Hoofdindex » Pictures » Belgische kust
De belgische kust
Van De Panne tot Knokke
Fotografie
-

-


De belgische kust: een gruwel voor de pendelaar: 2u30 met de kusttram van Knokke naar De Panne (65km), een commerciële snelheid van 26km per uur.

De politiekers willen dat we meer het openbaar vervoer gebruiken. Gemakkelijk: blokkeer het doorgaand autoverkeer in de stad. Werp blokkades op in Wenduine en Middelkerke om de mensen te verplichten de (nu al overbelaste) expressweg en autosnelweg te nemen als ze van Blankenberge naar Den Haan willen rijden, of van Oostende naar Westende. Neem voorbeeld op Gent (niet verwondelijk bestuurd door groen-links).

Stel je een firma voor die aan drie bedrijven in Gent moet leveren. Vroeger moest de leverancier bijvoorbeeld 4km in de stad afleggen: één km om het eerste bedrijf te bereiken, tweemaal één km om naar het tweede en derde bedrijf te gaan en nogmaals één km om weer buiten de stad te geraken. Nu is dat 6km in de stad: twee km om het eerste bedrijf te bereiken en weer de stad te verlaten, en opnieuw tweemaal twee km om het tweede en derde bedrijf te bereiken. En ik heb het nog niet over de extra kilometers die over de ring afgelegd moeten worden. De rit van 4km is plots een rit van 10km geworden en er wordt dus dubbel zoveel schadelijke stoffen uitgespuwd, maar dat blijken de groene jongens niet te snappen.

De lucht is de stad is misschien zuiverder geworden, maar er is veel meer verkeer op de invalswegen, de ringwegen en de sluipwegen. Logisch denken kunnen die groene jongens al lang niet meer. Waarschijnlijk zijn hun hersens en longen aangetast door de luchtvervuiling waarvoor ze zelf verantwoordelijk zijn.

Ik beperk mij niet tot de (belgische of vlaamse) kust, ik verruim mijn horizon.
  • Verschillende plaatsen in België worden hier besproken, min of meer gerangschikt per onderwerp (waterwegen, musea, urbex,...).
  • Dit zijn de historische plaatsen met een militair verleden (tweede wereldoorlog).

Het is niet goed voor onze plaatselijke economie als ik de toeristen naar Nederland of Frankrijk stuur. Vandaar deze extra bijlage. Blijf in België, de regering rekent op u zodat ze nog meer belanstingen kunnen heffen.

Toerisme aan de kust
(geschiedenis)

De inwoners van de kust weten dit al lang: onmogelijk om van de Oostkust naar de middenkust te gaan in minder dan 25 minuten, zelfs om twee uur 's nachts. De mensen die naar de westkust moeten gaan hadden vroeger wat meer geluk, ze hebben een stukje autosnelweg, maar de verbindingsweg om er op te geraken is nu totaal gesatureerd (in het bijzonder de Torhoutsesteenweg in Oostende).

Van zodra dat er een huis in de buurt is, is de kustbaan bebouwde kom, de enige hoofdweg is afwisselend zone 50 en zone 30 (met een paar rondpunten voor het amusement).

De mensen rijden er aan 35 daar waar je aan 50 mag rijden en aan 15 waar je 30 mag rijden. Dit creëert levensgevaarlijke situaties als er onoplettende joggende voetgangers op volle snelheid tegen de kofferbak van rijdende auto's botsen. Aan de voorkant hebben auto's speciale kreukelzones om botsingen met voetgangers op te vangen, dit is echter niet het geval met de kofferbak. Bij de politie van Blankenberge zijn er al meldingen geweest van oudere mensen die met hun rollator gebotst zijn tegen de kofferbak van rijdende auto's.

De trend is gezet, de mensen moeten aangezet worden om het openbaar vervoer te nemen. Maar wat heeft het openbaar vervoer te bioeden met zijn commerciële snelheid van 26km/u? Geen nood: we gaan de automobielstroom ook vertragen tot 25km/u en het probleem lost zich spontaan op.

Blankenberge

Er is nog altijd geen ring rond Blankenberge. Al het doorgaand verkeer moet zich mengen met het plaatselijk verkeer, autobestuurders die reizigers oppikken aan het treinstation en kinderen aan de scholen. Tijdens de piekuren zijn er kilometerlange files in beide richtingen.

In 2016 hebben ze de twee rijdstroken aan de lichten herleid tot één enkele rijstrook, waardoor de doorstroming nog slechter geworden is. Tussen twee fasen rood kunnen er precies 5 auto's passeren, en die worden dan tegengehouden door niet-gesynchroniseerde lichten 200 meter verder.

Oostende

Oostende is een slaapstad geworden zonder werkgelegenheid. Mensen trekken massaal naar Zeebrugge of andere plaatsen om er te werken, maar geen nood, er komen nòg appartementsblokken bij. Immers, de steekpenningen brengen veel geld op voor de lokale politici.

De winkels gaan weg uit de stad, ze staan nu allemaal aan de torhoutsesteenweg die volledig aan het dichtslibben is. Als je een beetje verder denkt dan je neus lang is, dan zou je moeten weten dat grote winkelcentra geen toekomst meer hebben. Benzine zal duurder worden, dit jaar 30 cent meer per liter, volgend jaar 50 cent meer. En er komt ook nog een kilometerheffing zoals voor de vrachtwagens.

