Historisch perspectief
radio, televisie, videorecorder, draadrecorder, compact cassette, CD speler
TechTalk

De inhoud van deze pagina komt overeen met wat een "hifi-electrowinkel" vroeger verkocht: radiotoestellen, televisies, hifi-ketens, videorecorders. Ik heb nagenoeg alle toestellen hersteld, met een specialisatie voor videorecorders en videocamera's (en ook computers).


Ik heb heelwat kilometers afgelegd... na de radio hersteld te hebben!
Helaas heeft de VRT zijn uitzendingen op de middengolf stopgezet
en DAB (zelf de plus-versie) reikt zelfs niet tot aan de grens


Voor altijd geschiedenis:
de horizontale lineariteitsspoel
van een (beeldbuis-) televisie
 

De voorloper van de mp-3
Met een autonomie van twee uur (op 19cm/s) is dit toestel ideaal om mee te nemen op de bus. Vergeet niet je stroomgenerator, want de bandrecorder neeft 50W nodig. Halverwege moet de band gedraaid worden.


Modules in hybride techniek waarbij de weerstanden als een soort zwarte "verf" aangebracht werden en dan getrimd werden door een laserstraal

De poste de TSF (indexpagina)
De lampenradio werd uiteindelijk uitgerust werd met een stereo decoder en zelfs met een SCA decoder.
We leggen het allemaal uit: de gebruikte golflengtes, de modulatietechnieken en uiteindelijk tonen we ook een paar praktische voorbeelden.
Van alle technieken die hier besproken worden, blijft er enkel nog de radio over: alle andere systemen (videorecorders, compact cassettes,...) zijn van de markt verdwenen.

De draadrecorder, de bandrecorder en de platenspeler
De draadrecorder gebruikt een stalen kabel dat gemagnetiseerd wordt. Later werd de stalen kabel vervangen door een band waarop ijzerpoeder geperst werd. De draadrecorder bereikte zijn hoogtepunt in de jaren '50 maar kon technisch niet meer verbeterd worden. De draadrecorder werd gaandeweg verdrongen door de magneetbandrecorder die beter presteerde.

De compact cassette
De Compact Cassette was een uitvinding die in BelgiŽ ontwikkeld werd bij Philips Hasselt (daar waar later ook de CD zal ontwikkeld worden). Eindelijk konden radioprogramma's gemakkelijk opgenomen worden.

De televisie (index)
Analoge televisie bestaat niet meer (er zijn geen analoge uitzendingen meer), alles wordt digitaal en dit merkt men: geen enkel televisietoestel heeft nog een scart aansluiting, enkel nog HDMI aansluitingen (digitaal).

De videorecorder (index)
De videorecorders worden niet meer gefabriceerd: tijd om ze dus op te nemen in dit deel van de website. Toen ik werkte was mijn specialisatie het herstellen van videorecorders, maar gaandeweg zijn daar andere toestellen bijgekomen: videocamera's, computers, enz.

De videocamera
Ik heb ze allemaal meegemaakt: de eerste videocameras met opnamebeeldbuis en losse recorder (eerst in zwart/wit en pas later in kleur), de videocamera met VHS recorder die de echte doorbraak vormde van de videocamera, en dan de oorlog van de verschillende systemen: VHS, VHS-C, Video-8, S-VHS-C, Hi-8, eigenlijk teveel om op te noemen.

Voor de videorecorder hadden we ook de amateur filmformaten.

De Compact Disc (index)
Ook de Compact Disc is langzamerhand aan het verdwijnen: mechanische systemen zijn complexer (en dus duurder) dan electronische systemen.

Philips
Philips was in de jaren 1950 vooral een componentenfabrikant. Er werden natuurlijk ook televisietoestellen gemaakt, maar dit was voor de globalisatie en de klanten kochten een toestel van een lokale fabrikant. Philips was toen enkel bekend in Nederland.

Werkelijkheidsweergave (WW)

In de jaren 1950 werd de benaming "werkelijkheidsweergave" gelanceerd door een aantal electronicatijdschriften ter vervanging van de engelse benaming "high fidelity". Wat er toen met werkelijkheidsweergave bedoeld was, werd vastgelegd in DIN45500 (een norm die nu achterhaald is). Deze benaming is nooit ingeburgerd geraakt.

Tegenwoordig heeft men het over "hign end" als men de "betere hifi" bedoelt.

Links to relevant pages - Liens vers d'autres pages au contenu similaire - Links naar gelijkaardige pagina's