Buizenversterkers
Stralenbundel tetrodes
Beam tetrodes

Beam tetrodes werden ontworpen om het Philips/mullard patent te omzeilen. Maar men heeft dan gemerkt dat het ontwerp bijzonder goede eigenschappen had. Deze buizen werden gebruikt als audio eindtrap, maar ook voor de magnetische afbuiging van televisies.
-

-

Rechts: de "pentode" van de PCL82 is wel degelijk een tetrode. Dit is te zien aan het ontbreken van de steun voor het keerrooster. Men ziet wel de bevestiging van de blinkende concentratieplaten (g3).

Verschil tussen beam tetrode en pentode
Op deze meer theoretische pagina leggen we het verschil uit tussen een beam tetrode en een pentode.

Hoe de duurdere beam tetrodes gepromoot werd
De vergelijking van de nieuwe beam tetrode (die toen nog geen type-aanduiding had) met enkele buizen die toen gebruikt werden: een triode 2A3, een pentode 6F6 en de nieuwe straalbundeltetrode die later de type-aanduiding 6L6 zal krijgen.

Beam tetrodes voor audiotoepassingen
Men vergeet het te gemakkelijk, maar de beam tetrodes werden ontworpen om het Philips/Mullard patent op de pentode te omzeilen. Deze buizen vergen een speciale constructiemethode, met de wikkelingen van het schermrooster in het verlengde van die van het stuurrooster. Men heeft ondertussen opgemerkt dat deze buizen heel gunstige eigenschappen konden hebben in vergelijking met de pentodes.

Op deze pagina leggen we de verschillen uit tussen een beam tetrode voor audiotoepassingen en voor de afbuiging in televisies.

Beam tetrodes voor de magnetische afbuiging
De beam tetrodes hebben een hoog rendement en zijn heel goed op hun plaats voor de magnetische afbuiging in televisies (zowel raster- als lijnafbuiging). Deze buis kunnen een relatief hoge stroom leveren bij een lage anodespanning (minstens 400mA bij 50V anodespanning voor de PL504). Dit is ook de reden waarom ze als eindtrap in audioversterkers gebruikt werden.

Ontleding PCL805 en PCL86
Men ziet nog het beste het verschil tussen een tetrode voor audiotoepassingen en een tetrode voor de afbuiging aan de hand van de ontleding van twee buizen. De PCL805 heeft een brede cathode om een hoge stroom te kunnen leveren. De wikkelingen van de PCL805 zijn losser en deze buis heeft daarom een sterkere stuurspanning nodig (ook voor audiotoepassingen).

Index lijneindtrappen
Voor de magnetische afbuiging in beeldbuistelevisies heeft men een hoge stroom een een lage spanning nodig. Vanaf de eerste televisies werd er gekozen om met beam tetrodes te werken in plaats van triodes of pentodes (in de Verenigde Staten werd er kortstondig gewerkt met vermogenstriodes, maar die buizen hadden en te laag rendement). Lijneindtrappen worden doorgaans als schakelaar gebruikt, maar kunnen ook in lineaire toepassingen gebruikt worden.

Index rastereindtrappen
Ook voor de rasterafbuiging werd er gekozen voor beam tetrodes. De eisen wat betreft stroom en vermogen zijn hier lager, maar de buizen moeten meer lineair kunnen werken. Op een frekwentie van 50Hz gedragen de afbuigspoelen zich immers als een weerstand en minder als een spoel. De rastereindtrap moet dus een lineair oplopende stroom kunnen leveren. Deze buizen zijn dan ook heel geschikt voor audiotoepassingen.

Publicités - Reklame

-