Een Pioneer luidspreker van een midirack, ik gebruik die nog steeds met een kleine versterker met ECL805, waar ze uitstekend klinken.
Deze luidsprekers dateren nog uit het Roels Hifi tijdperk (jaren 1990) en horen normaal samen bij een midirack, maar om de winstmarge te vergroten werd er in de plaats afschuwelijke PRS luidsprekers verkocht. De (goede) Pioneer luidsprekers werden dan achteraf verkocht voor een lage prijs, en zo heb ik twee paren goede speakers thuis.
De PCL805 werd gebruikt als rastereindtrap in zwart wit televisies. Zoals de PL504 (lijneindtrap) zijn deze buizen nog vlot te vinden, zowel in NOS conditie als in gebruikte conditie. Een push pull versterker levert 10W, een SRPP versterker 4W.
De PCL85 en ECL85 zijn de oudere versies van de buis, het enig verschil is dat de ECL805 en PCL805 een hogere anodespanning kunnen verdragen (terugslagpuls). In de praktijk maakt het niets uit voor audiotoepassingen en je kan beide buizen door elkaar gebruiken (maar gebruik enkel één soort in een push pull versterker).
De ECL lampen zijn voorzien voor een gloeispanning van 6.3V terwijl de PCL versies ontworpen zijn voor een 300mA seriekring (televisies). Bij de PCL hebben we een spanning nodig van 17V, maar de lamp werkt evengoed met een spanning van 15V. De maximale spanning tussen gloeidraad en cathode bedraagt 200V (cathode positief), terwijl de spanning 100V bedraagt voor de ECL versie.
Dit zijn verschillende versterkers met de PCL805 of ECL805, allemaal eigen makelij, want er zijn weinig versterkers gebouwd met deze buis: ontwerpers grepen eerder naar de ECL86 die speciaal ontwikkeld werd voor audiotoepassingen.
- PCL805 push pull montage
- Een eigen versterker uit de jaren 2000, geplaagd door een slechte push pull transformator (de transformator bepaalt in grote mate de kwaliteit van de versterker). Het is pas later dat ik goede transformatoren heb gevonden.
- PCL805 SRPP montage
- Een SRPP versterker levert een lager vermogen dan een push pull versterker (maar hoger dan een single ended versterker). De geluidskwaliteit is echter uitstekend en er is geen dure push pull transformator nodig.
- Eenvoudige push pull ECL805 (I)
- Ik heb opnieuw een push pull versterker gebouwd voor mijn slaapkamer in de jaren 2025. Zeer eenvoudige push pull versterker dankzij de automatische polarisatie door de cathodeweerstand.
- Betere uitgangstransfo (II)
- Precies dezelfde versterker met een uitstekende outputtransformator, en nu klinkt de versterker ongelofelijk goed.
- Overgang naar negatieve roosterpolarisatie (III)
- Nog steeds dezelfde versterker, maar nu met een aanpassing naar een negatieve stuurroosterspanning zodat het werkpunt gemakkelijk ingesteld kan worden. De versterker kan in een zuinige classe AB werken of overgaan naar een classe A.
- Koptelefoonversterker
- Het is een SRPP schakeling, want een koptelefoon heeft geen hoog vermogen nodig. De versterker is geschikt voor hoogohmige koptelefoons (32Ω of meer).
- Strip tease van een PCL805 en vergelijking met een PCL86
- Waarbij het goed zichtbaar is dat we te maken hebben met een straalbundel tetrode met de wikkelingen van stuur- en schermrooster die in elkaar's verlengde liggen. Op deze pagina zie je goed de verschillen tussen de twee buizen.
- Vergelijkingspagina ECL805/ECL86
- De ECL86 is een echte audiobuis, en toch vind ik dat de ECL805 beter presteert.
- PCL805 als hoogspanningsvoeding
- Door zijn relatief hoge perveance (en extra triode) kan de PCL805 gebruikt worden als gestabiliseerde hoogspanningsvoeding. De buis wordt hier specifiek gebruikt als gecontroleerde voeding van de schermroosters van eindtrappen (beam tetrodes).
Hoe je de correcte luidsprekerimpedantie kan bepalen werd getoond met oscilloscoopbeelden op basis van deze versterker (I/II/III). Dit is een aanpassing van de uitgangsimpedantie van de versterker aan de ingangsimpedantie van de luidspreker om een maximaal vermogen te bekomen.
|