Eén van de boeken van mijn vader: een scheikunde-boek uit de jaren '50. Ideaal om u een kleine cursus geschiedenis te geven. De staalnijverheid is in die tijd namelijk sterk veranderd!
De eerste hoogovens werden opgericht nabij steenkoolmijnen. Deze ovens waren weinig efficiënt, waardoor er enorme hoeveelheden steenkool nodig waren (onder de vorm van cokes). Zo is de staalindustrie in het Luikse, rond Charleroi (Borinage) en in de Ruhrstreek begonnen. De steenkoolmijnen in Limburg zijn relatief laat in gebruik genomen (toen de waalse industrie al volop aan het produceren was). De steenkool uit Limburg werd vooral in de waalse industrie gebruikt, want de waalse mijnen raakten langzaam uitgeput en de ontginning werd minder en minder renderend. De limburgse steenkoolmijnen waren in handen van waalse industrieëlen. Ijzererts kwam voornamelijk uit Lotharingen, maar men gebruikte later voornamelijk geïmporteerde ijzerertsen die zuiverder waren. Daardoor verliep de zuivering meer efficient. |
-
Scheikunde-boek
Het scheikunde-boek is een geschiedenis-boek geworden, niet enkel omdat de aangehaalde produktie-eenheden niet meer bestaan, maar ook omdat de processen volledig vernieuwd werden. Back in time (zet een plaat van de Golden Sixties op):
Mijn scheikundeboek heeft het over “La Providence” à Marchienne, de fabrieken van Ougrée-Marihaye en van Cockerill. Echt een geschiedenisboek!
De derde foto komt uit een Oostenrijkse museum. Bij het drukken van mijn Deze foto is interessant omdat het de verschillende blokken toont. Het blokgieten kon aangepast worden aan de vraag: men kon namelijk blokken maken met verschillende legeringsmaterialen. |
Publicités - Reklame