Buizenversterkers
Outputtransformator
100V

Een outputtransformator voor 100V lijn is ideaal omdat deze transformatoren bedoeld zijn voor audio-toepassingen. Ze zijn relatief gemakkelijk te vinden omdat de 100V lijn gestandardiseerd is in public address toepassingen.
-

-

100V transformatoren kunnen zeker gebruikt worden als aanpassingstrap naar de laagohmige luidspreker. De transfos hebben meestal een secundaire aansluiting op 4/8/16Ω. De primaire impedantie van deze transformatoren is eerder aan de lage kant en ze worden dus best gebruikt bij buizen die stevig kunnen doorblazen. Sluit de luidsprekers aan op de 4Ω uitgang, zelfs al hebben de luidsprekers een impedantie van 8Ω.

Er is meer uitleg over de 100V distributiesystemen op deze pagina.


De uiteindelijke schakeling (na heel veel testen)
staat op de pagina ultimate SRPP

Naamloze 100V transformatoren (die gebruikt worden als aanpassing voor individuele luidsprekers) zijn vaak van beperkte kwaliteit. Om een voldoende bassweergave te hebben is het aangeraden de transformatoren onder hun nominaal vermogen te gebruiken, zodat ze niet satureren. Een 100V 40W transfo gebruik je best met de aansluiting 20W. Dit is minder noodzakelijk voor transformatoren van bekende merken zoals Visator of Monacor.

Ongeschikte toepassingen voor een 100V transformator

De 100V transfo's hebben geen luchtspleet waardoor er ook geen stroom door de primaire wikkeling mag lopen. De stroom zou het metaal volledig in verzadiging sturen, zodat er geen vermogen overgebracht kan worden naar de luidspreker. 100V transfo's zijn dus niet geschikt in een single ended montage, waar er een relatief hoge anodestroom door de transfo moet lopen.

Een 100V lijntranformator is doorgaans niet geschikt voor een standaard push pull toepassing: er moeten twee perfekt identieke 100V aansluitingen aanwezig zijn. Dit is meestal niet het geval, want de wikkeling 0-100V is met dikkere draad uitgevoerd dan de wikkeling 100-200V (mocht de transfo een dergelijke dubbele aansluiting hebben).

Klassieke push pull eindtrap

De transformatoren die zeer interessant zijn, zijn de transformatoren met twee identieke 100V wikkelingen (dus aangeduid 100V + 100V). Een aanduiding 0 - 50 - 70 - 100V maakt de transfo ongeschikt.

De lijntransfo's 100V - 0V - 100V kunnen gebruikt worden in de anodekring van een paar PL504 op 250V (instelling met wat hogere stroom en lagere inwendige weerstand) of een paar PL519.

De meeste 100V transfo's hebben geen symmetrische primaire wikkelingen en vragen eigenlijk om aangesloten te worden op een circlotron schakeling, want deze schakeling heeft geen nulpunt-aansluiting nodig. En omdat het een dubbele cathodevolger betreft (lage inwendige weerstand) kunnen de buizen probleemloos de transfo aansturen. Doen!

SRPP

Heb je een transformator voor een wat lager vermogen (bijvoorbeeld 10W), dan kan je die gebruiken in een SRPP-montage. De SRPP schakeling is oorspronkelijk ontworpen voor hoogohmige luidsprekers (800Ω), maar een 100V lijntransformator van 10W heeft ook de juiste impedantie (ongeveer 1kΩ). De laatste schakeling op deze pagina toont een versterker die eerst gebruikt werd met een voedingstransfo voedingstransfo, maar de schakeling werkt nog beter met een echte 100V transfo. De schakeling is hier rechts overgenomen.

Een 100V transfo is ideaal te gebruiken met een SRPP, een series regulated push pull of shunt regulated push pull, beide namen zijn correct, want de buizen staan DC in serie en AC in parallel. 100V transfo's zijn gemakkelijk te vinden in alle vermogensklassen.

SRPP schakelingen hebben een vermogen van ongeveer 4W met een paar PCL86 of PL84 met een anodedissipatie van 10W (stroom van 67mA met een voedingsspanning van 2 × 150V). Een 100V transfo van 10W is ideaal; je moet zeker geen hoger vermogen kiezen, want er gaat dan meer energie verloren in de magnetisatie van het metaal.

Omdat de schakeling verplicht in classe A moet werken heb je een hoge dissipatie voor een nogal laag vermogen, maar de schakeling klinkt veel beter dan een single ended eindtrap (met een nog hogere dissipatie per buis). De goed ontworpen SRPP schakeling kan de vervorming beperken dankzij de symmetrische werking, wat een SE niet kan.


De transfo links is ideaal voor een versterker met 2 PL504 die een vermogen van 9W kunnen leveren (voeding 300V, stroom ingesteld op ongeveer 150mA), aansluiten op 15W om de juiste impedantie te bekomen (650Ω). Een transfo van een gekend merk zoals Monacor of Visaton zou niet meer dan 20€ moeten kosten. Dit is heelwat minder dan een echte uitgangstransfo voor buizenversterkers.

Voor twee PCL86 of PL84 moet de aansluiting 10W gebruikt worden. De EL84 is eigenlijk niet geschikt voor een SRPP schakeling, je moet de EL86 gebruiken (lagere inwendige weerstand).

Naast transformatoren voor 100V lijnen kan men ook transformatoren voor 140V lijnen vinden. De 140V lijnen die dubbel zoveel vermogen kunnen transporteren worden eerder voor grote installaties gebruikt. Deze transformatoren hebben vaak ook een 100V ingang. 140V transformatoren zijn eerder voorzien voor zware luidsprekers en niet echt geschikt voor een kleine versterker (er gaat teveel vermogen verloren in het magnetiseren van het transfoblik).

Publicités - Reklame

-