-
Koninklijke Hoogovens
De staalnijverheid is pas relatief laat tot ontwikkeling gekomen in Nederland, omdat het land onvoldoende ijzerertsen en steenkool heeft. Er werd besloten de hoogovens dicht bij de Zee en niet ver van een grootstad te bouwen. Dit is een heel goede zet geweest, want Ijmuiden draait op volle toeren. Twee hoogovens zijn permanent in werking.
Op de site van de Koninklijke hoogovens is ook het Hoogovens Museum gelegen. Na een bezoek aan het hoogovensmuseum ben ik naar Wijk aan Zee geweest. Dit is een boek over de keuzen in de technische geschiedenis van Hoogovens. Nog meer foto's van het hoogovensmuseum. 10 jaar later breng ik opnieuw een bezoek aan het hoogovenmuseum, en ik krijg een boek over "De geschiedenis van het ijzer en staalmaken in Ijmuiden".
Een aantal foto's van Rinus van der Wal ontvangen, met uitleg:
“De eerste foto is ongeveer uit de jaren 70, met de skyline met van links naar rechts Hoogoven 7 met daarnaast Hoogoven 6 (die draaien nu de productie). Verder naar rechts Hoogoven 5 met rechts hoogoven 4 en de kleine hoogoven is nummer 3. Hoogoven 3 is begin jaren tachtig gesloopt en hoogoven 4 en 5 hebben om beurten gedraaid in de jaren 80 en 90 afhankelijk van de productie hoeveelheden. Na het besluit om de blokwals 2 en draad- en staafproductie te stoppen in IJmuiden is hoogoven 4 en 5 gedemonteerd begin jaren 2000 om neer gezet te worden in Indonesie.”
“Foto 2 is Hoogoven 5 en 4 in productie rond 1986.”
“Foto 3 is Hoogoven 6 op de voorgrond en erachter hoogoven 7. Gezien de foto denk ik eind jaren 90 met de al vernieuwde (in 1986) top bij hoogoven 6. Ik meen in 2007 is hoogoven 6 geheel vernieuwd en vergroot en hoogoven 7 heeft in 2012 een grote renovatie gekregen. Overigens is de keuze van Hoogovens om een pelletfabriek in de jaren 60 neer te zetten bij de hoogovens zelf uniek te noemen” (zie link hierboven "keuzen...") “Mede daardoor kan je meer produceren met de hoogoven en je kan veel beter een mix maken in je kwaliteit van ijzer en staal. Dus behalve de zeeligging was de pellet fabriek een zeer goede keuze.”Ik heb ook een aantal verbeteringen ontvangen:
“Hoogovens IJmuiden (eigenlijk is het grootste grondgebied Heemskerk) maakt geen draad of buizen meer!
De buizen fabriek is volgens mij al eind jaren 60 gesloten toen geheel Nederland was voorzien van gas en buizen onder de grond.
De draad en staaf walserij en tevens oxystaal fabriek 1 is gesloten in 2000 en later gesloopt.
Ondanks dat deze fabrieken tot de laatste ton staal flink winst wisten te maken, was de strategie vanuit Engeland (die waren de baas) om het in Engeland te maken en niet in Nederland.
Verder werd het kroon juweel tak van Hoogovens aluminium verkocht voor veel geld om de verliezen in Engeland goed te maken.
Vooral de walserijen en fabrieken in Duitsland en Belgie waren veel waard.
“Verder, voormalig Hoogovens heeft nog een 50% overname gedaan in 1997 in het Belgische Boël en dat is helaas mislukt en gestopt in 1999. Voornamelijk door de instortende markt in die tijd, technische problemen bij veel instalaties van Boël en stakingen. De Nederlanders hebben zich vergist in de Waalse cultuur en ook stakingen komen zelden voor bij de Hoogovens in Nederland en dat waren ze niet gewend. Als aanvulling op de Aluminium tak van voormalig Hoogovens, de smelterij stond in Delfzijl (met energie subsidie van de Nederlandse overheid) en de producten werden gewalst en verwerkt in Duitsland en ik meen in Belgie.” |
Hallo Marc.
Nog een recente foto van Hoogovens 6 en 7 van afgelopen week gemaakt vanuit de zeesluizen van IJmuiden. |
Publicités - Reklame