<>
Hochöfen
Servers » Foto's » Hoogovens » Hochöfen
-

-

Het koppel Bernd en Hilla Becher hebben talrijke foto's van industrieele installaties genomen. Zij waren de eerste "urbex"-fotografen, maar hadden een eigen methode, waardoor ze weinig gemeen hebben met deze fotografen.

Ze gingen altijd tewerk met een vaste opstelling: een grootformaat fototoestel met verwisselbare platen van 13 × 18cm (waarmee de perspectiefvervormingen onderdrukt konden worden). De foto's waren altijd in zwart/wit, maar bij de afdrukken in dit boek is er een tweetoon toegepast (sepia) die het vale van de installaties nog meer beklentonen. Je voelt als het ware het stof van het boek glijden.

De foto's hebben een egaal witte hemel (de fotografen werkten enkel bij volledig betrokken hemel om geen schaduwen te hebben). Geen werkende mensen, geen betogende mensen, gewoon statige apparaten. Veel van de ovens waren toen al buiten gebruik gesteld. De gebruikte emulsie is fijnkorrelig maar weinig lichtgevoelig en er is met een lange sluitertijd van 10 à 20 seconden gewerkt zodat men een relatief kleine opening kan gebruiken (maximale scherptediepte). Dit merk je op één foto waar de slakken in een bunker gegoten worden.

Het boek bevat ook algemene zichten van de hoogoven in het landschap. Je ziet hoe de mensen werken en leven naast de hoogoven. In een zekere zin hebben deze foto's historische waarde, met reklame voor de Opel Rekord II, le gaz naturel (le chauffage propre) en Gauloises. Een tijdsbeeld uit vervlogen tijden: men maakte toen reklame voor de pas opgekomen aardgas, een "propere" verwarming in plaats van steenkool.

Het boek bestaat uit foto's met enkel een lokatie en een datum. De bedoeling is geen cataloog te worden, noch uitleg te geven over het hoogovenprocédé of toelichting te verschaffen bij de afbeeldingen. Het is een toepassing van “l'art pour l'art”. Dankzij Bernd en Hilla Becher heeft men aangezien dat er kunst schuilt in historische hoogovens.

Enkel de basis over de werking van een hoogoven zal je in dit boek leren, als je duits begrijpt, natuurlijk. Amerikaanse hoogovens hadden een dikkere buitenmantel en geen dragende strukturen zoals de europese hoogovens.

De Bechers hebben zich niet beperkt tot hoogovens, maar hebben alle soorten industriele archeologie gefotografeerd (de meeste installaties waren al buiten gebruik toen de foto's genomen werden). Andere items waren watertorens, schachttorens van steenkoolmijnen,...

Publicités - Reklame

-