Hoofdindex » Pictures » België » Divers » Spontin
De bronnen van Spontin
nu met rave party op aanvraag!
Fotografie
-

-

Na de rave party in de Poudreries Réunies de Belgique is er opnieuw een party geweest, nu in de oude fabriek van Spontin (week end van november op december 2019). Er waren meer dan 2000 deelnemers aanwezig (vreemd genoeg kwamen de cijfers van de organisatoren en van de politie goed overeen). Na de fuif hebben de organisatoren de site opgeruimd, die zag er properder uit de maandag na de party dan de week ervoor. In tegenstelling met de Poudreries zijn de installaties gemakkelijk te vinden, dicht bij de autosnelweg.

De Spontin-bronnen zijn in gebruik sinds de XIX eeuw. Spontin was een bekend merk in Wallonie (misschien minder in Vlaanderen?), ze maakten zelfs siroop. Het is een mooie streek en er werden villa's rond de bronnen gebouwd. Het was toen de bedoeling om de concurrentie aan te gaan met Spa en Chaudfontaine. Er blijven twee villa's over die boven de fabrieken uitsteken. La Compagnie des Eaux Minérales et Gazeuses wordt in 1922 opgericht.

De onderneming wordt in 1956 overgenomen door Spadel. Het mineraalwater wordt gedeclasseerd tot bronwater, wat de bronnen economisch minder interessant maakt. Dit werd waarschijnlijk gedaan zodat Spontin niet kon concurreren met het echte mineraalwater van Spa. Het water van Spontin wordt nu als kraantjeswater gebruikt om Ice Tea en Pepsi-Cola te maken: de grootste klant is immers de groep Unilever, eigenaar van de merken Ice Tea, Pepsi en nog een duizendtal andere merken.

In 2007 verkoopt Spadel de site aan een groep nederlanders, om zich op het mineraalwater te concentreren. Dan gaat het snel bergaf met Spontin (cfr de belgische merken MBLE, Novak, enz die overgenomen zijn door Philips voor de brevetten, en die dan gesloten worden). De nederlanders gaan niet akkord met de condities van Unilever en uiteindelijk wordt de productie stilgelegd, al zijn er voldoende bestellingen lopende. In 2010 gaat de fabriek failliet.

Er blijft niets meer over van de machines uit die tijd. Waarschijnlijk zijn ze weggehaald direct na de faling om ergens anders gebruikt te worden. De twee villas werden toen waarschijnlijk als kantoor gebruikt. Het water wordt opgevangen in het gebouw onder de villa's en naar de bottelarij gestuurd. Er is eveneens een waterzuiveringsstation aanwezig, vermoedelijk om het spoelwater van de flessen te behandelen.

Een nieuwe eigenaar (na het vertrek van de nederlanders) wou de lege fabriekshallen gebruiken om oude auto's tentoon te stellen. Dit is niet gelukt, de gebouwen waren toen al in slechte staat en een museum in het midden van nowhere heeft weinig kans op slagen.

Een loopt een spoorweglijn naast de productiesite, juist na de tunnel. Het is een enkelspoorbaan die enkel in de zomer gebruikt wordt. De lokomotief en een wagon worden in de tunnel bewaard tijdens de wintermaanden.

De fabriekshallen zijn leeg en het regent binnen. De villas lijken op alle verlaten villa's waarbij alles van enige waarde verwijders is geweest. De verwarmingsinstallatie in een apart gebouw is nog in redelijk goede staat (je ziet nog dat het een verwarmingsketel geweest is).

Maar alles is niet verloren, het bronwater wordt naar Brussel gestuurd. Ongeveer 15% van het water in Brussel komt van Spontin. Tot 30% van het debiet van de bron wordt afgetapt en naar Brussel gestuurd. In tegenstelling met normaal grondwater is er geen behandeling nodig: het water kan direct gedronken worden. Natuurlijk zijn er controles op de kwaliteit van het water, maar een extra zuivering is niet nodig, wat het water van Spontin zeer interessant maakt.

We gaan naar Spontin tijdens de Internationale Shooting Days 2021, we blijven ter plaatse één volledige dag: niet enkel om een fotoshoot te houden aan de bronnen, maar ook in het dorp. Dit zijn de foto's die in Spontin genomen zijn tijdens de internatonale shooting days (er zijn ook een paar historische foto's extra).

Publicités - Reklame

-