Mullard was een engelse firma die electronische componenten fabriceerde. De firma was voor de tweede wereldoorlog al overgenomen door Philips. De firma was vooral bekend wegens zijn kits. |
-
Hoe kan je meer componenten verkopen? Voor Philips is dat eenvoudig: door de fabrikanten aan te sporen hun onderdelen te gebruiken in hun radio's en televisies. Concurrentie is niet belangrijk, als ze maar Philips onderdelen in hun toestellen steken. Philips heeft verschillende schemas van complete televisies verdeeld, en met succès, want na een tijdje beperkten de fabrikanten zich tot een kast te zetten zond de Philips beeldbuis, de Philips luidspreker, de Philips tuner en de Philips chassis. Oorspronkelijk was Philips een lampenfabriek, en electronische componenten waren eerst maar bijzaak. Maar na de oorlog zag Philips in dat er meer te verdienen was op de verkoop van een radiotoestel aan de klant, dan aan de verkoop van onderdelen aan fabrieken.
Mullard heeft een andere weg ingeslagen en probeerde zijn onderdelen aan de klanten te verkopen. Maar hoe kan je ervoor zorgen dat de klant die componenten koopt? Door schakelingen aan te bieden zodat de klanten hun eigen versterker kunnen bouwen. Mullard beperkt zich tot toestellen die redelijk gemakkelijk gebouwd kunnen worden: een radio is veel te moeilijk, met al die afgestemde kringen, en we hebben het nog niet over de televisie... Mullard bouwt verder op die logica en stelt enkel gemakkelijk te realiseren versterkers en voorversterkers. Alle Mullard versterkers hebben een vermogenstrap met cathodepolarisatie: moet niet ingesteld worden, weinig kans op defekten. Het is niet belangrijk dat de schakelingen niet het onderste uit de kan halen, de bedoeling is betrouwbare apparaten te maken. De Mullard versterkers worden daarom aangezien als het beste van de goedkopere toestellen.
De meest bekende schakelingen
Algemene eigenschappen van de Mullard versterkersMullard gebruikt een beperkt assortiment buizen in zijn versterkers: EF86, ECC83, EL84, EL34, EZ80, EZ81, GZ34. Mullard gebruikt geen buizen die misschien meer aangepast zijn, zoals de ECC81 of ECC82 om de EL34 aan te sturen. De ontwerpers hebben een basisschakeling ontworpen en gebruiken die in alle versterkers. Daardoor wordt het vermogen dat de versterker kan leveren beperkt door de drivertrappen: een ECC83 is te beperkt om een paar EL34 goed uit te sturen.Alle versterkers gebruiken een long tail fasesplitter. Deze fasesplitter wordt zelfs zo vaak gebruikt, dat men de naam Mullard fasesplitter heeft gegeven aan de typische schakeling. Het voordeel van de long tail is dat de splitter een extra versterking geeft, en dat is nodig om een maximale feedback te kunnen toepassen. Dit is ook de reden waarom Mullard geen andere fasesplitter gebruikt (behalve als het niet anders kan). Een probleem met de long tail fasesplitter is dat de werking van de trap slecht wordt als de buizen verslijten (een concertina schakeling heeft dit probleem niet). De sterke feed back is nodig om een aanvaardbaar resultaat te leveren, zlfs met componenten van andere leveranciers (de bouwers waren niet verplicht alle componenten bij Mullard te kopen). Om een hoge gain te hebben (zodat men en sterke feedback kan toepassen) zijn alle versterkers uitgerust met een pentode in plaats van een triode als voorversterker. De long tail fasedraaier met zijn twee triodes ECC83 geeft een signaalversterking. Maar een cathodyneschakeling (een triode) voorafgegaan door de tweede triode levert ook een signaalversterking. Waarom niet eenc athodyne te gebruiken? Omdat de cathodyneschakeling met zijn extra voorversterkertrap een extra trap in de lus plaatst, waardoord e versterker onstabiel kan worden. Dit is ook de reden waarom de Williamsonschakeling (die ook een extra trap heeft) minder stabiel is. De eindtrappen gebruiken in alle gevallen een negatieve roosterpolarisatie door de cathodeweerstand. Mullard verteld in zijn folders dat de versterkers in praktische tests niet slechter klinken dan versterkers met negatieve roostervoorspanning (dit is ook zo). De Mullard versterkers waren geen slechte toestellen, maar door de specifieke keuzes die gemaakt zijn geweest klinken de versterkers niet bijzonder musicaal. Geen enkele Mullard versterker is een referentie geworden, terwijl de schakelingen volop te vinden en te downloaden zijn. In die tijd boden kleine fabrikanten de versterkers aan als kant en klare versterkers, niet iedereen kon een soldeerbout hanteren (ik denk dat dat nu nog meer het geval is: er worden zelfs geen draagbare telefoons meer in kitvorm aangeboden!)
Deze schakelingen in een moderne versterker gebruiken?Op deze site bespreek ik verschillende historische schakelingen en leg ik uit of de schakeling tegenwoordig nog de basis kan vormen voor een moderne versterker. Hier is er veel werk aan de winkel om er een moderne versterker van te maken...
|
Publicités - Reklame