Historisch
Techniek vroeger en nu
Videorecorder: quadruplex

De videorecorder

Het eerste video-registratiesysteem dat bruikbaar was is het Quadruplex systeem van Ampex. Deze toestellen werden enkel in grote televisiestudios gebruikt vanwegen de afmetingen en de prijs.
-

-


Het Quadruplex systeem van Ampex


Een quadruplex videorectorder ten tijde van de electronenbuizen.
De kast op de achtergrond dient enkel om de sync-pulsen te genereren.


Een oude quadruplex recorder
(montage toestel)


Een van de laatste quadruplex recorders

Aan de linkerkant van de bandloop heb je de drum, aan de rechterkant de audio- en CTL kop

Een van de eerste amerikaanse videorecorders die de quadruplex technologie gebruikte (de vrouw in beeld maakte geen deel uit van de levering). De opname was reeds mogelijk in kleur. Een dergelijk toestel werd gebruikt om de nieuwsuitzendingen op te nemen, om die later uit te zenden in een andere tijdzone. Er bestaan nauwelijks opnames, want dezelfde band werd steeds opnieuw gebruikt.

Vaak was men verplicht om hetzelfde toestel te gebruiken voor de weergave van de band. Of een opname "compatibel" was, wist men pas achteraf, want er speelden heel veel faktoren een rol: de omgevingstemperatuur en luchtvochtigheid, het soort band (nieuw of reeds gebruikt), of de mechaniek reeds warmgedraaid was of niet...

De drum die voor de video-opnames zorgt is achter een zwarte klep gemonteerd, de drum zelf is langwerpig.

Transversale opname

Bij de eerste bruikbare toestellen volgens het quadruplex systeem van Ampex bewoog de band aan een relatief lage snelheid (38cm/seconde, wat de standaard snelheid was voor hifi-opnames op band in die tijd) maar de koppen bewogen langs de band aan een veel hogere snelheid. Om dit te bereiken werden de koppen op de buitenkant van een trommel (drum) gemonteerd. De drum draait snel, en de koppen hebben dus een snelle beweging ten opzichte van de band.

De videosporen worden transversaal opgenomen, dus loodrecht op de beweging van de band. De naam quadruplex komt van de vier videokoppen die op de drum gemonteerd zijn.

Bij het quadruplex systeem werden er verticale sporen geschreven op de 2 inch band, terwijl de band horizontaal bewoog (loodrechte opname). De band werd tegen de draaiende drum gedrukt door perslucht. De drum draaide heel snel: 15.000 toeren per minuut.

De opname is gesegmenteerd: iedere kop schijft 1/16 van de volledige beeldinhoud en één frame wordt met 4 omwentelingen van de drum geschreven. Iedere kop moest precies ingesteld worden om eenzelfde beeldsignaal te geven en de timing was bijzonder kritisch. Het gebeurde niet zelden dan bepaalde banden enkel afgespeeld konden worden op het toestel waarop de band opgenomen werd.


Een beeldfout typisch aan het quadruplex systeem
Een beeld had 16 kopovergangen (in plaats van één enkele bij het helican systeem).

De toestellen waren lomp en ten gevolge van de gesegmenteerde opname moest er altijd een tijdbasis correctie uitgevoerd worden. Met een gemiddeld verbruik van 3000W hadden deze eerste toestellen een driefasige netaansluiting nodig. Achteraf is men er in geslaagd draagbare toestellen te maken: één koffer voor de videomechaniek, één koffer voor de electronica (gelukkig getransistoriseerd) en één koffer voor het voedingsgedeelte.

De drum die aan 15.000 toeren draaide had geen glijlager of kogellager, maar een luchtlager (een compresseur was dus òòk nodig!). Door speciale legeringen te gebruiken is men er uiteindelijk in geslaagd gewone lagers te gebruiken.

Bij een montage-toestel (zie afbeelding rechts) was er geen stilstaand beeld en ook geen beeld bij het spoelen, aangezien de koppen onmogelijk de opeenvolgende segmenten konden lezen om een volledig beeld te geven. De monteur moest een cue-puls opnemen om posities te markeren (daarvoor was het toestel uitgerust met een extra kop).


Een van de laatste quadruplex systemen.
Let op de afwezigheid van de traditionele "drum" (van de modernere recorders), vervangen door een soort "buis" (afgedekt, op het voorplan).
Opnametijd = 10 minuten (bandsnelheid 39.7cm/s)

Het quadruplex systeem werd later aangepast om ook te kunnen werken in Europa (50Hz, 625 lijnen) in plaats van 60Hz, 525 lijnen). In de laatste versies was ook kleur mogelijk.

Het quadruplex werd snel verdrongen door het helican scan systeem dat tal van voordelen had.

Publicités - Reklame

-