Hoofdindex » Pictures » France » Bunkers » Dieppe
France - Nord
Bunkers van de tweede wereldoorlog
Dieppe
-

-

OP 19 augustus 1942 is er aan landing in Dieppe (Operation Jubilee). Een kleine 5.000 man worden aan land gebracht. Waarom hebben de bevelhebbers zoiets onzinnig uitgedacht? De manschappen hadden onvoldoende luchtsteun, er waren te weinig verkenningsvluchten geweest (waardoor de gešllieerden niet op de hoogte waren dat er nieuwe bunkers gebouwd waren).

Het was gewoon een mislukte test, en de boodschap dat ze wilden uitbrengen "wij kunnen altijd toeslaan" ging volledig de mist in. Wat een public relation stunt had moeten worden werd een nachtmerrie.

Geen enkele doelstelling werd gehaald: de doelen werden nooit bereikt en de soldaten moesten vroegtijdig bevrijd worden. Het was de dedoeling geweest dat de militairen zich zouden terugtrekken bij de volgende hoogwaterstand, maar reeds na een paar uur werd de aftocht gestart. Meer dan de helft van de soldaten stierven ter plaatse of werden gevangen genomen.

De enige pluspunt is dat een telefoonlijn doorgeknipt werd, waardoor het berichtenverkeer via de radio moest verlopen (en zo konden de engelsen de Enigma-berichten decoderen). De Duitsers waren niet op de hoogte dat de engelsen hun geheime berichten konden ontcijferen.

Als je de ligging van de landingsplaatsen ter plaatse bekijkt, dan merk je zelf dat een landing bijna onmogelijk was. Het strand kon van beide kanten bestookt worden door artillerievuur (er zijn nog altijd talrijke bunkers in de krijtrotsen). Dieppe ligt eigenlijk in het midden van een soort parabool, waardoor al het vuur van de duitse verdedigers op de indringers gericht kon worden. Dit is goed te zien op de foto's van de stad genomen vanaf de krijtrotsen aan beide kanten van de haven.

Ik snap dus nog altijd niet waarom ze een dergelijke operatie op poten hebben gezet, slecht voorbereid, met te weinig middelen. De amerikanen waren toen nog niet echt betrokken met de oorlog, enkel de engelsen en de landen van het Brits gemenebest deden mee.

De raid op de radar van Bruneval (Operation Biting) die een paar maanden eerder gebeurde was wel een succes. De bedoeling hier was duidelijk: informatie verschaffen over het duitse radarsysteem. De belangrijkste onderdelen van de radar werden meegenomen samen met een duitse operator. Bruneval is niet ver gelegen van Dieppe.

De gešllieerden hebben uit de mislukte operatie geleerd dat een landing aan een zwaar beveiligde haven onmogelijk zou zijn. De uiteindelijke landing gebeurde in NormandiŽ, op standen die allemaal ver van havens gelegen zijn. Voor de aanvoer van de noodzakelijke goederen moesten er kunsthavens gebouwd worden, want de franse havens waren niet in te nemen.

In Dieppe zal je overal borden vinden over de inval. Het zijn vooral Canadese soldaten die ingezet werden. Er is een museum over deze operatie (Place Camille Saint-Saens), maar die is niet open tijdens de wintermaanden.Dieppe is een mooie stad aan de zee, een beetje te vergelijken met Boulogne-sur-Mer (maar kleiner). Het is een stad met een historisch verleden, het was vroeger een visserstad en een legergarnizoen.

Zoals in Boulogne-sur Mer zijn er krijtrotsen aan beide kanten van de haven. Dieppe is gelegen in het dťpartement de Seine-Maritime, dus dichtbij de monding van de Seine. Waarschijnlijk ten gevolge van de talrijke toeristen uit Parijs zijn de restaurantprijszen enorm hoog: ongeveer 35€ voor een middagschotel (terwijl je daarvoor 18€ betaalt in de Pas-de-Calais). De gronden zijn echter nog relatief goedkoop.

De ferryterminal draait op een laag pitje. De enige industrie is de zandwinning. Het is bijna onmogelijk om in de stad te parkeren, zelfs buiten het seizoen. Er is geen zandstrand, het zijn allemaal keien. Enkel bij laag water heb je een strookje zand aan het water.

Publicitťs - Reklame

-