<>
Forges de Clabecq
Geschiedenis
FdC
Servers » Pictures » Hoogovens » Lokaties » Clabecq
-

-

Forges de Duferco

Mijn interesse in de hoogovens en de staalindustrie is gewekt door de wilde stakingen van de werknemers van de Forges de Clabecq. Het is normaal dat verouderde fabrieken gesloten worden, dacht ik toen. Na de faling is het bedrijf overgenomen door Duferco.

Een van mijn hobbies is urbex fotografie, en het is dan ook vanzelfsprekend dat ik opnieuw ge´nteresserd ben geraakt door de Forges de Clabecq, en de vernietiging van een uitzonderlijke industrieele site.

Historiek en reden van de faling van de Forges de Clabecq.

De Forges de Clabecq zijn een volledige complex: uit de grondstoffen ijzererts en steenkool maakt men halffabrikaten (staalplaten) en zelfs afgewerkte produkten (er werden treinwagons in de ateliers van de Forges gebouwd).

De elementen van een hoogoven worden besproken aan de hand van foto's van de site van Clabecq.

Na de faling van de Forges de Clabecq werd de site overgenomen door Duferco. De installaties werden voor een paar jaar in werking gesteld, tot het voor iedereen pijnlijk duidelijk werd dat de Forges niet meer met de groten kon concurreren. Op 2 januari 2002 werden de installaties volledig stopgezet. Van de volledige Forges blijft er enkel nog de walserij over (aan de overkant van het kanaal). Alle andere aktiviteiten werden gecentraliseerd rond de hooghoven van Charleroi, maar die ook een paar jaren later zal stilgelegd worden. Alles is bijna afgebroken, en is de moeite van een bezoek niet meer waard (voor de natuur, misschien?). Uiteindelijk hebben ze ook de HF6 die het landschap zo domineerde klein gekregen, meer dan 10 jaar na de sluiting van de hoogovens. Echt spijtig!

“No more... Papy Microgram”

“No more labor days for Papy Microgram”
In 2012 bleef er niets meer over van Papy Microgram:
De liftkoker waarop Papy Microgram geschilderd werd is afgebroken. Maar de hoogoven zelf (HF6) stond nog recht tot 4 september 2012.
Let op de afbraakwerken op de achtergrond.

Voorlaatste foto: de afbraak van HF6, niet met explosieven maar met hydraulische vijzels die de hoogoven omver geduwd hebben, nadat alle bevestigingspunten uitgehouwd werden.

Laatste afbeelding: printout het Nieuwsblad.

Ieder jaar tijdens het bouwverlof passeer ik eens via Clabecq om te zien wat er nog overblijft. In 2019 is alles weg: ook de watertoren (die geklasserd ging worden), een kleine hoogoven (HF2) en zijn laadsysteem met skips (uniek). Het is de moeite niet meer om langs te gaan.

Nog een paar foto's genomen tijdens de hoogdagen van Clabecq.
De eerste foto toont ons ÚÚn van de eerste hoogovens (HF1 tot HF5) die nagenoeg identiek waren.
Daarvan is enkel de HF2 bewaard gebleven tot na de sluiting.
De laatste hoogoven in werking was de HF6

PublicitÚs - Reklame

-