Buizenversterkers
Index tegenkoppeling
 

De tegenkoppeling (of negatieve feedback) wordt gebruikt om de vervorming van een versterker te beperken. De tegenkoppeling kan globaal toegepast worden (over de volledige versterker) of lokaal (enkel over de trappen die de meeste vervormingen veroorzaken).
-

-

Inleiding tegenkoppeling
Wat is het nut van een tegenkoppeling?
Hoeveel moet de tegenkoppeling bedragen (dB)?

Globale tegenkoppeling
De globale tegenkoppeling loopt van het secundair van de outputtransformator tot de ingangstrap. Alle trappen van de versterker worden daardoor gelineariseerd. Door de fasedraaing van de transformator en de koppelcondensatoren kan de versterker instabiel worden. Er moeten meestal bijkomende maatregelen genomen worden om de tegenkoppeling te optimaliseren, maar bij ene kleine versterker zijn de maatregelen beperkt.

Gevolgen van de globale tegenkoppeling
Naast het feit dat de globale tegenkoppeling de versterker onstabiel kan maken, kan een globale tegenkoppeling, zeker als die een hoge waarde heeft, verstrekkende gevolgen hebben.

Locale tegenkoppeling
De lokale tegenkoppeling wordt toegepast bij eindtrappen die de meeste vervorming veroorzaken. De lokale tegenkoppeling heeft weinig nadelen, maar als er een hoge mate van tegenkoppeling toegepast wordt, dan moet de voortrap een sterker signaal leveren, en is de bron van de meeste vervormingen nu de voortrap.

Enkele voorbeelden van tegenkoppeling
Locale en globale tegenkoppeling, wat je kan doen en wat je best niet doet.

Oscilleerneigingen onderdrukken
Een versterker met tegenkoppeling is minder stabiel dan een natuurlijke versterker door de faseverschuivingen die in de versterker optreden tussen de plaats waar de tegenkoppeling toekomt (voortrap) en de plaats waar de tegenkoppeling afgenomen wordt (uitgang). We geven, drie manieren om de oscilleerneigingen te onderdrukken.

De invloed op de bandbreedte
We leggen eerst uit hoe we de bandbreedte van een versterker kunnen meten, met een frekwentiegenerator en een multimeter. Een skoop kan ook gebruikt worden, vooral om problemen (oscillatieneigingen) op te sporen. De tegenkoppeling vermindert de algemene versterking, maar vergroot de bandbreedte.

Invloed op de dempingsfactor
Als men het over tegenkoppeling heeft, dan bedoelt men doorgaans spanningstegenkoppeling die voor een lagere uitgangsweerstand van de versterker zorgt en de dempingsfactor verbetert.

Bijplaatsen van een tegenkoppeling bij een oude radio
De middengolf ontvanger gebruiken we niet meer, maar we willen het toestel gebruiken met een ingebouwde bluetooth ontvanger. Om de geluidskwaliteit wat op te krikken plaatsen we een tegenkoppeling. Op de pagina staat er veel uitleg hoe de audiotrap van een oude radio werkt en hoe men de audiokwaliteit kan verbeteren.

Differentiële correctie (Hawksford) in plaats van tegenkoppeling
Men kan de tegenkoppeling vervangen door een differentiële correctie. De versterker is een gewone versterker zonder tegenkoppeling die het foutsignaal (zonder audiosignaal) op zijn inverterende ingang krijgt. Deze schakeling heeft tal van voordelen maar is moeilijker af te regelen.

Publicités - Reklame

-