Hoofdindex » Pictures » France » Bunkers
Départements Nord/Pas de Calais
Bunkers van de tweede wereldoorlog
Fotografie - France
-

-

De streek van het Nord/Pas-de-Calais ligt bezaaid met bunkers, meer dan andere streken van Frankrijk. Niet moeilijk te verklaren, de Duitsers dachten dat de invasie in die streek zou gebeuren, en niet in Bretagne. Door het constant bombarderen van de infrastructuur van de regio en het "lekken" van valse informatie (operation Fortitude) werden de Duitsers op een vals spoor gezet.

Maar dit betekent ook dat deze streek zwaar getroffen werd tijdens de oorlog. Tijdens de eerste wereldoorlog hadden de mensen al zwaar te lijden onder de oorlog (de frontlijn liep door het Noorden van Frankrijk), en de tweede oorlog was nog erger. De ganse kuststreek werd een militair domein dat bestuurd werd door de Duitse autoriteiten. De departementen Nord en Pas-de-Calais (Frans Vlaanderen) werden vannuit Brussel bestuurd. Mensen werden verplicht te werken voor de OT (Organisation Todt) of werden naar Duitsland verplaatst.

Juist voor de landing in Normandië werden alle wegen en rangeerstations zwaar gebombardeerd om te verhinderen dat de troepen die in het Noorden gestationeerd waren het front zouden kunnen versterken. De ganse streek leek meer op een maanlandschap, want om het aantal slachtoffers te beperken (aan engelse en amerikaanse zijde dan) werden de bombardementen vanop grote hoogte uitgevoerd.

Je zal nog een aantal bunkers in de streek aantreffen: door de erosie van de krijtrotsen door de zee komen een aantal bunkers en aangrenzende constructies bloot te staan. Normaal zakken de zware bunkers langzaam weg in de bodem, en aangezien ze al vanaf het begin half onder de grond gebouwd waren is er vaak niets meer te zien. Een aantal bunkers is voorgoed onder de grond verdwenen.

In België werden de meeste bunkers vernietigd in de jaren '70. De economie draaide volop en men wou niets meer te maken hebben met de oorlog. Nu zijn alle overgebleven bunkers beschermd.

Foto's rechtsboven: tussen Sangatte en Cap Blanc-Nez (daar waar de krijtrotsen voor het eerst uit het zand steken).

Foto rechts: tussen Hardelot-Plage (in de verte) en Sainte Cécile.

Zwart-wit fotos: de duitsers hebben de geallieerde troepen omsingeld, ze zitten vast ten noorden van Duinkerke. De evacuatie gebeurt eerst via de haven van Duinkerke, en dan nadien via het strand bij Malo les Bains omdat de haven onder vuur genomen wordt vanaf Gravelines, dat in handen van de duitsers is gevallen. Vrachtwagens worden gebruikt om een loopplank te vormen zodat de soldaten in de bootjes kunnen plaatsnemen. Deze foto's zullen snel gebruikt worden door de duitse propaganda.

Foto hieronder: batterie de Leffrinckouke.

De zwaarste kanonnen werden in de Batterie Lindemann geplaatst.

In Ambleteuse is er een museum “39-45” over de tweede wereldoorlog. Terwijl de andere lokaties van oorsprong een bunker waren die omgebouwd werden tot museum is dit een traditioneel museum die een algemeen beeld probeert te geven.

De mislukte raid op Dieppe (Operation Jubilee)

Verdere informatie over de oorlogsjaren in België: de Atlantikwall (Openluchtmuseum Raversijde, zeker een bezoek waard als je aan de kust verblijft en het weer een beetje tegen zit), de musea over de oorlog, de Commandobunker van het belgisch leger en het museum van de koude oorlog.

Blockhaus d'Audinghen
(Batterie Todt)

La Coupole

Blockhaus d'Eperlecques

Lanceerbasis V3 in Mimoyecques

Musée de la mémoire 39-45 in Calais

De V1 en V2

Commandobunker
Tourcoing

Operation Dynamo
Duinkerke

Publicités - Reklame

-