Hoofdindex » Pictures » France » Duinkerke en Grand Fort-Philippe
départements Nord/Pas de Calais
Duinkerke en Grand Fort-Philippe
Fotografie - France
-

-

Duinkerke (nu Dunkerque geschreven) was een garnizoenstad en een enorme scheepswerf. Er is nog steeds zware industrie. De haven ligt ter hoogte van het strand, uitgestrekt over een 10-tal kilometer evenwijdig met de zee en gescheiden door een dam met zware sluizen aan beide kanten. Een schip heeft minder dan een uur nodig om de haven binnen te varen en aan te meren, wat de haven economisch zeer interessant maakt voor grote schepen.

Aan het begin van de tweede oorlog vondt de operatie "Dynamo" hier plaats (verschepen van alle omsingelde troepen naar Engeland) en op het einde van de oorlog bleef deze haven in Duitse handen tot na de capitulatie. Van het oorlogsverleden blijft er hier slechts een paar gedenkplaten over. Er is echter een museum over Operatie Dynamo aan de oostelijke dam van de haven. Een bezoek is gepland eind 2023.

Malo-les-Bains is de stand aan de oostkant (zedijk zoals bij ons, te vergelijkbaar met Heist, dat eveneens aan een industriehaven ligt). Malo-les-Bains gaat over in Leffrinckouke, de verschillende dorpen vormen nu de agglomeratie van Dunkerque. Nog verder naar het oosten, en dus tegen de belgische grens heb je Bray-Dunes.

Grand Fort-Philippe is het dorp aan de andere kant. Er bestaat ook een kleine Fort-Philippe, dat is de oostkant van de havengeul. De haven (plezierbootjes) ligt landinwaarts (zoals Nieuwpoort). Gravelines in een middeleeuse garnizoenstad. Opmerkelijke begroeing op het strand. Vanaf het strand kan je de kerncentrale van Dunkerque zien.


Verkenning van de streek

Nog geen fotoshoot gehouden in Dunkerque noch in Grand Fort-Philippe, dit wordt een mogelijke lokatie voor de komende jaren. Een verkenning van de streek werd reeds uitgevoerd.

De plaats wordt verder besproken op deze pagina. Een shooting is gepland in Grand Fort-Philippe (aan de zee), dan rijden we verder naar de haven van Dunkerque en dan zien we wel. Het is een zeer uitgestrekt gebied, en dat betekent dat de geschikte plaatsen verspreid liggen over een grote oppervlakte.

Update: de lokatie aan Grand Fort-Philippe bleek niet zo interessant en we zijn daar niet lang gebleven. Een jaar later hebben we een fotoshoot in militaire stijl gehouden aan de bunkers in Leffrinckouke.

In Duinkerke zijn er ook de hoogovens van ArcelorMittal. De lokatie dicht bij de zee is ideaal voor de aanvoer van de ertsen en steenkool. Dit is één van de weinige hoogovens die op volle capaciteit draait: de hoogovens in het binnenland worden één voor één gedoofd: Forges de Clabecq, Charleroi (La Providence), Luik (Ougrée en Seraing).

Er wordt volop gebouwd in Malo-les Bains: het Radisson Blu hotel bestond nog niet toen ik de plaats bezocht meer dan 10 jaren geleden. Er zijn enkele etablissementen op de zeedijk en het is een verzamelplaats voor de lokale jeugd. Maar de straatjes achteraan zien er troosteloos uit, het zijn grauwe vierkante blokken. Dit is een verslag van een wandeling in Malo les Bains in 2023.

Publicités - Reklame

-