Buizenversterkers
Lijst vermogenspentodes
B7G

Deze lijst bevat enkelvoudige pentodes met een buisvoet B7G (minituur). Dit buisvoet laat een maximale totale dissipatie van 12W toe
-

-

Het miniatuurvoet B7G werd weinig in continentaal Europa gebruikt, je zal die wel aantreffen in toestellen uit Engeland en de Verenigde Staten. Zelfs voorversterkerpentodes (die een beperkte dissipatie hebben) gebruiken de noval buisvoet bij ons.

De EL90 (amerikaanse benaming: 6AQ5) komt niet voor in de buizenlijst, terwijl het de meest gebruikte eindbuis was met buisvoet B7G. Het is de europese versie van de 6V6, een beam tetrode.

Mocht je een versterker willen bouwen, dan is de EL90 de meest aangewezen buis (hoogste vermogen), je kan de buis zowel single ended als push pull gebruiken. Voor een stereo single ended versterker heb je één extra ECC83 nodig als voorversterker, voor een push pull heb je twee ECC83 extra nodig (voorversterker en fase omkeertrap).

Maar in plaats van een EL90 te gebruiken voor een kleine versterker, kan je beter een combi buis gebruiken zodat je geen extra triode nodig hebt. Het vermogen van een versterker met een ECL86 is identiek aan die van een versterker met ECC83 + EL90.

Het vermogen wordt aangegeven met een vervorming en de amplitude van het roostersignaal (rms) om tot het aangegeven vermogen te komen. Voor push pull trappen betreft het de spanning tussen de roosters van de twee eindtrappen.

Het vermogen moet met een korreltje zout genomen worden, het is muziekvermogen en de vervorming bedraagt in sommige gevallen 10%.

Om een single ended stereoversterker te bouwen zijn er twee vermogenspentodes nodig, samen met een dubbele triode zoals de alomtegenwoordige ECC83. Voor een push pull versterker zijn er tweemaal twee vermogenspentodes en een extra fase omkeertrap nodig.

De EL156 die ook in de lijst voorkomt is een zeer zeldzame buis, enkel gemaakt door Telefunken voor studio toepassingen (50W versterker). De buisvoet is speciaal (G10A) en wordt niet door andere buizen gebruikt. Opgelet, er is ook een chinese variant van deze buis op de markt met octal buisvoet (deze chinese buis wordt tegenwoordig niet meer gemaakt).

We bespreken hier enkel de enkelvoudige pentodes met buisvoet B7G (miniatuur), er bestaan er maar 3 volgens de europese nomenclatuur, maar er bestaan een aantal buizen met miniatuur buisvoet die gebruikt werden in draagbare radio's. Andere buisvoeten en combinatiebuizen: zie indexpagina vermogenspentodes.

Enkelvoudige pentodes voet B7G (miniatuur) VIPDVin

EL90

250V
250V
45mA
35 - 38.5mA
4.5W
10W
8%
5%
8.8V
21.2V
SE
PP
Beam tetrode, de europese versie van de 6V6. Met een warmteontwikkeling van 12W (zelfde als de EL84) op de anode kan de buis zeer warm worden en het is niet ongewoon dat het glas zacht wordt en lichtjes vervormt als de temperatuur in de behuizing oploopt.

EL91

250V
250V
16mA
10-14.5mA
1.7W
5.6W
10%
2%
5.8
21.5
SE
PP
De pentode werd in bepaalde goedkope radio's gebruikt, het vermogen bedroeg 1.4W, wat toen als voldoende geacht werd. Een push pull werking was mogelijk, maar de kans is klein dat die buis ooit zo gebruikt werd, de buis was niet voorzien voor hifi apparaten. Anodedissipatie 4W. De buis kon ook gebruikt worden op radiofrekwenties (tot 100MHz, vermogen 1.85W).

EL95

250V
250V
24mA
8-26mA
3W
7W
12%
5%
5V
18V
SE
PP
De pentode was voorzien om gebruikt te worden in autoradio's na de tweede wereldoorlog. Er was een omvormer nodig om de hoogspanning te leveren. Anodedissipatie 6W. DE buis werd ook gebruikt in vaste radio's.

Publicités - Reklame

-