Buizenversterkers
Novar buisvoet in plaats van magnoval
Pannes
Servers » TechTalk » Historisch perspectief » Audio » Buizenversterkers » Pannes herstellen » Novar buisvoet in plaats van magnoval

Bij een versterker die ik moest herstellen trad er soms "hotplating" op (roodgloeiende anode) zonder aanwijsbare reden. Het was een recent gebouwde versterker met hoogwaardige componenten.
-

-

"Amerikaanse" magnoval (Novar B9E)

Er bestaat een amerikaanse versie (Novar B9E) van de europese magnovalvoet (magnoval B9D), maar die is niet echt compatibel. Op ebay zie je veel verkopers van "magnoval" buisvoeten, zie de afbeelding rechts: dit is een novar buisvoet, geen magnoval. De onderste buisvoet is wel magnoval.

De pennen van de amerikaanse buizen zijn fijner, waardoor de buis geen goed contact maakt in een europees buisvoet.

Gebruikt men een amerikaans buisvoet met europese buizen, dan moeten de gaatjes eerst vergroot worden om de buis niet te beschadigen (dit kan met een punttang), maar eigenlijk is dit een noodoplossing. De buisvoet wordt daardoor beschadigd en je loopt het risico op slechte contacten als je de gewoonte hebt om verschillende buizen te testen zoals ik. Je kan proberen de schade te herstellen door de lipjes weer naar elkaar toe te duwen met een fijne tang, maar het resultaat is niet gegarandeerd. Er zit weinig rek op de contacten van de novar buisvoeten.

Opgelet, veel sites (zoals ebay) verkopen Novar buisvoeten als zijnde magnoval buisvoeten! Koop enkel bij europese verkopers want de magnoval buisvoet is europees, terwijl de novar buisvoet amerikaans is.

Op Conrad.be wordt er een buis verkocht met "magnovalvoet", maar in feite is het een novar buisvoet. De 7868 is de amerikaanse versie van de EL506 (een eindtrap als beam tetrode). Beide buizen zijn electronisch equivalent, maar hebben verschillende buisvoeten. RCA wou een eigen buisvoet lanceren in de plaats van de meer bekende octal, maar de buisvoet werd geen succès en werd nog minder gebruikt dan de magnoval buisvoet.

Roodgloeiende anode (hot plating) bij een versterker met PL504

Bij een versterker die ik mocht herstellen was de fout dat er soms "hot plating" optrad (de optische verschijnselen in de buis staan hier uitgelegd). Het was een degelijk eigen ontwerp met vier PL504 buizen, alle onderdelen waren recent en van uitstekende kwaliteit. Er was een knal, het geluid werd vervormd en na een tijd werd één van de anodes roodgloeiend.

De fout was redelijk snel gevonden: de buizen PL504 hebben een magnoval voet maar de bouwer had novar buisvoeten gebruikt. Men zou kunnen denken dat het geen probleem vormt, maar door de magnoval buizen in de novar voeten te steken werden die beschadigd, met een intermitterend slecht contact als gevolg.

Het slecht contact was op het stuurrooster. Als er geen contact was op het stuurrooster steeg de spanning op het rooster (dit is een algemene trend bij vermogenbuizen, daarom dat de roosterlekweerstand geen te hoge waarde mag hebben). Door de hogere spanning steeg de stroom tot een veel te hoge waarde.

De fout was gemakkelijk opgelost: de spanning kwam toe op pen 1 (stuurrooster), maar pen 1 is intern doorverbonden met pen 3. Ik heb dus pen 3 gebruikt als ingang (dit contact was niet beschadigd). Bij de PL508/EL508, een buis die ik graag gebruik als eindtrap, is pen 1 (stuurrooster) doorverbonden met pen 8.

De eindtrap kan gemakkelijk beschadigd worden als er een slecht contact is op het stuurrooster! Dit geldt voor alle vermogensbuizen!

Een leverancier uit de Verenigde Staten: je mag zeker zijn dat dit een niet-compatibele novar buisvoet is, een geen magnoval!

Publicités - Reklame

-