Buizenversterkers
Outputtransformator
 

De outputtransformator is een zeer belangrijk onderdeel van de buizenversterker. De transformator brengt het vermogen van de eindbuizen over naar de luidsprekers.
-

-

De outputtransformator dient om het vermogen over te brengen naar de luidsprekers. De transformator moet de relatief hoge inwendige weerstand van de eindbuizen aanpassen aan de lage impedantie van de luidsprekers. En dient eventueel ook om de gebruiker te isoleren van de zeer hoge spanningen die in de versterker aanwezig zijn.

Magnetisch veld, inductie, saturatie, transformatoren voor SE en PP toepassingen
We tonen de vervormingen die ontstaan door de outputtransformator, zowel bij single ended als bij push pull toepassingen. In het algemeen kunnen deze vervormingen laag gehouden worden door de keuze van een transfo die aangepast is aan de schakeling. Single ended versterkers hebben aangepaste transformatoren nodig vanwege de constante stroom die door de primaire wikkeling loopt.

Impedantie en types transformatoren
De outputtransformator is eigenlijk een impedantie-omvormer tussen de hoogohmige versterkeruitgang en de laagohmige luidsprekers.
Welke transformatoren kunnen er gebruikt worden in een versterker? Kan bijvoorbeeld een voedingstransformator gebruikt worden (als test)?

100V sonorisatietransformator
De 100V sonorisatietransformator is een type transformator die volop gebruikt wordt in public address en sonorisatie. Omdat die zo vaak in de industrie gebruikt wordt is die ook veel goedkoper dan een aangepaste vordingstransfo. Dergelijke transformatoren kunnen best gebruikt worden voor SRPP en circlotron schakelingen. Ze zijn ongeschikt als transformator in een single ended toepassing.

Piemme transformatoren
Ik gebruik transformatoren van Piemme voor mijn push pull versterkers. De kwaliteit is hoog en de prijs aanvaardbaar. De firma is in Europa gelegen en de leveringen gebeuren binnen de week (ik krijg geen korting bij de firma!)

Oscilloscoopbeelden invloed van de transformator
De werking van de transformator kan nagezien worden aan de hand van skooppeelben: de kernverzadiging, een slechte, niet-lineaire transfo en een goede transfo.

De informatie over outputschakelingen met triodes (en niet met beam tetrodes en pentodes) stond eerst hier en is verplaatst naar een eigen pagina.

PublicitÚs - Reklame

-