Een gewone radio
Ik wil een gewone radio kopen...
Blogberichten
Servers » TechTalk » Blogberichten: monopolie » Een radio voor meneer?

Een radio...

Globalisatie heeft zijn mindere kanten

Ik wil een gewone radio kopen. Eentje met een aan-uit knop, een volumeregeling, een knop voor de ... Ik heb mijn wens nog niet volledig uitgesproken, of de verkoper van dienst wilt mij een "lifestyle" aansmeren. Neen, ik hoef geen lifestyle, ik wil gewoon een radio kopen!

Het begon trouwens al goed: Q-music uit de boxen. Ik luister liever naar K-muziek. Ik kan onmogelijk een brood, een muts of 50 liter diesel gaan kopen of ik wordt overstelpt door muzak. Dat is de ziekte van deze tijd: mu-ziekte!

Ik wordt geleid naar een midirack van een nederlands merk dat vroeger vooral bekend was vanwege zijn gloeilampen. Neen, (geen) dank. Het toestel wordt in China gemaakt met onderdelen uit Afrika. Het geproduceerd geluid is metaalachtig en vergelijkbaar met die van een oude trechtergrammofoon die op de grond valt. Zelfs in de gevangenis van Brugge gooien ze die radios door de ramen als ze de kans krijgen.

Misschien een receiver voor meneer? (op het prijsetiket staat "reciever"). Levert tweemaal 120 watt! Hoeveel het toestel verbruikt staat niet op het etiket. Een beetje teveel om 's morgens naar het nieuws te luisteren, en eigenlijk is er geen plaats voor twee grote boxen. En voor die prijs had ik toch wat meer lifestyle verwacht.

"Wij hebben zojuist een nieuw produkt in onze winkel!" en de verkoper met zijn rode hemd sleurt mij naar een klein zwart ding. Zo nieuw dat geen verkoper hem in gang krijgt. Ik krijg het benauwd tussen al die communisten, met hun rood jasje en jeansbroek met het kruis ter hoogte van hun knieŽn. Yo! de mannen! (tegenwoordig is het de mode van de zeer strakke broeken die aan beide knieŽn gescheurd zijn). Kan ook zijn dat het ding gewoon defekt is. Er zitten geen knoppen op het toestel, de bediening moet blijkbaar via een afstandsbediening gebeuren.

Ik laat mij bijna verleiden door een grijze doos, die nog het meest op een ouderwetse radio lijkt: een aan-uit knop, een luidspreker, een knop om van zenders te veranderen en een volumeregeling. Op een gele LCD scherm kan je zelf de naam van de zender lezen. Tot de snotaap van dienst iets laat vallen van "toekomstmuziek... streaming... internet...". Neen, dank u. Ik wil niet naar de muziek van de toekomst luisteren, maar naar het nieuws van vandaag en de muziek uit mijn jeugd. Dubstep is goed voor apen, maar niet voor mij.

-

-

Uiteindelijk heb ik een extreem dure radio van amerikaanse fabrikage gekocht. Ik kon kiezen uit rood, geel, wit, groen, roze en nog twee andere kleuren. Het is trouwens niet voor mij, maar voor mijn buren. Hun radio uit 1965 (een Radiobell) doet het niet meer zo goed en ik ben het beu regelmatig de MF-trappen te moeten bijstellen als ik de EF80 moet vervangen. De EF80 die ik nog heb zijn ook niet meer zo recent en gaan maar een paar maanden mee.

De moraal van het verhaal

Moet ik echt een amerikaanse radio kopen (Tivoli) als ik een gewone radio wens? Mijn strijkijzer komt uit een voormalig communistisch land, mijn computer uit Taiwan, m'n scherm uit Thailand,... De mainstream merken (Sony, Philips,...) laten hun rommel in China maken (of andere landen waar weinig aandacht is voor democratie, mensenrechten en quality control). Is er echt geen belgische fabrikant die de fakkel wilt overnemen? Waar is de tijd van MBLE, Precisia, Anex, Carad,... BelgiŽ (en Europa) kan niets meer maken!

Het gat in de markt: mensen willen iets doen aan de fabriekssluitingen en ontslagen en zouden maar al te graag belgische radio's kopen. Helaas, Philips maakt de meest afgrijselijke radiotoestellen die er maar bestaan, in China in elkaar gestoken, niet gemaakt om muziek weer te geven, niet gemaakt om meer dan twee jaar mee te gaan en niet gemaakt om hersteld te worden (wie zou trouwens zo'n onding willen laten herstellen?).


De Forges de Clabecq: nu volledig afgebroken.
Het is zo erg de hoogovens gesloten moeten worden, want er is geen nieuw ijzer meer nodig: we importeren voldoende microgolfovens, koelkasten, enz die voor de nodige schroot zorgen. Enkel Domena maakt nog zelf strijkijzers, maar die worden helaas niet in BelgiŽ geÔmporteerd voor het ogenblik.

We maken geen rijkdommen meer, we teren gewoon op onze geldreservers (opgebouwd door vader, die nog echt werkte: in de mijnbouw, de zware industrie,...). Maar die geldreserves slinken door de vergrijzing: meer medische kosten, meer rusthuizen,... maar zonder dat er inkomsten gegenereerd worden (de afval uit de rusthuizen gaat direkt de verbrandingsoven in, gouden kiezen en haar worden niet meer gerecupereerd).

Wij hebben geen olierijkdommen, geen gasreserves, wij importeren elektriciteit omdat de kerncentrales dicht moeten. Wij produceren (bijna) geen auto's meer, er wordt niets uitgevonden... Het enige dat wij nog produceren (tussen twee stakingen door) zijn vuurwapens in Herstal. Zelfs het belgisch voetbal is gedegradeerd tot een vulgaire knokpartij. De belastingen zijn zo hoog en de wetgeving zo complex dat geen zinnig mens het nog waagt een onderneming in BelgiŽ op te starten. Het belgisch staatsapparaat is het minst doeltreffend van Europa: we betalen de meeste belastingen, maar onze autosnelwegen zijn de slechts onderhouden van gans Europa. Als je de flikken op straat ziet, is het om boetes uit te delen, niet om inbrekers en dieven te achtervolgen. We hebben de duurste electriciteit van Europa en de meeste politiekers in de raad van bestuur van Elias (meer dan honderd!) Het wordt tijd dat politiekers geweerd worden uit raden van besturen (want ze kunnen toch niets, cfr. Dexia). Maar helaas, wie moet die wetten stemmen???

We hebben de meeste boeven en politiekers per vierkante kilometer. Onze boeven moeten hun straf in Nederland uitzetten (de belgische politiekers willen de ollanlanders niet hebben en ik kan ze geen ongelijk geven). Na een treinbotsing doen we in BelgiŽ het enige wat we goed kunnen doen: staken... in plaats van het probleem aan te pakken. Binnenkort zijn we de SomaliŽ van de wereld! Kunnen we lekker de containerschepen die naar Rotterdam varen kapen met de wapens van de FN!

Publicitťs - Reklame

-