<>
Carsid Charleroi
Urbex en perspective
 
Servers » Pictures » Hoogovens » Lokaties » Charleroi » Carsid
-

-

Carsid Charleroi

In Charleroi is de hoogoven van Carsid (“La Providence”) al een hele tijd buiten gebruik. Binnenkort een nieuwe lokatie voor urbex fotografen, dit ter vervanging van de Forges de Clabecq die door dezelfde Duferco vernietigd werd.


Een ondergaande zon voor Carsid


De prijs van de brammen is zo laag dat men ze laat liggen


Verkocht door Cockerill, aangekocht par Duferco,
opgeslorpt door M... Mittal?


De cokesfabriek ligt stil wegens milieuhinder
Weinig kans dat die ooit terug in gebruik wordt gesteld
En zonder cokesfabriek, geen hoogoven

Foto genomen van de bovengrondse metrostation “La Providence”

De hoogoven van Carsid Charleroi ligt al een hele tijd stil. Deze hoogoven maakt deel uit van de Duferco-groep, zoals ook de voormalige Forges de Clabecq. In vergelijking met de nabijgelegen Fafer van de groep Arcelor-Mittal (een onderneming die nagenoeg dezelfde produkten levert) is Carsid maar een trieste bedoening; gebroken ramen, half-lege bureau's, vergeelde gordijnen,... Niet dat de Fafer er fantastisch uitziet, maar je merkt duidelijk dat Carsid op sterven na dood is. De arbeiders zijn al jaren technisch werkloos.

La Providence (de oorspronkelijke naam van de hoogovens) heeft verchillende eigenaars gekend: de Société Générale, Cockerill, Usinor, en sinds 2001 Duferco. De hoogoven werd een korte tijd in gebruik genomen, maar de cokesfabriek moest dicht en de kwaliteit van de cokes van de russische toeleverancier was ontoereikend: de hoogoven moest ook sluiten.

De kans dat de hoogoven opnieuw opgestart zou worden is infinitesimaal:

  • De cokesfabriek is buiten werking gesteld, terwijl cokes noodzakelijk zijn in een hoogoven. Duferco heeft een tijdje russische cokes gebruikt, maar de kwaliteit was onvoldoende, waardoor het gietijzer extra gezuiverd moest worden, wat natuurlijk de kostprijs de hoogte injaagt. Duferco moet ofwel een nieuwe cokesfabriek bouwen, ofwel de oude aan de moderne emissienormen aanpassen. Cokes bij de concurrentie kopen is geen optie...
  • De prijs van de brammen of plakken (de dikke stalen platen die door de hoogoven en bijhorende staalnijverheid geleverd wordt) is laag sinds de krisis. Aan die prijs kan een hoogoven nooit rendabel werken.
  • Een hoogoven die al jaren buiten gebruik is... Hoeveel zal de herstelling kosten? Als men beslist de hoogoven opnieuw op te starten, dan zullen de onderhoudswerken (het vervangen van de binnenbekleding in vuurvaste stenen van de hoogoven) minstens een paar maanden duren. Alle meetapparatuur moet opnieuw geijkt worden, alle leidigen moeten gecontroleerd worden....
  • Economisch gezien moet de hoogoven onderhouden worden in een periode van laag conjonctuur (als de vraag laag is de de oven niet rendabel kan werken); het bijkomend voordeel is dan dat het onderhoud goedkoper kan uitgevoerd worden. Om dan te starten met een vernieuwde en performante oven, terwijl de concurrentie met oudere ovens opgeschept zit. Maar wat doet Duferco? Niets.
  • Hoogovens zijn eigenlijk niet meer van deze tijd. De staalprijs is zeer laag, want die wordt in grote hoeveelheden in lageloonlanden geproduceerd.
Het is eigenlijk heel dramatisch voor Duferco: ze kopen Clabecq en Carsid aan, beslissen enkel de hoogoven van Charleroi te blijven gebruiken (hoger rendement), maar dan moet de cokesfabriek van Charleroi sluiten, en dus ook de laatste hoogoven.

Het herstarten van een hoogoven kost minstens een paar miljoen euro. Het stoppen en starten van de oven is niet goed voor de vuurvaste binnenbekleding (wegens de thermische schok) en moet vermeden worden. Dit is geen operatie die ondernomen wordt als men niet zeker is dat de hoogoven minstens een 10-tal jaren rendabel kan werken.

De kans is groter dat de HF6 van Seraing eerder opgestart wordt dan de hoogoven van Carsid: de HF6 is beter onderhouden en maakt deel van een grotere groep.

Met het sluiten van de hoogoven valt ook een hele productielijn weg ("la ligne à chaud"): cokesfabriek, sinterfabriek voor het conditionneren van de ijzererts, kalkproductie (Carmeuse), hoogoven, staalconverter, gieterij en walserij.

Binnenkort zal Carsid van Duferco volledig sluiten. De hele regio is al zo'n triestige boel... Veel roestige johnny cars in de straten. Roestbruine straten. Gelige huizen. Gebroken ruiten. Gesloten winkels.

Update: wat ik in 2010 voorspeld had is gebeurd: de site van Carsid in Marcinelle sluit voorgeod eind maart 2012.

Publicités - Reklame

-