De circlotron heeft in principe twee zwevende voedingen nodig per eindtrap, maar we zullen zien dat we deze voedingen kunnen combineren. |
-
Voeding voor de Circlotron / PPP
De schakeling is goed ingesteld en werkt symmetrisch als er geen gelijkspanning over het primair van de outputtransfo zit (meten met volume op nul, spanning < 10mV). Zou het niet mogelijk zijn de dubbele voeding te dumpen?
We beginnen opnieuw met onze basischakeling met de twee onafhankelijke circulaire stromen. Als de versterker aangestuurd wordt, dan stijgt de ene stroom en daalt de andere stroom, maar in rust zijn beide stromen identiek. De belasting wordt op het primair aangesloten (hoogohmige luidspreker) of op het secundair (laagohmige luidspreker). Aangezien in rust de cyan en magenta stromen identiek zijn loopt er geen stroom door de transfowikkeling. Men kan een enkelvoudige voeding gebruiken door in de anodekring een zelf-inductie (spoel) te gebruiken, de spoel houdt de wisselspanning tegen. We koppelen echter de wisselspanning naar de cathode van de andere buis met een elko. Een waarde van 50µF zou voldoende moeten zijn met een transfo impedantie van 2 × 2.4kΩ. Maar het is ook mogelijk beide spoelen te vervangen door één transformator met middenaftakking. Op de schakeling tekenen we in groen de ruststroom door beide buizen en in cyan/magenta de wisselstromen. Indien er geen belasting op het secundair aangesloten is, dan gedraagt de transfo zich als een zelf-inductie met een hoge waarde. Maar met een extra voordeel: omdat beide stromen elkaar magnetisch opheffen is er in rust geen magnetisch veld dat opgebouwd wordt. Er is geen luchtspleet meer nodig zoals bij een normale spoel, want het ijzer kan niet meer in saturatie gaan. De zelf-inductie van een transfo ten opzichte van een spoel van zelfde afmetingen bedraagt een factor 10. Een transfo kan bijvoorbeeld een zelf-inductie van 2 × 50H hebben, terwijl een spoel maar een waarde van 10H haalt. Op deze tweede schakeling zien we al beter de vorm van de dubbele cathodevolger. De sturing van de eindtrappen gebeurt echter op dezelfde manier (bias en sweep).
Specifieke eigenschappen van de circlotronTransformatorenDe parallel push pull schakeling wordt voornamelijk gebruikt vanwege de laagohmige uitgang: men kan dus kleinere uitgangstransformatoren gebruiken met een lagere transformatieverhouding (deze zijn echter moelijker te vinden omdat circlotronschakelingen niet zo populair zijn). In tegenstelling met een klassiek versterker loopt er in rust geen stroom door de wikkelingen. Ook wordt altijd de volledige transfo gebruikt (één helft hangt niet in de lucht als een buis afgeknepen is). Men kan een 100V outputtransformator gebruiken, deze transformatoren worden vaak in transistor public addres versterkers gebruikt. De transistorversterker wordt in gemeenschappelijke emiterschakeling gebruikt, de impedantie van deze schakeling komt redelijk goed overeen met de impedantie van een buizenversterker in emittervolger schakeling (of correcter: cathodevolgerschakeling).
Vermogen en vervorming Maar anderzijds heeft de versterker een complexe voeding nodig. Men gebruikt daarvoor best geen aparte voedingsprint zoals bij andere ontwerpen, maar men bouwt het voedingsgedeelte op de hoofdprint om overstraling te vermijden: gans de voeding zit te zweven op een spanning die overeenkomt met de uitgangsspanning. De layout van de componenten moet doordacht zijn om rondzingen te vermijden omdat op een groot deel van de PPP schakeling (met inbegrip van de voedingen) er een audio wisselspanning aanwezig is. Het voedingsgedeelte moet weg staan van de ingangstrap. Dit is duidelijk geen ontwerp die men snel-snel-snel kan bouwen. Op deze pagina kan je enkele originele circlotron schakelingen en moderne ontwerpenvinden. |
Publicités - Reklame