Hoofdindex » Pictures » France » Bunkers » Mimoyècques
Départements Nord/Pas de Calais
Bunkers van de tweede wereldoorlog
Mimoyècques
-

-

Mimoyècques
Lanceerbasis V3

Kanon gericht op Londen

Na de bombardementen op Berlijn concentreerde Hitler al zijn energie op de vernietiging van Londen. Het is eigenlijk nog een geluk dat Hitler zijn pijlen op London gericht heeft, want deze stad had geen strategische waarde. Dankzij deze blunder konden de geallieerden hun troepenmacht uitbreiden.

De bekende V1 en V2 raketten (Vergeltungswaffe) die op het einde van de oorlog ingezet werden waren oorspronkelijk bedoeld om Londen te treffen en hadden verder geen militaire betekenis. Deze raketten konden te weinig springstoffen vervoeren om effektief te zijn. Natuurlijk zijn er talrijke doden gevallen, maar de bommen die door één enkele bommenwerper gedropt werden hadden een tienvoud aan springstof.

Naast de bekende V1 en V2 is er ook een V3 ontworpen. Dit is een reuze-kanon die uitsluitend gemaakt werd om Londen te treffen. Om vanaf Frankrijk deze stad te kunnen treffen moet het kanon minstens 130 meter lang zijn. De britse kust kon met "gewone" kanonnen bereikt worden, maar om Londen te halen (driemaal zo ver gelegen) moest men een beroep doen op een speciale kanon.

Naast de hoofdlading was het kanon ook uitgerust met zij-ladingen die één na één ontstoken werden bij het passeren van het projectiel. Zo kon de drukterugval gecompenseerd worden. Het projectiel was uitgerust met een afsluiter die verhinderde dat de hete gassen van de ontploffing de volgende ladingen vroegtijdig tot ontploffing brachten.

De V3 bestond uit een reeks vast opgestelde lanceerbuizen, schuin opgesteld en vast gericht op Londen. Er was geen mogelijkheid om rekening te houden met de wind. Het laagste verdiep zat op 100 meter onder de oppervlakte en de gang was 600 meter lang. De kanonnen werden beschermd door een betonnen plaat van 5 meter dik.

Het projectiel had een zeer beperkte lading, veel minder dan de V1 en V2: veel schade kon de V3 niet uitrichten. De geallieerden hadden echter geen enkele informatie over deze wapen: ze zagen enkel twee spoorverbindingen die onder de grond verdwenen. Ze namen het zekere voor het onzekere en bombardeerden de site. Na de bombardementen leek de hele streek op een maanlandschap.

De Engelsen vernietigden het kanon toen ze in de streek arriveerden, om zeker te zijn dat het kanon nooit meer gebruikt zou kunnen worden.

Tegenwoordig is er een museum ingericht in wat er overblijft van de site (de doorgang op -30 meter). De site wordt beheerd door La Coupole. Alle aandacht gaat echter naar La Coupole (met te veel informatie die niet in één enkele dag gezien kan worden), terwijl Mimoyecques hoofdzakelijk leeg is.

Naast de V3 (die nooit gewerkt heeft), hadden de duitsers ook een V4, een meertraps raket met vaste brandstof, bijnaam Rheinbote. Deze raketten hadden geen servo-systemen voor de correctie van de baan en waren dus nog minder nauwkeurig dan de V1 en V2 die wel een gyroscoop aan boord hadden. Enkele V4 raketten werden afgevuurd, waaronder één op Antwerpen in januari 1945, maar de oorlog was toen al beslecht en deze wapens konden het verschil niet meer maken.

Publicités - Reklame

-