Bredene

Bredene die op zijn naaktstrand na niets te bieden heeft wilt niet onderdoen en heeft het aantal rijstroken op de koninklijke baan reeds verminderd van twee naar één. Ideaal om files te doen ontstaan. Heb je al die twee lichten gezien langs de hoofdweg die altijd op rood staan, zelfs om 3 uur 's nachts? Ze zijn er geplaatst zodat je zou stoppen, anders zou niemand in Bredene stoppen, want er is daar echt niets te zien. Bredene heeft ook een unicum in Belgïe: het zijn de enige lichten die zo gesynchroniseerd zijn dat je gegarandeerd moet stoppen aan beide lichten.

Er is een aanvraag ingediend om van de koninklijke baan een fietssnelweg te maken en van de nieuwe Rijksweg een éénrichtingsbaan te maken. De even dagen naar Coq-sur-Mer, de oneven dagen naar de Koningin der Badsteden. Kwestie van Brèninge op de kaart te zetten. Niemand heeft aan zoiets gedacht!

Het is politieke arrogantie als we met onze belastingen (de hoogste van de wereld) betaald hebben voor twee rijstroken, maar we er maar één mogen gebruiken. En zeg niet dat het tot de veiligheid bijdraagt: waaghalsen steken toch voorbij en voegen zich dan op het allerlaatste in tussen de flow.

In het algemeen heb ik weinig foto's van de belgische kust. Zo saai in vergelijking met de franse krijtrotsen en de nederlandse kust die heelwat diversiteit heeft. De reisverslagen worden wel regelmatig aangevuld. De plaatsen die besproken worden hebben een zeehaven(tje voor het geval van Blankenberge).

De kustgemeenten laten hoogbouw toe op de zeedijk. Deze constructies lijken opgetrokken te zijn geweest door Organisation Tod. Omdat de flatgebouwen zo hoog zijn is er slechts zonlicht op de zeedijk in de late namiddag, als de zon gedraaid is. Dit is zeker het geval in het najaar, als de zon niet meer zo hoog staat.

Er is een duidelijk verschil tussen de meest recente reportages (bijvoorbeeld Zeebrugge) en de eerste fotoreportages die ik in 2004 deed aan de franse kust. Ik had toen mijn eerste digitale fototoestel en fotografeerde ongeveer wat een modale toerist zou fotograferen. Dat was toen ook mijn bedoeling: wandelen langs de kust en foto's nemen. Tegenwoordig let ik meer op de compositie, op het onderwerp en ik zorg ook voor een nabewerking.

Ik probeer ook foto's uit mijn kindertijd te integreren in de recente fotoreportages (zie Vosseslag).

Vosseslag
Een kleine badplaats aan de belgische kust, hier opgenomen omdat ik er gewoond heb van 1975 tot 1985.

Zeebrugge voor toeristen | Achterhaven Zeebrugge
Dit is eigenlijk de minst toeristische plaats aan de belgische kust. En nochtans een bezoek zeker waard! De achterhaven kan gebruikt worden als lokatie voor fotoshoots.

Oostende
Over Oostende heb ik veel materiaal: luchtfoto's, nachtfoto's, vuurwerk, grote prijs van de Noordzee (snelheidsprijs voor moto's), ... Ik woon er sinds 1985. De foto's zijn genomen vanaf ongeveer 2004.

Er zijn heelwat foto's van de oosterkant van de haven (toen er daar nog bedrijvigheid was). Oostende is een economische woesternij, geen industrie meer, nauwelijks nog visserij. De haven wordt niet meer gebruikt (de maalboot naar Engeland is voorgoed verleden tijd). Laatst werden er twee dammen gebouwd, maar waarom? Er is toch geen scheepsvaart meer in Oostende. Er zijn dagen dat er geen enkel schip de haven binnen- of buiten vaart.

Er zijn enorm veel punten van overeenkomst met Boulogne-sur-Mer, een stad in het Noorden van Frankrijk die in een paar jaar meer dan 50% van zijn haventraffiek verloor (daar werden ook nutteloze werken uitgevoerd om transportaktiviteiten te lokken, maar tevergeefs).

Maar er wordt wel overal gebouwd: de nieuwe trend zijn de appartementen aan de Hendrik Baelskaai, daar waar vroeger de havenindustrie gecentraliseerd was. Voor de politiekers brengen nieuwe appartementen blijkbaar meer op dan industriegebouwen. Deze apartementen zullen het autoverkeer nog vergroten (er zijn immers geen winkels, bankkantoren, administraties, enz in de buurt). Maar de wegen worden niet aangepast aan de nieuwe inwoners.

De laatste jaren is er gelukkig wat bedrijvigheid bijgekomen met de offshore windmolenparken en de nieuwe industriezones in de achterhaven.

Nieuwpoort
Nieuwpoort tijdens de eerste wereldoorlog.
Museum Westfront Nieuwpoort
Het Oosten van de Ijzer met een natuurreservaat en een militaire basis.
Nieuwpoort is Knokke-le-Zoute aan het voorbijsteken. Knokke zit vol vlamingen die frans proberen te spreken, in Nieuwpoort zijn het echt franstaligen, en dat scheelt.

Blankenberge
Alle steden en dorpen die besproken worden hebben een haven. Blijft dus nog enkel Blankenberge over.

De Panne
Het is eigenlijk een wandeling van Bray Dunes in Frankrijk naar De Panne. Er wordt volop gebouwd aan beide kanten van de grens.

Middelkerke
Foto's van een motocross ergens in de velden. We bestuderen de gewoontes van de plaatselijke bevolking. Deze kustgemeente is verder een van de lelijkste van de belgische kust (Atlantikwall van flatgebouwen op de zeedijk).

Cabour
Het terrein "Cabour" is een natuurreservaat (enkel toegangkelijk tijdens de rondleidingen) met een informatiecentrum voor de waterwinning en een klein legermuseum.

Publicités - Reklame

-