Een sweep geenrator is een signaalgenerator die een signaal opwekt van oplopende frekwentie en constante amplitude. |
-
De sweep generator kan gebruikt worden met uitgeschakelde sweep: de frekwentie blijft dan vast op een ingestelde waarde. Zo'n generator kan bijvoorbeeld gebruikt worden om de vervorming van een versterker te meten. De generator kan doorgaans een sinus, een blokgolf of een driehoekspanning leveren.
De oscilloscoop wordt in X/Y modus geschakeld, waarbij de ingebouwde tijdbasis van de skoop uitgeschakeld wordt. Men ziet de amplitude van het uitgangssignaal (Y-as) ten opzichte van de frekwentie (X-as). De frekwentie verloopt doorgaans exponentieel, dit is meer in overeenstemming met onze perceptie en het feit dat lage frekwenties meer aanwezig zijn. De versterker moet ingesteld worden op een relatief laag vermogen (10 à 25% van het nominaal vermogen) om te vermijden dat clipping bij bepaalde frekwenties de curve zou platstrijken. Men gebruikt een dummy load die de luidsprekers vervangt. De meest moderne generatoren bieden de mogelijkheid om markers op bepaalde frekwenties te plaatsen, bijvoorbeeld op 250Hz, 500Hz, 1kHz, 2kHz, 4kHz en 8kHz. Op de plaats van de marker wordt de sweep kortstondig vanstgehouden, waardoor het spoort helderder oplicht op die plaats. Met een digitale skoop die geen "digital phosphor" mogelijkheid heeft lukt het duidelijk minder goed. De markers kunnen hier zichtbaar gemaakt worden door de amplitude van het signaal kortstondig te verhogen. Als de versterker niet overstuurd wordt, zijn de markers goed zichtbaar als signaalpieken. De sweep frekwentie is normaal 10Hz voor analoge skopen, maar kan ingesteld worden op 1Hz om een foto van het spoor te nemen (sluitertijd van 1 seconde gesynchroniseerd met de sweep). Digitale skopen met geheugenfunctie kunnen met een sweep van 0.1Hz werken. Er wordt één sweep gedaan en de trace wordt opgeslagen. De trace is een signaal in volts, die niet overeenkomt met de decibelschaal die vaker gebruikt wordt in de electro-accoustiek: "De bandbreedte van de versterker loopt van 20Hz tot 20kHz ±3dB" De eerste trace rechts (in het groen) is die van een versterker zonder tegenkoppeling. De invloed van de transfo is zichtbaar: de hoge frekwenties worden sterker doorgelaten. Vanaf 10kHz hebben we een verzwakking van het signaal; de bandbreedte van de versterker is hier bewust beperkt. De tweede grafiek is die van mijn serie push pull versterker met PCL805, de meting gebeurde bij een vermogen van 400mW (1/10 van het nominaal vermogen). Dankzij de tegenkoppeling heeft men een uiterst lineair verloop tussen 50 en 20kHz. Er is een lichte onstabiliteit rond 18kHz waarschijnlijk veroorzaakt door de faseverdraaing van de transfo die de tegenkoppeling in de war stuurt bij bepaalde frekwenties. Door achteraf kleine condensatoren bij te plaatsen binnen de regellus kan men de onstabiliteit wegwerken (waarden van enkele tientallen pF).
Men kan tegenwoordig online sweep generatoren vinden (deze applets draaien in de browser zelf). Je hoeft enkel de gewenste parameters in te voeren: de werking is eigenlijk vanzelfsprekend en meer uitleg is niet nodig. Het uitgangsignaal is mono, maar er bestaan blijkbaar geen applets die het sweep signaal (zaagtand) uitsturen op het andere kanaal. |
Publicités - Reklame