Hoofdindex » Pictures » France » Bray Dunes, Zuydcoote en Leffrinckouke
dťpartements Nord/Pas de Calais
Bray Dunes - Zuydcoote - Leffrinckouke
Fotografie - France
-

-

Een wandeling van Bray Dunes tot Leffrinckouke in de winter. 's Winters ga ik op verkenning en doe ik urbex shootings, van zodra het warmer wordt doe ik modellenshoots voor portfolios.

Weinig zon, de foto's zien er wat grauwer uit, er is een zandstorm en in de verte verdwijnt de overgang tussen zee en strand. De struiken hebben hun bladeren verloren.

De duinen zijn hier niet zo hoog en bij springtij reikt het water tot aan de voet van de duinen. Terwijl men in BelgiŽ er alles aan doet om de kust te beschermen, lijkt dit geen probleem te zijn in Frankrijk. Zij hebben ook de overstromingen van 1953 niet aan den lijve meegemaakt.

Geen atlantikwall hier, een kenmerk van BelgiŽ: lekijke en saaie hoogbouw en daartussen een stukje duin. In Frankrijk heb je heelwat meer diversiteit. Om te beginnen werden de talrijke bunkers niet opgeruimd (ook een wrak op het strand is overgebleven). Tegenwoordig zijn de overgebleven bunkers geklasserd in BelgiŽ. In Frankrijk echter niet, en soms worden er bunkers geruimd, bijvoorbeeld aan de Cap Blanc-Nez.

Het eerste dorp over de grens is Bray Dunes. Vanaf het strand zie je de hoogbouw van De Panne. Aan beide kanten van de grens wordt er echter duchtig gebouwd (update 2014).

Zuydcoote is een dorpje dat meer landinwaarts gelegen is, tussen het kanaal Veurne-Duinkerke en de duinen, maar een bouwpromotor is bezig lelijke buildings neer te poten in de duinen. Het is dan nog een vlaamse bouwpromotor, want in BelgiŽ is er geen plaats meer om te bouwen, en in de duinen mag er zeker niet gebouwd worden (duinendecreet). Maar op de plaatsen waar het duinendecreet niet van toepassing is mag je er op los bouwen. Hoe hoger en hoe lelijker, hoe meer kopers je kan vinden.

Het zeehospitaal in Zuydcoote werd begin van vorige eeuw gebouwd. Het was een sanatorium waar mensen met tuberculose opgenomen werden. Het zeehospitaal is geisoleerd gebouwd om contaminatie tegen te gaan. Nu nog lijkt de instelling weinig op een klassiek hospitaal met bijvoorbeeld een spoeddienst. Tegenwoordig worden verschillende pathologiŽn behandeld zoals toxicomanie en obesitas. Tijdens mijn wandeling heb ik een paar zeer volumineuse exemplaren gezien, ik dacht eerst dat het aangespoelde potvissen waren.

Van Zuydcoote zie je reeds de industrie-haven van Duinkerke. Leffrinckouke is een dorpje tussen Zuydcoote en Malo les Bains (en is bijna volledig ingepald door de metropool van Duinkerke). Begin van de tweede wereldoorlog: het hoofdkwartier van de fransen was in de “Fort des Dunes” gelegen. Van daar uit werd de verscheping naar Engeland geregeld (operatie Dynamo). Nadien hebben de duitsers de streek overgenomen en veel stevigere bunkers gebouwd als bescherming van de haven van Duinkerke. Malo les Bains is het dorpje ten oosten van Duinkerke (eigenlijk meer een wijk, want het werd opgeslorpt door de metropool en het loopt over in de haven van Duinkerke.

Publicitťs - Reklame

-