Mijn bezoek aan Nieuwpoort begint eigenlijk bij ”La Rotonde“ in Westende. Na de afgrijselijke woonbunkers van Middelkerke is dit het bewijs dat woonblokken niet noodzakelijk door volgelingen van de Organisation Tod gebouwd moeten worden.
Wij hebben maar één estuarium in België: die van de Yzer in Nieuwpoort. In het noorden hebben we de monding van de Schelde, maar die is in Nederland gelegen (toen ik dit schreef was het trouwens precies 150 jaar dat de Schelde tolvrij werd). In het zuiden hebben we eerst La Slack, maar dat is een riviertje zonder duidelijke estuarium. La Canche is een echte stroom en heeft Etaples als dorpje aan de monding. Door de verzanding wordt de haven enkel nog gebruikt voor pleziervaartuigen. De Somme heeft een typische estuarium, met een brede monding (met de baai en het pittoreske dorpje Le Crotoy).
De mondingen hebben een eigen fauna en flaura en vormen vaak een natuurreservaat. Dit is eveneens het geval voor de monding van de Yzer, dat gedeeltelijk een reservaat is. Het reservaat bestaat uit een stuk strand, slikke en schorre en delen van het militair domein die niet meer gebruikt worden. Er werd ook een nieuw plezierhaven aangelegd, zo groot mogelijk (blijkbaar is de haven van Nieuwpoort de grootste plezierhaven van Europa. Ik betwijfel het, maar dat is wat ze in Nieuwpoort zeggen).
In Nieuwpoort zijn er 6 waterlopen die samenkomen aan de bekende “Ganzepoot” aan het monument Albert I
- De afwateringskanaal van de polders (collecteert water tot Oostende)
- Het kanaal van Plassendaele die naar Brugge en Oostende gaat
- Nog een afwateringskanaal (om beurt is er een afwateringskanaal en een vaart)
- De Yzer, die nu een kanaal vormt tot Diksmuide.
- Het afwateringskanaal naar Veurne. Door de sluizen van dit kanaal open te zetten bij hoogwater werden de polders onder water gezet in 1914. Daardoor konden de Duitsers niet verder en bleef de Westhoek in belgische handen.
- En uiteindelijk het kanaal naar Veurne, dat tot in Duinkerke doorloopt.
Ten oosten van de monding hebben we dus een natuurreservaat, een bijna verlaten militaire basis en het monument Albert I.
Na de tweede wereldoorlog had iedere haven zijn marinebasis. België was toen gespecialiseerd in mijnenvegers en mijnenjagers. Dan werd de marinebasis van Nieuwpoort gesloten (het gebied werd een natuureservaat en er blijft een klein deel in gebruik). De foto rechts toont de marinebasis die aan het verzanden is. Later is ook de marinebasis van OOstend egesloten (er blijft enkel nog Eguermin over). Alles is in Zeebrugge gecentraliseerd.
Nieuw bezoek in 2020.
|