ijzererst (minette lorraine) werd vervangen door erst uit het buitenland dat zuiverder was en dus goedkoper in het gebruik was.

Publicités - Reklame

-