Iomega
de Zip drive en de harde schijven
Blogberichten

Iomega vroeger en nu

-

-

Iomega, dat is het merk dat halverwege de jaren '80 de Zip-drive gelanceerd heeft. Dit was het enige verwisselbare opslagmedium dat succesvol werd (naast de diskette) omdat het zo goedkoop geproduceerd kon worden. Andere (misschien betere) produkten hebben het niet gehaald.

De capaciteit bedroeg 100MB (nu heb je geheugensticks met een duizendvoudige capaciteit!), wat evenveel was als 70 floppies! Bij het installeren van windows 3.1 moest je niet meer jukebox spelen met je floppies, maar kon je windows vanaf één enkele zip schijf installeren (en je had nog ruimte over).

Op de eerste foto zie je de lees- en schrijfarm met op het einde de twee koppen (één voor elke zijde van de schijf). De arm wordt aangedreven door een voice coil (geen stappenmotor), wat toen revolutionnair was (floppies gebruikten een stappenmotor). Een voice coil is vergelijkbaar met de spreekspoel van een luidspreker en maakt snellere en nauwkeurige bewegingen van de kop mogelijk.

De electromagneet (onderaan het beeld, eerste foto) is altijd aktief tijdens de werking. Bij het uitschakelen komt er een pal los die de koppen naar de rustpositie trekken (buiten de schijf).

De koppen zijn vergelijkbaar met die van een bandopnemer (maar natuurlijk zijn de sporen veel smaller). In rustpositie staan de koppen uit elkaar, maar als de arm naar voren wordt geschoven gaan de koppen naar elkaar toe en drukken ze tegen elkaar (met de draaiende schijf ertussen). De bevestiging van de keramische koppen op de arm was het zwakke punt.

Toen al werd Iomega geplaagd door de gebrekkige kwaliteit van zijn drives. Dit was de befaamde “Click of Death” de doodsreutel waarbij een beschadigd mechanisme schreven over de diskoppervlakte trok, en daarbij de goede schijf ook verwoestte. Als je niet op de voortekens (The Omen) lette waren al je schijven beschadigd (en zeggen dat de Zip drives vooral verkocht werden als veilige back-up media!).

Hifi Roels

In die tijd werkte ik nog bij Roels (“Kwaliteit en profijt, Hifi Roels altijd”). Stapels defekte drives en schijven hadden we op het einde. Me dunkt dat de erbarmelijke kwaliteit van de drives toch een beetje meegespeeld heeft in de faling van de Roels-groep.

Innovatieve produkten brengt Iomega niet meer op de markt, een ander fabrikant heeft zich trouwens de "i" geëigend: iTune, iPoot, iFoon, iDioot. Alles is trouwens als uitgevonden, zelfs de imbeciel om die veel te dure produkten te kopen.

Wat maakt iomega nog? (moet ik nu iOmega of Iomega schrijven?) Gewone externe harde schijven, zoals duizenden andere fabrikanten. LaCie verkoopt precies hetzelfde, maar dan veel duurder omdat het zogezegd “design” is.

Een klant brengt een defekte drive binnen. Is die echt defekt of wilt de klant een nieuwe (liefst in een andere kleur)? Heeft de klant hem niet laten vallen? Door de SMART attributen in te lezen kan ik een evaluatie maken van de drive. De USB koppeling laat deze SMART-parameters echter niet door. De enige oplossing is dus de drive uit te bouwen en direct op de computer aan te sluiten. In tegenstelling met een ifoon gaat de enclosure verdacht gemakkelijk open. Geen safety-torx maar een gewone kruisschroevendraaier.

Ik neem contact op met de fabrikant via email voor de RMA procedure. Meestal moet je zelf de harde schijf op jouw kosten opsturen naar een verre apeland ('t kost je veel meer aan verzendingskosten dan wat de drive gekost heeft), en weken later ontvang je misschien een vervanging. In tegenstelling met andere fabrikanten (zoals HP) krijg ik wel snel een antwoord:

  • Geachte Heer Doigny, U bent case 100609-002597. Hoe heeft u de fout gedetecteerd?
  • Door de SMART-parameters op te vragen
  • Geachte Heer Doigny, smart parameters? Hoe heeft u dàt ingelezen?
  • Door de drive uit te bouwen en op een computer aangesloten
  • Geachte Heer Doigny, daardoor vervalt echter de waarborg. Wij kunnen u niet meer helpen. Case 100609-002597 wordt herbij afgesloten.
ik heb mij heel rustig gehouden ('k moet nu al constant beta-agonisten slikken, waarschijnlijk vanwege al die iMbecielen bij de leverancier) en de drive in /dev/null gedumpt. De klant moet maar zijn plan trekken. Als hij voldoende bij de baas zaagt, krijgt hij een nieuwe. Ik trek mij van dit geval (in casu case 100609-002597) niet meer aan.

Ik werk al met computers sinds de Apple ][ (toen nog niet i][ genaamd maar ][e en ][c) en de IBM PC. Miljoenen drives heb ik geplaats, vervangen, uitgemeten,... zonder dat ze op wonderlijke wijze in mijn handen defekt zijn gegaan (ik zend geen ioniserende straling uit, ik heb geen acidose en het zweet dat ik produceer heeft een normale pH, en ik loop met versleten schoenen rond waardoor een eventuele electrostatische lading op natuurlijke wijze kan wegvloeien).

Ik heb niets tegen Iomega. De dienstverlening bij andere merken is vaak nòg slechter (dat wil zeggen: onbestaande), de produkten zijn veel te duur (LaCie) en als je de case open doet kom je dezelfde componenten tegen als bij een no-name apparaat. Het enige wat ze allemaal gemeen hebben, is dat het onnoemlijk veel moeite kost om een defekt produkt omgeruild te krijgen. Als je het produkt uiteindelijk aangemeld krijgt voor herstelling, is het enige dat je ontvangt een voorgekauwde brief.

Update: als je de juiste procedure gebruikt (zeer stipt naleven, niet nadenken, niet opendoen), krijg je je iOmega drive wel omgeruild, en zelfs binnen een paar dagen! Koop dus volop iOmega drives! Goed voor de wereldeconomie!

Publicités - Reklame

-