Hoofdindex » Pictures » France » Boulogne-sur-Mer, Le Portel en Terlincthun
départements Nord/Pas de Calais
Boulogne-sur-Mer, Le Portel en Terlincthun
Fotografie - France
-

-

Wagen aan buitenkant van de stad geparkeerd (moeilijk verkeer in de stad), door de stad heen naar de industriezone en Le Portel gewandelt. Boulogne is een verschrikkelijke stad (vooral de vervallen industrie aan zee). De zeedijk aan westerkant is gewoon een vuilnisbelt, waar de Fransen hun slechste kanten tonen: le tout à la plage, de dijk ligt bezaait met blikjes, sigarettenpeukjes, gebroken glazen flessen, rommel, rommel, rommel. Industriestad met bijhorende faubourgs en lelijke HLM (habitation à loyer modéré) voor de arbeiders. Enige industrie die overblijft is de visvangst en verwerking.

Le Portel grenst aan Boulogne (westkant). Ooit werd het strand tussen Boulogne en Le Portel gebruikt voor hovercrafts; nu ligt de stand er verlaten bij, met een half-afgebroken reizigers-terminal, een verlaten parking (vol glasscherven) en een paar doorroeste verlichtingspalen.

De Oostkant van de stad is heelwat mooier. Ik ben tot aan Wimereux geraakt, en dan was het tijd om terug te keren. Wimereux heeft een soort mini-haventje dat enkel met de zee verbonden is bij hoogtij. De getijden zijn heelwat sterker voelbaar dan in België. Het Nauw van Calais remt namelijk de zeestroming, zodat er vòòr de doorgang sterke getijden zijn, en na de doorgang (richting België dus) kleinere getijden.


Shootings in Terlincthun
(Pointe de la Crèche)
De doorgangen naar de zee tussen de rotsen (uitgegraven door kleine riviertjes) worden “crans” genoemd. De bekendste is de Cran d'Escalles aan de Cap Blanc-Nez, maar dergelijke doorgangen zal je overal tussen de rotsen aantreffen.

De zware industrie (hoogoven voor mangaanproduktie) die nog zichtbaar is op de foto's van Boulogne is nu volledig opgeruimd, wat de regio direkt minder aantrekkelijk maakt voor een fotoshoot met mannelijke modellen. Aan de oostkant van de haven is de doorgang naar de zee (in Terlincthun: de “Pointe de la Crèche”) één van de mooiste plaatsen van de kust. Deze plaats wordt door ons vaak gebruikt voor fotoshootings.

Dit zijn tegenwoordig historische foto's te noemen, want de hoogovens (die in 2004 stilgelegd werden) zijn nu volledig afgebroken. Recente foto's van Boulogne kan je hier vinden.

De haven heeft aan bedrijvigheid verloren na de sluiting van de hoogovens, want deze zorgden voor extra aktiviteit: toeleveranciers, vrachtschepen, enz. Er is een marina gebouwd om pleziervaartuigen te laten aanmeren.

Tegenwoordig blijft er enkel de visserij over: zowel de toeristische visserij (directe verkoop aan de klanten) als de industrieele visserij. De schepen die in Etaples gelegen waren hebben naar Boulogne sur Mer moeten uitwijken wegens de verzanding van de monding van de Canche.

Publicités - Reklame

-