Historisch
Techniek vroeger en nu
Televisie
Servers » TechTalk » Historisch perspectief » Beeld » Televisie » Electronische aftasting

Geschiedenis van de televisie

Er waren al televisieuitzendingen voor de tweede wereldoorlog. De keuze tussen een mechanisch systeem (Nipkow schijf) en een volledig electronisch systeem (iconoscoop en beeldbuis) was al gemaakt voor het begin van de oorlog.
-

-


De eerste bruikbare opnamebuis, de iconoscoop

Dit zijn de systemen die gebruikt zijn geweest voor de tweede wereldoorlog:
 1. Nipkov schijf (zowel opname als weergave)
  Eenvoudig systeem maar beperkte resolutie en zeer lage gevoeligheid
  Men probeert de lage gevoeligheid van het systeem tegen te gaan door een tussenfilm te gebruiken (intermediate film system)

 2. Lichtpuntaftaster (beeldbuis als lichtbron en voor de weergave)
  Men gebruikt hier ook een tussenfilm die door een lichtpunt afgetast wordt
  Het beeld is zichtbaar op een televisiescherm

 3. Volledig electronisch systeem
  Men gebruikt een opnemer (iconoscoop) en een beeldbuis voor de weergave.
De systemen met mechanische aftasting worden op een vorige bladzijde besproken. De mechanische systemen hebben niet enkel een lage resolutie, maar het opvoeren van de resolutie betekent een sterke vermindering van de lichtgevoeligheid. De mechanische systemen zijn een doodlopende straat. Een tussenoplossing met film en lichtpuntaftaster was slechts een tijdelijke oplossing.

Iconoscoop

Er werd dus gekozen voor het electronisch systeem met opnamebuis (iconoscoop) en beeldbuis. De aftasting gebeurde met een electronenstraal. Tussen de aftasting fungeerde ieder beeldpunt als opslagmedium (integrator) zodat de lichtgevoeligheid niet meer beperkt werd door de beeldresolutie. De iconoscoop zal redelijk snel vervangen worden door opnamebuizen die betere eigenschappen hadden.

Ieder land gebruikte zijn eigen beeldresolutie. We bespreken twee vooroorlogse systemen. Terwijl het redelijk eenvoudig was om een overeenkomst te bereiken wat betreft het geluid (er zijn geen duizende manieren om het geluid uit te zenden, toen bestond er enkel amplitudemodulatie), was dat niet het geval bij televisie.

441 lijnen

Duitsland had al heel vroeg een werkend televisiesysteem. De eerste proeven werden gedaan tijdens de Olympische Spelen in 1936, (180 lijnen) maar achteraf schakelde men over op een hogere resolutie.

De Duitsers brachten hun systeem naar Frankrijk tijdens de tweede wereldoorlog en er werden uitzendingen voorzien vanaf de Eiffeltoren (”Fernsehsender Paris“). Dit waren de enige doorlopende televiseprogramma's gedurende gans de oorlog in Europa.

De Duitse installaties zouden in gebruik blijven tot een brand de zendinstallatie zou vernietigen (3 januari 1956), waarop de fransen besloten hebben enkel nog te werken met hun eigen systeem.

Het duits systeem op 441 lijnen wordt verder besproken op deze pagina.

405 lijnen

Ook de Engelsen hadden een electronische televisiesysteem. Dit systeem werd echter stopgezet bij de invasie van Polen. Het Engels systeem werd als eerst internationaal erkend met de letter "A", in Europa zal men vooral het systeem B (op de VHF) en G (op de UHF) gebruiken. Het duits 441-lijnen systeem dat ongeveer gelijktijdig gebruikt werd en tot in de jaren 1950 gebruikt zal worden kreeg nooit de erkenning van een eigen CCIR letter.

Het engels systeem werd tot in de jaren '60 gebruikt omdat de beperkte bandbreedte het mogelijk maakte een groot gebied te bereiken met een beperkt aantal steunzenders. Men gebruikte ook de televisieband VHF-I (en later ook VHF-III) waarbij de zenders een veel groter gebied konden bestrijken. Na de oorlog had men geen geld om extra investeringen te doen in extra zendmasten.

Toen Engeland overschakelde op een 625-lijnen systeem (zoals overal elders in Europa) en de UHF band gebruikte waren er veel meer zendmasten nodig.

Na de oorlog werd er door Philips geŰxperimenteerd met een eigen 567-lijnensysteem (er waren zelfs proefuitzendingen), maar gelukkig ontstond er een compromis, en de meeste europese landen kozen voor het 625 lijnen systeem.

Het frans 819 lijnensysteem wordt op een nieuwe pagina besproken.

Links to relevant pages - Liens vers d'autres pages au contenu similaire - Links naar gelijkaardige pagina's