Hoofdindex » Pictures » België » Divers » Le Martinet II
Monceau
Charbonnage Le Martinet (Monceau sur Sambre - Roux
Le Martinet
-

-


Vroegere en huidige situatie


Via wandelpagen geraak je tot aan de top van de terrils...


...maar je hebt geen zicht op de omgeving vanwege de boomtoppen.

Ook in Ordensburg Vogelsang heb je geen idee meer hoe de omgeving er vroeger uitzag, toen de Belgische Strijdkrachten in Duiitsland aanwezig waren: overal zijn er bomen bijgekomen.
Dit is een vervolg op een vorig bezoek in de streek, waar je het verslag hier kan lezen: Charbonnage du Martinet.

La cantine des italiens

Op 20 juni 1946 wordt er een protocol ondertekend met Italië om werknemers naar ons land te laten komen. Per gepresteerde dag in België wordt er 200kg steenkool verscheept naar Italië. België heeft immers enorm veel werknemers nodig om de steenkoolproductie weer op gang te brengen. De steenkoolmijnen hebben niet teveel geleden tijdens de oorlog, maar er zijn gewoon te weinig werknemers.

Steenkool is absoluut nodig om de economische aktiviteit weer op gang te brengen. De electriciteitscentrales worden allemaal gestookt met steenkool en er is geen aardgas (enkel stadsgas als nevenproduct van de cokesproductie) en nauwelijks petroleum). Het is Achile van Acker die ervoor gezorgt heeft dat de productie weer snel op gang kon komen, nadien kreeg hij de naam Achile Charbon.

Om de italiaanse werknemers te logeren worden er door de steenkoolmijnen goedkope huizen gebouwd met kleine kamertjes, niet veel beter dan een hondehok. Ieder kamer had een tafel, twee stoelen en twee bedden voor drie mensen. Er was immers altijd iemand aan het werk, want de productie werd nooit stilgelegd.

Maaltijden konden genuttigd worden in een eetzaal, die een beetje meer luxueus waren. De mijnwerkers verbleven daar als ze niet moesten werken of gaan slapen.

Na de oorlog werd er 10.000 ton steenkool uit de mijn gehaald op 972 meter diep. Het hoofdgebouw dateert van 1923, dit is het gebouw dat zichtbaar is vanaf de straat.

Wandelingen aan de terrils

Er zijn verschillende wandelpaden, maar je wilt vooral op de terrils klimmen om een mooi zicht op de streek te hebben. Vergeet het maar, door de hoge bomen langs de flanken van de twee terrils zie je niets meer. Om de omgeving te zien moet je in de winter komen, als alle bomen hun bladen verloren hebben.

Steenkool werd vooral vervoerd via de trein, je ziet het goed op de eerste tekening. De steenkoolmijn had zijn eigen rangeerstation en ook het nabijgelegen rangeerstation van Monceau sur Sambre was veel uitgebreider (tegenwoordig zijn er bewakingscamer's in het rangeerstation en kan je geen foto's meer nemen terwijl het rangeerstation nauwelijks nog gebruikt wordt).

Er zijn twee terrils, een "kleine" en een "grote", de grote is ongeveer 85 meter hoog en 400 meter lang, je kan van de ene naar de andere wandelen.

Veel terrils in de streek zijn afgegraven (een engels bedrijf is gespecialiseerd in het herwaarderen van de grondstoffen in de terrils). Er zit namelijk nog heelwat steenkool in de terrils. Steenkool werd toen vooral gebruikt in de staalnijverheid, waar men redelijk grote steenkoolblokken nodig had om cokes te maken. Als de steenkool van hoge qualiteit was, dan was het staal ook van goede kwaliteit. Steenkoolgruis vermengd met schalie kon toen niet gebruikt worden omdat er teveel afval was als men het als brandstof gebruikte.

Door de inzet van de bewoners werd vermeden dat de terrils afgegraven zouden worden. Met moderne methodes kan men tegenwoordig het overgebleven steenkool recupereren.

Fotoshoots aande Martinet


Ik organiseer regelmatig fotoshoots op deze lokatie. Vooral het hoofdgebouw aan de kant van de straat is zeer goed bruikbaar als er teveel zon is. Hier kan je dan gebruik maken van indirect licht om toch bruikbare foto's te maken.

Als er geen zonlicht is, dan heb je een platte foto. Vaak is dat in het voorjaar of najaar en er waait een koude wind. Het hoofdgebouw dat uitsteekt vangt dan alle wind op en het is daar niet aangenaam om te werken (zeker niet voor het model).

Je kan echter wel foto's nemen aan de bevedenverdieping. Je gebruikt dan het invallend licht om licht en schaduw te creëren, anders heb je een platte foto.


Voorbij de smederij (het gebouw bestaat nog steeds en wordt gebruikt voor (illegale) barbecues) is er een waterreservoir waar de schlamms kunnen bezinken (afval van het wassen van de steenkool).

Publicités - Reklame

-