Buizenversterkers
De single ended eindtrap
Single ended

We geven hier de kenmerken van de single ended versterker weer en tonen een voorbeeld van een versterker.
-

-

Door het laag rendement van dergelijke schakelingen worden de afkortingen "SE" ook gebruikt om "Small Efficiency", "Super Expensive" en "Stupid Engineering" aan te geven.

De voortrappen van een lampenversterker moeten slechts een laag vermogen overbrengen, waardoor men bijna altijd kiest voor een single ended configuratie (asymmetrisch). De eindtrap levert echter het vermogen aan de luidspreker, en hier is er een hoger vermogen nodig, waardoor men vaak opteert voor push pull versterkers (balansversterkers).

De toestellen die door bepaalde bedrijven aangeboden worden zijn bijzonder duur omdat er een speciale outputtransformator gebruikt moet worden. Er is altijd een stroom die door de transfo loopt, waardoor er een permanent veld gecreërd wordt. Om de magnetische saturatie van de kern te voorkomen moet er een luchtspleet voorzien worden en daardoor daalt het rendement van de transfo. Naast de verplichte classe-A werking (die een laag rendement heeft) kan de transfo niet alle vermogen overbrengen naar de luidspreker. Vandaar dus het "stomme ontwerp".

Om geen vermogen te verliezen moeten de laagste tonen weggefilterd worden (ze slorpen vermogen op maar kunnen niet correct weergegeven worden). Dit kan het best gerealiseerd worden door een ingangscondensator van geschikte waarde te gebruiken, bijvoorbeeld 100nF bij een ingangsimpedantie van 220kΩ. Oude lampenradio's gebruikten doorgaans een combinatie van 10nF en 1MΩ en toch hebben we het over de "warme" klank van de lampenradio.

Bij een single ended schakeling werkt de eindbuis altijd dicht bij zijn limieten om een voldoende vermogen te kunnen leveren. De anodestroom is altijd hoog. De netspanning moet zeer goed gefilterd worden vanwege de hoge stroom, maar ook omdat de schakeling asymmetrisch is en de brom niet kan onderdrukken.

Op de site van ontwerpers die dergelijke schakelingen verkopen lees je teksten zoals:

"Er is energie nodig om het magnetisch veld in de transfo om te keren, dit zijn de hystererisverliezen. De energie die nodig is om het veld om te keren komt van het signaal. Heel zwakke signalen komen dus niet door omdat de energie ervan gebruikt wordt om het magnetisch veld om te keren. Bij een single ended ontwerp moet het magnetisch veld nooit omgekeerd worden en verdwijnt dit probleem. Daarom kunnen single ended versterkers beter fijne details weergeven"

Volledig ongelijk hebben ze niet, maar dat was 70 jaar geleden, en zeker in versterkers die in classe AB werken, waarbij de versterker weinig vermogen heeft (lage ruststroom) "om het veld om te keren". Maar we leven niet meer in de jaren 1940, toen waren de audiotransformatoren eigenlijk gebouwd zoals voedingstransformatoren met minderwaardig kernmateriaal. Zo hebben de audiotransformatoren ook een slechte reputatie gekregen, terwijl dit zeker niet hoeft.

Push pull versterkers in classe A

Men kan dezelfde geluidskwaliteit van een single ended versterker bereiken met een hogere ruststroom, zodat een buis nooit geblokkeerd wordt. De aangehaalde hogere kwaliteit van een single ended versterker wordt veroorzaakt door de verplichte werking in classe A, niet door de feit dat we een single ended schakeling hebben.

Men weet dat SRPP versterkers een hoge geluidskwaliteit leveren: dit wordt veroorzaakt door het feit dat de eindtrappen nagenoeg altijd in classe A werken (en in de meeste gevallen ook door de afwezigheid van een outputtransformator). Het is mogelijk een SRPP schakeling in classe AB te laten werken, maar de schakeling wordt daardoor complexer.

De ruststroom moet de helft van de maximale stroom die een buis moet kunnen leveren bedragen. Om je een richtwaarde te geven: (voedingsspanning van 300V)

  • SRPP schakeling (serie push pull): met een ruststroom van 50mA kan de versterker een vermogen van 5W leveren. De dissipatie in iedere buis bedraagt 7.5W.

  • Klassieke push pull: ruststroom van 50mA, outputvermogen van 20W, dissipatie per buis: 15W. De ruststroom kan lager ingesteld worden, maar dan werkt de versterker niet meer in zuivere classe A op hoog vermogen.

