Het is met de faling en de afbraak van de Forges de Clabecq dat mijn interesse in hoogovens gewekt werd. |
-
Forges de Clabecq
Foto's:
Op de site waren er meerdere hoogovens, de ovens 1 en 2 hadden een dagproduktie van minder dan 1000 ton per dag (een peuleschil in vergelijking met wat een moderne hoogoven produceert). De hoogoven nummer 6 die het langst in produktie bleef had een dagproduktie van 3500 ton ruw gietijzer. Nog altijd weinig in vergelijking met HF4 in Dunkerke dat dagelijks het drievoudige produceert. De Forges de Clabecq waren een complete industrie, van het verwerken van ijzererts tot het bouwen van spoormaterieel: een blok ijzer hoefde nooit de fabriek te verlaten tot het een afgewerkt produkt werd. Deze globo-centralisatie had als neveneffekt dat de Forges alles konden verwerken en produceren, maar in niets uitblinkten. De kwaliteit van het geproduceerd staal was middelmatig en de prijs per ton navenant laag. De Forges waren eerder gespecialiseerd in staaldraad, traanplaat, staven en rails: produkten met een relatief lage toegevoegde waarde. De Forges waren de grootste werkgever van de streek, met meer dan 6000 werknemers tijdens de topjaren (ter vergelijking: bij Sidmar, de grootste staalproducent in België werken er maar 4700 mensen in 2015). Geen enkele hoogoven in het binnenland heeft nog een toekomst. Men geeft tegenwoordig de voorkeur aan ijzererts direct te reduceren (Midrex technologie) in kleine reactorvaten. Deze kleine reaktoren kunnen beter inspelen op de vraag en zijn soepel wat het soort brandstof betreft. De produktie van een klassieke hoogoven is niet moduleerbaar. Enkel hoogovens dicht bij de zee zijn nog rendabel vanwege de aanvoer van mineralen en steenkool via de zee: de bedoeling hier is zoveel mogelijk staal te produceren zodat de vaste kosten niet teveel doorwegen.
De Forges de Clabecq waren in de jaren '70 enorm vooruitstrevend (dus juist voor de oliecrisis en de daaropvolgende algemene economische crisis). Het ruwijzer werd zelfs behaldeld in het luchtledige (om opgeloste gassen uit het metaal te verwijderen). Een zuurstofstraal zorgde voor de exidatie van het koolstof, terwijl er argon onderaan het vat ingespoten werd om het metaal te mengen.
Foto links:
Foto onderaan: Geel is voor zuurstof om indien nodig de oven aan te wakkeren na een afname van gietijzer. Zuurstof wordt samen met steenkoolpoeder ingespoten onderaan de oven als de temperatuur te laag wordt. Rond de oven lopen er ook rode leidingen (argon, een edel gas dat gebruikt wordt om eventuele vuren te blussen) |