Hoofdindex » Pictures » België » Divers » PRB
Poudreries Réunies de Belgique
Matagne-la-Grande
Fotografie
-

-

Ik ben constant op zoek naar nieuwe geschikte lokaties voor fotoshoots met modellen. Toen ik in de krant las dat er een rave party gehouden werd in een verlaten wapenfabriek, dan dacht ik: dat is een lokatie die ik moet onderzoeken!

De lokatie is gelegen ten zuiden van Charleroi, je hebt de mogelijkheid om de ring van Charleroi te bewonderen, de enige ring met éénrichtingsverkeer. Het is in feite de autosnelweg die zich in tweeën splitst om dan opnieuw samen te komen voorbij de stad. Als je de volledige ring doorloopt (in tegenwijzerszin) dan kom je tweemaal dezelfde afritnummers tegen.

De ring is grotendeels een viadukt en loopt letterlijk tussen de gebouwen. Door een viadukt te bouwen kon men het verkeer op de autosnelweg beter scheiden van het lokaal verkeer. Er wordt constant gewerkt op de ring van Charleroi. Het gaat zo traag vooruit, dat als de arbeiders de tour gedaan hebben, ze weer mogen beginnen aan een nieuwe ronde. Fotos van google maps die in de loop der jaren genomen zijn geweest tonen de langzame verplaatsing van de werven.

Les Poudreries Réunies de Belgique (PRB) maakten munitie zoals mijnen, mortieren, handgranaten, enz. Geen hoogwaardige produkten, maar de verkoop verliep vlot naar de landen van het Midden Oosten. De fabrieken waren ver van de stad gelegen, er loopt prikkeldraad rond de volledige site. Een beetje verder was er ook een schietstand, waarvan er nu niets meer van overblijft.

Er waren verschillende vestigingen in België, maar ze maakten niet allemaal wapens, de andere sites hebben zich gespecialiseerd in de aanmaak van grondstoffen voor plastieken. De PRB gingen in 1989 failliet en werden volledig gesloten in 1993. De andere sites bestaan nog steeds, maar zijn werkzaam onder andere namen. Er zijn verschillende bedrijven die geïnteresseerd waren om de gebouwen en een deel van de aktiviteiten over te nemen, maar zonder concreet resultaat. De gebouwen zijn nu 30 jaar verlaten en kunnen niet meer gebruikt worden.

Ik kom ter plaatse en zie een politiecombi, maar niemand in de buurt. Terwijl er heelwat volk rondloopt in de Fort de la Chartreuse in Luik zie ik hier niemand, en ik zal snel merken waarom. Soms passeert er een auto, er staan een aantal auto's geparkeerd aan de fabriekspoort, maar anders is er hier niets te zien.

Alle mogelijke ingangen worden beschermd door prikkeldraad met mesjes, maar je kan toch gemakkelijk binnen. Op de laatste foto zie je de officiele ingang van de fabriek, je hoeft maar over een hoopje stenen te klauteren en je bent binnen. Achteraan zijn er gebouwen die meer recent zijn, dat zijn de gebouwen die voor de rave party gebruikt werden.

Zoals in alle verlaten sites is er veel rommel te merken, maar hier is er ook niets die interessant is. Er zijn geen tags op de muren, de overwoekerde gebouwen zijn eerder alledaags. Natuurlijk zijn er geen machines meer, je weet niet dat het een wapenfabriek was. Niet verschieten als je militairen op de site aantreft (echte militairen, geen gastjes die aan paintbal of airsoft doen): de site wordt soms gebruikt door het leger voor oefeningen (chasseurs ardennais).

Op het internet zie je een paar urbexfoto's van de pordreries, maar het is eerder beperkt: een teken dat de site geen bezienswaardigheden heeft. De foto's dateren van een tiental jaren geleden, toen er nog iets te zien was op de site.

De Poudreries Réunies zijn ver van alles gelegen, dit is nog een reden om de site niet te bezoeken. Nadat je Charleroi verlaten hebt moet je nog meer dan een half uur rijden via kleine wegentjes om ter plaatse te geraken. Matagne-la-Grande is een gewoon Waals dorpje.

En eing 2019 wordt er opnieuw een rave party georganiseerd, nu in de oude fabrieken van Spontin. De fabriekshallen zijn volledig leeg en blijkbaar ideaal voor zo'n evenement.

Publicités - Reklame

-