Met een SRPP schakeling ten opzichte van een normale single ended schakeling heeft men de voordelen van de single ended schakeling, maar ook die van de push pull schakeling: een lagere vervorming dankzij de symmetrische constructie en het benodigd vermogen dat permanent gedissipeerd moet worden bij een classe A versterker kan over twee buizen verdeeld worden.

Rechts het schema van een moderne stereo single ended versterker met twee EL34 als eindtrap. Deze buizen zijn voorzien voor een maximale dissipatie van 25W, de versterker kan dus in het beste geval 10W leveren, maar in de praktijk komt men niet boven de 5W als men de vervorming laag wilt houden. Dit vermogen is voldoende in een normale luisterruimte.

Het is een Ultra Linearschakeling waarbij er een feed back is via het schermrooster. Er is geen globale tegenkoppeling.

Het eerste wat je op de foto merkt, dat zijn de zware outputtransformatoren, die nodig zijn bij een single ended versterker. De dubbele triode als voortrap wordt in parallel gebruikt, wat niet noodzakelijk is. De eindtrap wordt in het midden van de curve aangestuurd en een sterke stuursignaal is niet nodig.

De versterker werkt met een hoogspanning van 300V en met een cathodeweerstand van 500Ω wordt de eindtrap niet te zwaar belast. Zoals bij de meeste single ended versterkers zijn de even harmonischen duidelijk aanwezig op hoog vermogen, wat de klank "voller" maakt. Men kan de klankkleur wijzigen door de anodesstroom te wijzigen (via de cathodeweerstand): een hogere stroom geeft een nog vollere klank (maar meer rommelig door de intermodulatie) terwijl een lagere anodestroom een "koudere", schralere klank geeft.

Een voedingstransfo gebruikt E en I platen die kop aan staart gemonteerd zijn om de luchtspleet maximaal te beperken zodat het rendement van de transfo hoog is. Door de afwezigheid van een luchtspleet kunnen voedingstransfo's niet gebruikt worden in single ended versterkers, maar als test kunnen ze wel toegepast worden in SRPP schakelingen om de impedantie aan te passen.

Je beschikt over een symmetrische transfo afkomstig van een push pull versterker? Bouw dan een push pull versterker, dergelijke transformatoren zijn daarvoor ontworpen. Asymmetrisch gebruikt leveren deze transformatoren een nog lager vermogen dan een 100V sonorisatietransfo.

Je hebt een transformator uit een oude radio of televisie gesloopt? Opgelet, het kan de rastertransfo van de televisie zijn, die kan je niet gebruiken.

Veel single ended versterkers hebben een hoge uitgangsimpedantie, waardoor je eigenlijk verplicht bent om een tegenkoppeling te gebruiken. Om de uitgangsimpedantie naar beneden te halen worden er soms triodes gebruikt als eindtrap (in plaats van pentodes of beam tetrodes). Vanwege de hoge uitgangsimpedantie van een pentode kan men geen hifi versterker bouwen als er geen tegenkoppeling aanwezig is. De tegenkoppeling dient niet zozeer om de vervorming te verlagen, maar om de uitgangsimpedantie te verlagen en dus voor een betere luidspreker demping zorgen.

Waarom een single ended versterker?

De single ended versterker heeft een laag rendement, het rendement is maximaal 30% van de anodedissipatie. Maar esoterische puristen willen zelfs verder gaan, en een triode gebruiken in plaats van een beam tetrode of pentode. En een triode heeft een nog lager rendement van een tetrode!

En een triode heeft nog andere nadelen. Dergelijke buizen gaan niet lang mee (zelfs niet de moderne uitvoering ervan,en zeker niet de chinese versie) en zijn bijzonder duur. Na een jaar normaal gebruik zijn de parameters zodanig verlopen dat de buis eigenlijk onbruikbaar geworden is. In een single ended configuratie werkt de buis namelijk altijd op maximaal vermogen, ongeacht de belasting.

Men heeft dus de nadelen van de single ended schakeling (laag rendement) gecombineerd met die van de triode (ook een laag rendement), waardoor men een zeer sterke stuursignaal nodig heeft (50V effectief). Men haalt een vermogen van ongeveer 5W en een vervorming van 5%.

Een lijneindtrapbuis daartegenover is gemaakt om continu drie jaar te werken in een kleurentelevisie, waarbij het niet ongewoon was dat de anode roodgloeiend werd door de dissipatie. Maar ja, dat is een verfoeilijke tetrode!

Publicités - Reklame

-