Hoofdindex » Pictures » België » Divers » Val Benoit
Val Benoit
Oude universiteitsgebouwen in Luik
Fotografie
"Le sort des nations qui négligent la science et les savants est marqué pour la décadence"
—Albert I, 1927
(pas Einstein, l'autre)
-

-


DANGER DEFENSE D'ENTRER
Niet nodig van te schreeuwen, wij hebben het wel door


Institut de chimie et de métallurgie


Institut de mécanique met alle ramen dichtgemetseld


Le laboratoire de thermodynamique


Le batiment du génie civil, volledig gerestaureerd

Val Benoit was vroeger een abdij maar die werd meermalen geplunderd. Na de eerste wereldoorlog zoekt de Universiteit Luik een lokatie om verder uit te breiden. Tot nu toe had de universiteit enkele gebouwen her en der verspreid over de stad. De unief koopt hier 8ha grond. Het terrein is voorzien voor de wetenschappelijke richtingen, zoals een tekst (nauwelijks nog leesbaar) aangeeft op het gebouw voor de metaalbewerking en scheikunde. Alle gebouwen worden gerealiseerd door uitstekende architecten met oog voor de kleine details. De gebouwen vallen echt op door hun architectuur die goed aangepast is aan de omgeving en aan het doel van de gebouwen.

Er is eveneens een kleine electriciteitscentrale aanwezig op de site. Deze centrale voorziet ook de gebouwen van restwarmte tijdens de wintermaanden. Het doel is niet stroom te produceren op grote schaal (daarvoor is de centrale te klein om efficient te werken). Oorspronkelijk zijn er twee stoomketels die met kolen gestookt worden, maar later zal men een derde multifunctionele verwarmingsinstallatie plaatsen. De mazout- en fueltanks zitten in de kelderverdieping. Om het stollen van de zware fuel tegen te gaan worden ze verwarmd door het koelwater van de centrale.

De geproduceerde electriciteit werd op de site zelf gebruikt, maar ieder gebouw had een eigen noodstroomvoorziening in de vorm van batterijen. De alternator produceerde 6kV die in ieder gebouw omlaag getransformeerd werd tot de toen gangbare spanning van 110V. Later zal men de transfo's vervangen door exemplaren voor 230/400V driefasig.

Maar de universiteit verlaat de gebouwen één per één om zich te concentreren op het campus van Sart-Tilman, daar waar er voldoende ruimte is om alle diensten van de universiteit te centraliseren. De verlaten site wordt verwaarloosd en gedeeltelijk overgenomen door de SPI, een onderneming die gespecialiseerd is in het saneren van oude industriegebouwen (meestal breken ze alles af en zetten er kantoorgebouwen of appartementen in de plaats). Overal is er video-bewaking, terwijl de gronden vrij te betreden zijn (een gedeelte van de site is nu in gebruik door de waalse dienst voor arbeidsbemiddeling).

De electriciteitscentrale maakt in feite deel uit van het laboratorium voor thermodynamica. Het gebouw is in zeer slechte staat met alle vensters afgebroken. Het gebouw is als enige nog eigendom van de universiteit. Er was heelwat materiaal aanwezig, maar nagenoeg alles werd in de voorbije jaren vernietigd.

Het instituut voor scheikunde en metaalnijverheid wordt in theorie gerenoveerd, maar er gebeurt feitelijk niets. Dit is het gebouw dat het verst gelegen is van de autosnelweg. Alle ramen hebben zware tralies, maar je kan gewoon binnen via een verluchtingsraamje naast de hoofdingang. Eenmaal binnen kan je van het ene gebouw naar het andere gaan via de ondergrondse gangen die voorzien waren voor de buizen van de centrale verwarming, electriciteit, water, enz. Opgelet, deze gangen zitten halverwege onder het water. Er zijn verschillende videos op Youtube waar je mensen kan zien in de verschillende gebouwen.

Het instituut voor de mechanica zou eveneens gerenoveerd moeten worden, en hier ook is nog niets aan de gang. Het is een opmerkelijk gebouw met een binnenpleintje. Alle ramen van het gelijkvloers zijn dichtgemetseld.

Het instituut voor de bouwkunde is wel gerenoveerd in 2016. Het is een geslaagde restauratie, maar spijtig genoeg heeft het gebouw een jaar later nog geen huurders (kleine ondernemingen).

Het instituut voor de bouwkunde en het instituut voor de mechanika lijken een beetje op elkaar als men luchtfoto's bekijkt: een dubbele binnenplein met een diagonaal lopende binnenvleugel.

Als ik de site op luchtfoto's zie, merk ik hoe goed de studenten het wel gehad hebben (op Sart-Tilman is er ook veel groen en open bebouwing). Niet ver van de Maas, nabij een tranverbinding met het centrum. Er was zelfs aiconditionning voorzien in de gebouwen, het koud water werd via de ondergrondse gangen naar alle gebouwen vervoerd.

Het instituut voor de wiskunde werd gerenoveerd (de stijl van het gebouw is duidelijk verschillend van de rest van de site, het was oorspronkelijk een deel van de abdij). Twee gebouwen worden door de waalse dienst voor arbeidsbemiddeling gebruikt (Forem).

De laatste foto (zwart-wit) dateert uit de jaren 1970. Alle andere foto's zijn genomen in maart 2017 tijdens een bezoek aan Val Benoit en de omgeving.

Links to relevant pages - Liens vers d'autres pages au contenu similaire - Links naar gelijkaardige pagina's

-