Blogberichten
Root » TechTalk » Blogberichten: randgevallen » Vista-compatibele speakers

Vista-compatibele speakers

Gisteren (ondertussen al bijna 10 jaar geleden) was ik aan het slenteren door een winkelstaat. Ik zocht eigenlijk een set actieve speakers (van die speakers die je op je computer kan aansluiten). Wat zie ik in de etalage van een winkel? Vista-compatibele speakers. Wat moet ik mij daarbij voorstellen? Speakers die vijf minuten nodig hebben om op te starten? Speakers die meer stroom verbruiken dan gewone speakers en slechter klinken? Een UAC-indikator die nu en dan oplicht en je verplicht uit je stoel te kruipen om een drukknop in te drukken (Accept, Igore, Cancel)? Van al dat zwaar getob schoot me plots binnen dat ik nog zo'n set speakers heb, ooit "gekregen" toen ik een computer aangekocht had. Weliswaar toen nog niet vista-compatibel, maar voor een pentium II ruim voldoende (die pentium II gebruik ik niet meer, we zijn meer dan 10 jaar na de feiten)

Voorwaar, de speakers liggen nog in de kelder! Een super-systeem met een uitgangsvermogen van 100watt (PMPO, Post Mortem Power Output: maximaal uitgangsvermogen dat het apparaat kan leveren voordat het in rook opgaat). Tweeters, woofers, bassreflex, OFC, bassboost, de geleerde woorden vliegen om je ogen en de verpakking is te klein om alle slogans tot hun recht te laten komen. Op mijn computer aangesloten, helaas, enkel een gekraak te horen, en dan niets meer. Een soort zwanenzang, zeg maar. Had ik het geweten, dan had ik het opgenomen voor het nageslacht (niet specifiek het mijne). Een led licht zwakjes op. Toen ik dat computersysteem aankocht waren de leds nog rood.

Promt de speaker opengedaan. In die tijd konden de speakers nog open. Een uitgangsvermogen van 100watt, daarvoor heb je een voedingstransfo van minstens 150VA nodig, en 150VA, dat is grosso modo 1.5 kilo transfoblik (heb ik jaren geleden geleerd). Binnenin, een transfooke van 9VAtjes en een IC'je dat precies 2 keer 250mWatjes aan 8 Ωpjes kan leveren als de wind goed zit. De fout was snel gevonden: uitgelopen voedingselkotje, printje beschadigd, onherstelbaar. Gekraakjes zal deze speakertje nooit meer produceren.

Eenvoudige computer-versterker

Geen probleem, m'n soldeerbout is toch nog warm. In een paar minuten een 2×12watt versterker gebouwd (echte watts), aangesloten op een transfo van 50VA. Ideaal om een paar boekenkastluidsprekers aan te sturen. Technieker zijn geeft toch echt voldoening! Het geheel klinkt in ieder geval beter dan menig hifi-systeem met surround, bass-boost, loodarme soldeer en zuurstofvrije kabels voor de hersenloze jeugd.

PublicitÚs - Reklame

-