Sitemap beeld
Voor altijd geschiedenis:
de horizontale lineariteitsspoel van een (beeldbuis-) televisie
Modules in hybride techniek
waarbij de weerstanden als een soort zwarte "verf" aangebracht werden en dan getrimd werden door een laserstraal
|
- De televisie (index)
- Analoge televisie bestaat niet meer (er zijn geen analoge uitzendingen meer), alles wordt digitaal en dit merkt men: geen enkel televisietoestel heeft nog een scart aansluiting, enkel nog HDMI aansluitingen (digitaal).
- De videorecorder (index)
- De videorecorders worden niet meer gefabriceerd: tijd om ze dus op te nemen in dit deel van de website. Toen ik werkte was mijn specialisatie het herstellen van videorecorders, maar gaandeweg zijn daar andere toestellen bijgekomen: videocamera's, computers, enz.
- De videocamera (professionele toepassingen) en de camcorder (consumer toepassingen)
- Ik heb ze allemaal meegemaakt: de eerste videocameras met opnamebeeldbuis en losse recorder (eerst in zwart/wit en pas later in kleur), de videocamera met VHS recorder die de echte doorbraak vormde van de videocamera, en dan de oorlog van de verschillende systemen: VHS, VHS-C, Video-8, S-VHS-C, Hi-8, eigenlijk teveel om op te noemen.
Voor de videorecorder hadden we ook de amateur filmformaten (andere formaten zoals het 16mm worden er ook besproken).
- De Laserdisc en de DVD
- De laserdisc gaf een uitstekende beeldkwaliteit (zeker in vergelijking met de videorecorder) maar er kon niet opgenomen worden.
Met de eerste DVD toestellen kon er ook niet opgenomen worden, maar dan zijn de toestellen gekomen die ook konden opnemen. Eerst waren er verschillende normen, DVD+, DVD-, DVD-RAM, enz en een toestel die geschikt was voor één bepaalde norm kon geen plaatjes lezen van een andere norm. Dit heeft de penetratie van de DVD recorder sterk vertraagd, hoewel de beeldkwaliteit veel hoger lag dan bij een videorecorder.
- Philips
- Philips was in de jaren 1950 vooral een componentenfabrikant. Er werden natuurlijk ook televisietoestellen gemaakt, maar dit was voor de globalisatie en de klanten kochten een toestel van een lokale fabrikant. Philips was toen enkel bekend in Nederland.
Rechts: één van de talrijke illegale Macrovision krakers. Deze schakelingen werden dan verkocht als "video-verbeteraar"... De bedoeling van Macrovision was het belemmeren van het maken van copies door de niveaus te vervormen tijdens de beeldterugslag (syncpult en zwart-niveau). Een televisie gebruikt het videosignaal niet tijdens de beeldterugslag en wordt daar normaal niet door gestoord, maar een videorecorder gebruikt permanent de grootte van het signaal om de versterkers te sturen. Als de pulsen te groot werden, werd de videoversterker dichtgedrukt en werd het beeld te donker met verlies aan synchronisatie.
De Filmnet codering was eveneens gemakkelijk te kraken: de gebruikte codering bestond uit het weglaten van de sync-pulsen en het omkeren van de video-polariteit. Zelfs het electronica-maandblad Elektuur had een zelfbouwkit beschikbaar. De sync-pulsen zaten eigenlijk op een hulpdraaggolf (zoals het geluid) en konden zo opnieuw opgewekt worden, maar de meeste illegale decoders hadden genoeg aan het ruwe videosignaal om de pulsen te reconstrueren.
Compatibiliteit zwart-wit en kleur
De televisie was oorspronkelijk zwart-wit. Bij de overgang naar kleur was het de bedoeling dat uitzendingen in kleur nog steeds ontvangen konden worden door zwart-wit toestellen, en dat kleurtelevisies ook nog zwart-wit uitzendingen zouden kunnen ontvangen. Er moest dus een compatibiliteit in beide richtingen zijn. Een televisietoestel was in die tijd een zeer duur apparaat dat jaren moest meegaan. Maar dankzij deze compatibiliteit werd de kleurtelevisie ook zo'n succes: de mensen konden overschakelen wanneer ze wilden, ze werden niet gedwongen om over te stappen naar een volledig ander systeem.
Onze ogen zijn zeer gevoelig voor kleine helderheidsverschillen. We zien fijne details door de helderheidsverschillen. Maar onze ogen zijn niet echt gevoelig voor kleurverschillen. We kunnen het aantal kleuren beperken, maar we kunnen ook de bandbreedt die nodig is voor de kleurinformatie sterk reduceren. Als het signaal in het televisietoestel opnieuw gereconstrueerd wordt, dan merken we nauwelijks dat de kleurinformatie zeer beperkt is.
- Origineel
Foto van de treinbrug aan de Ile Monsin. Deze brug werd gebruikt om het vloeibaar gietijzer over te brengen van de hoogovens naar de staalfabriek in Chertal. Deze brug wordt niet meer gebruikt sinds er geen "ligne à chaud" meer is in Luik.
- Luminantie
De luminantie bevat alle details van het beeld. Dit is het beeld dat een zwart-wit televisietoestel weergeeft. Op zich is dit geen slecht beeld.
- Chrominantie
De chrominantie bevat enkel de kleurinformatie, zonder helderheid. Een paar details uit het origineel beeld zijn nog te onderscheiden: een schip op de voorgrond, delen van de brug,...
- Transmissie
Bij de transmissie wordt het kleursignaal sterk gecomprimeerd om samen met het helderheidssignaal verstuurd te kunnen worden zonder dat het ene signaal het andere zou storen. De horizontale compressie is sterk, de verticale compressie minder, maar uiteindelijk ziet men nu enkel nog kleurvlekken.
- Ontvangst
Bij de ontvangst wordt het volledig beeld gereconstrueerd: de helderheidsinformatie en de kleurinformatie. De kleur in details is verdwenen (bijvoorbeeld de rode kast links onderaan de brug) en in het algemeen is de kleursaturatie verminderd voor kleine onderwerpen en hoger geworden voor grote kleurvlekken. Voor bewegende beelden is zo'n signaal voldoende.
Om de compressie van het kleursignaal tegen te gaan worden er speciale schakelingen in de televisie toegepast die de helderheidssignaal gebruiken om het kleursignaal te sturen: de kleurovergangen gebeuren brusk bij een helderheidsovergang.
Ga over een cyan vakje om het beeld te doen verschijnen
| Origineel
|
---|
Luminantie
|
---|
Chrominantie
|
---|
Transmissie
|
---|
Ontvangst
|
---|
De televisienorm is 50 jaar in gebruik gebleven: een teken dat die voldoende werd geacht (PAL, maar ook NTSC en SECAM). Maar plots is die norm niet goed genoeg meer: men moet naar hogere resoluties: HDTV, dan 2K, nu 4K, en nooit is de klant gelukkig...
|