- Inleiding: de transfo en de stand by schakeling
- Het is vaak goedkoper en gemakkelijker twee aparte transformatoren te gebruiken voor de gloeispanning en de hoogspanning. Deze standaard transfo's zijn goedkoper en meestal gemakkelijker in te bouwen in de versterker.
De stand by schakeling beperkt de hoogspanning en de gloeispanning tijdens het opwarmen of als de versterker tijdelijk niet gebruikt wordt.
- Netfilter
- Een goede netfilter is tegenwoordig meer dan noodzakelijk omdat het electriciteitsnet sterk gestoord is (inverters van zonnepanelen, apparaten met schakelende voedingen, enz). Het loont de moeite om een goede netfilter bij te plaatsen bij een bestaande versterker.
- Gelijkrichterbuizen
- De gelijkrichterbuis vervangen door solid states silicium diodes? Welke maatregelen moet je dan nemen? En wat met de moderne versterkers die nog steeds uitgerust worden met een gelijkrichterbuis?
- Gloeispanning
- Moet de gloeispanning voor de buizen gelijkgericht worden? Kan men een transfo van 12V gebruiken om twee 6.3V buizen in serie te voeden? Wat met die vreemde spanningen van 15V, 17V,...?
- Hoogspanning
- De hoogspanning is kenmerkend voor buizenversterkers. Moet men een aparte spanning voorzien voor de schermroosters van de eindtrappen? Hoe worden de verschillend etrappen ebst ontkoppeld? Pagina met verschillende voorbeeldschakelingen.
- Schermroosterspanning
- De schermroosterspanning van de eindtrappen wordt vaak direct afgenomen uit de hoogspanning, maar bepaalde buizen hebben een lagere spanning nodig. In een versterker is de schermroosterspanning eigenlijk de enige spanning die gestabiliseerd moet zijn, want de instelling van de eindtrappen worden grotendeels bepaald door deze spanning.
Dit is een gestabiliseerde voeding voor de schermroosters, maar de voeding kan ook gebruikt worden als labovoeding.
- Negatieve voorspanning
- De negatieve voorspanning wordt bij moderne versterkers gebruikt voor het instellen van de eindtrappen. Men haalt een hoger rendement als men een negatieve voorspanning gebruikt in plaats van cathodeweerstanden. De negatieve spanning, als die toch beschikbaar is, kan ook gebruikt worden voor een eventuele long tail schakeling.
- Wisselwerking g1 en g2 spanning
- De wisselwerking van een minder hoge schermroosterspanning (g2) en een minder negatieve stuurroosterspanning (g1) wordt hier besproken.
|