Servers » Pictures » Urbex » nl
Urbex hoogovens en staalindustrie
Geschiedenis en techniek
Urbex Hoogovens

-

-

Staalnijverheid


Duisburg: een wagon om vloeibaar gietijzer te vervoeren (torpedovormig) en een wagon om de slakken te vervoeren.


Steenkool wordt verpulverd en in de haard ingespoten om de temperatuur te verhogen. Zo heeft men minder cokes nodig.


Ook de laatste Belgische Congoboot gaat onder de sloophamer

Geschiedenis, techniek en toekomst
van de staalnijverheid

De eerste afbeelding rechts toont de gemiddelde rijkdom per inwoner per land (in duizenden euros). De gemiddelde rijkdom van een modale belg bedraagt 162.000€, veel meer dan de nederlanders. Hoe zou dat kunnen?

Er is een reden waarom de bollen van het Atomium een ijzeratoom voorstellen: de staalindustrie heeft ons land rijk gemaakt.

  • De nagenoeg onbeperkte werkloosheidsuitkeringen zijn mogelijk gemaakt omdat onze voorvaderen in de mijnen en de zware industrie hebben gewerkt.

  • De zeer goedkope gezondheidszorg is mogelijk gemaakt dankzij de staalindustrie

  • Het groot aantal politiekers per vierkante kilometer (en hun overdreven vergoedingen): dit is ook mogelijk dankzij de staalnijverheid.
Er was een tijd dat België de grootste staalproducent van de wereld was (na Engeland). Deze periode is helaas al lang voorbij, maar de rijkdommen zijn er nog (een beetje)

Op deze pagina zal je zowel technische informatie vinden over de processen, maar ook over gesloten fabrieken en urbexfotografie.

Geschiedenis van de staalnijverheid

Een beetje geschiedenis van de staalnijverheid aan de hand van het geschiedenis scheikundeboek van mijn vader. De hoogovens, de Bessemer en Thomas convertoren, de Siemens-Martin vlamovens en het blokwalsen worden besproken.

Bernd en Hilla Becher hebben de hoogovens en andere industrieele installaties gefotografieerd.

La Maison de la Métallurgie et de l'Industrie de Liège (museum) heeft een zaal over de staalnijverheid.

Waarom zo weinig interesse voor de restauratie van de hoogovens is in Wallonië.


Lokaties van de staalnijverheid

De lokaties van hoogovens zijn hier terug te vinden: les Forges de Clabecq, Maxhütte Sulzbach-Rosenberg, Landschaftspark Duisburg Nord, Carsid Charleroi, Seraing en Ougrée, Boulogne-sur-Mer, Esch-sur-Alzette,... Naast de gesloten sites komen ook de aktieve sites aan bod: Duinkerke, Sidmar en Ijmuiden.

Op de linkpagina geef ik de voorkeur aan websites die een technische informatie geven over hoogovens (liefst uit eigen hand, van werknemers die een eigen website opgestart hebben).


Moderne staalnijverheid

De huidige staalnijverheid is niet zoveel verschillend van de staalnijverheid van in de jaren '50. De processen zijn vooral geoptimaliseerd, om minder grondstoffen te moeten gebruiken. Het produktieproces is eveneens geautomatiseerd, waardoor het aantal werknemers sterk gereduceerd kon worden. Een voorbeeld: de warmwalserij werkt volledig automatisch en mensen moeten enkel aanwezig zijn bij het vervangen van de walsen of bij defekten.

Slechts een paar procédés zijn na de tweede wereldoorlog ontstaan: de continu-gieterij in plaats van het blokgieten en het oxystaal procédé in plaats van de Siemens-Martin vlamoven (of de Bessemer converter).

De moderne staalnijverheid wordt hier besproken.


Hoogovens

De hoogoven of blast furnace die dagelijks tientallen tonnen gietijzer kon produceren is de aanzet geweest tot de industriële revolutie. Met uitleg over de werking van de verschillende elementen van een hoogoven met foto's van de Forges de Clabecq voor hun afbraak.

Het overschot aan hoogovengas (ook cokesgas en convertorgas) wordt naar een electriciteitscentrale gestuurd.

Cowpertorens warmen de lucht die in de oven ingeblazen wordt sterk op om het rendement te verbeteren en het verbruik van cokes te verminderen. Indien nodig wordt er ook steenkoolpoeder ingespoten ter hoogte van de blaasmonden.

De hoogoven moet gekoeld worden door een watercirculatie die kan oplopen tot 80.000 liter/minuut. Grote sites hebben soms een koeltoren.

Een blowout gebeurt niet vaak, maar als er beelden van de bewakingscamera beschikbaar zijn levert dit opmerkelijke beelden op.

Tegenwoordig maakt men bijna geen nieuw ijzer aan (uit ijzererts), maar wordt schroot gerecycleerd: hebben hoogovens nog een toekomst? Tegenwoordig gebruikt men meer en meer direct reduction. maar in het algemeen: is er nog een toekomst voor de hoogovens?


Maar het zijn niet enkel de hoogovens, oude electriciteitscentrales en andere oude industrie die gesloopt wordt. Ook de laatste congoboot wordt gesloopt.

De Charlesville voer van 1951 tot 1967 van Antwerpen (Hoboken) naar het Congolese Matadi en terug. Het 154 meter lange schip deed er ongeveer drie weken over om de oversteek te maken. Het schip was ideaal voor wie zich in Congo ging vestigen: met het vliegtuig kon je nauwelijks bagage meenemen.

Het schip is ook één van de laatste schepen die in Antwerpen zijn gebouwd. Het schip is historisch erfgoed, maar dat hebben onze politiekers niet begrepen, ze schuiven de hete aardappel naar een andere ministerie, en zo wordt het dossier niet opgevolgd.

De vlaamse regering maakt veel middelen vrij om replica's van oude boten te bouwen (de Belgica), maar om “the real thing” terug naar Antwerpen te brengen is er plots geen geld meer. Terwijl de huidige eigenaars het boot gratis willen schenken, wat toch goedkoper is dan jaren later een replica te bouwen! Maar ja, om een replika te bouwen kunnen ze links en rechts met geld strooien, terwijl dat niet het geval is om een (werkende) boot uit Rosstock te halen.


Uitlezing van sensoren, sturing van klepen, pompen en verbrandingsinstallaties,... Je moet mij niets meer vertellen over het sturen van processen door middel van computers. Als toepassing is mijn centrale verwarming volledig computergestuurd.

Publicités - Reklame

-