Hoofdindex » Pictures » België » Divers » Transfo
Transfo
Electriciteitscentrale
Fotografie
-

-

De electriciteitscentrale van Zwevegem werd juist voor de eerste wereldoorlog gebouwd. Na de oorlog werd de centrale gerenoveerd. Dit is één van de eerste centrales die overschakelde van stoommachines op turbines. Eén van de grote klanten was Bekaert.

De site bestaat uit een aantal gebouwen rond het centraal gedeelte: het huis van de concierge en van de ploegbaas, de administratie en vooral het huis van de directeur, die groter was dan de andere huizen. Bepaalde gebouwen zijn vernietigd, zoals de koeltoren, waarvan enkel nog de haxagonale sokkel overblijft.

De centrale werkte eerst op steenkool, maar werd na de tweede wereloorlog omgebouwd naar mazout, dat toen aanzien werd als de energie van de toekomst. Maar na de petroleumcrisis in de jaren '70 werd de centrale minder en minder gebruikt (ten voordele van Ruien), deze centrale werd enkel nog gebruikt om pieken op te vangen.

De centrale ging definitief dicht aan het begin van de XXI eeuw en de gebouwen werden overgedragen aan de gemmente Zwevegem.

Wat blijft er over van de produktiesite? Een deel van de electrische installaties zijn bewaard gebleven (de zaal met de alternatoren en de ketelruimte), maar je moet een fortuin betalen om binnen te mogen. Het grootste gedeelte van de gebouwen wordt niet gebruikt, of wordt sporadisch gebruikt door verenigingen en is in bedenkelijke staat.

De gebouwen zijn in slechte staat en hebben snel een onderhoudsbeurt nodig. Verf bladert af van al de muren en zelfs de gebruikte delen hebben dringend een opknapbeurt nodig. De waszaal en aanpalende vestiairezaal is nog steeds in de originele toestand (dus zoals bij de werking van de centrale). De machinekamer (ik heb die jaren geleden bezocht en die is echt de moeite waard) wordt enkel gebruikt voor evenementen waarbij het gewone publiek niet uitgenodigd wordt (bedrijfspresentaties, enz).

Men merkt heel goed dat er te weinig middelen beschikbaar zijn en dat men niet goed weet wat te doen met de beschikbare middelen. Er zijn teveel aktoren: de gemmente, een intercommunale, de provincie, waardoor er uiteindelijk niets beslist wordt. Misschien zijn de beschikbare subsidies allemaal verdwenen onder de vorm van zitpenningen (tja, als er zoveel verenigingen erbij betrokken zijn...).

De site wordt onvoldoende gebruikt, er was een hindernissenparcours maar de toestellen zien er echt lamentabel uit. Er is een bedrijf die teambuilding en incentives doet, maar veel volk lijkt dit niet te trekken. De oude hoogspanningsschakelaars worden gebruikt als lasershooting zone.

Ik weet niet of de duiktank redding zal brengen. Dit is blijkbaar echt de mode, gaan duiken in een oude mazoutreservoir. De duiktank is 15 meter diep, maar in tegenstelling tot Beringen zitten er geen vissen in het water. In tegenstelling met Beringen is er ook niets anders in de buurt, de centrale zelf is niet toegangkelijk. Er zijn geen etablissementen om het geheel aantrekkelijk te maken (een pintje en een boterham na een urr duiken). Er zijn in ieder geval meer franstalige (en zelfs franse) bezoekers dan vlaamse, maar ik weet niet of ze allemaal geinteresseerd zijn in de duiktank.

Er is een onthaal in een deel van de mekaniekerszaal. Een kortfilm draait constant. Er is een mooi bord aan de ingang van de site, maar ik denk dat die het volledig budget opgesoupeerd heeft en dat er niets meer beschikbaar is voor de rest. Een van de zalen wordt als discotheek gebruikt. Geen spuiten en condooms in de struiken, wel een aantal lachgas flesjes.

De andere gebouwen zijn volledig afgesloten met dikke planken. Een paar gebouwen zouden gebruikt worden door verenigingen. Er is zelfs een kunstacademie. Een deel van de gebouwen lijkt bewoond door een familie die nog zoals in de jaren 1960 leeft (let op het fornuis!)

En onvermijdelijk: op het terrein worden hier ook appartementsgebouwen neergepoot. dat brengt lekker veel taksen binnen voor de gemeente zonder dat ze zelf iets moeten doen.

Jaren geleden heb ik er een fotoshoot gehouden met verschillende modellen en fotografen, toen was de toegangsprijs om binnen te mogen nog redelijk.

Publicités - Reklame

-