Buizenversterkers
De eindtrap
EL508 PL508

De PL508 is een vermogenbuis die ontworpen werd om gebruikt te worden in de rastereindtrap van kleurentelevisies. In een push pull versterker kunnen twee PL508 een vermogen van 20W leveren in classe AB instelling.
-

-

De EL508 hoort in het reeks van de PL500 door de magnovalvoet, die gebruikt werd voor hoogvermogen buizen in televisies (lijn en raster eindtrap). De EL508/PL508 is hier de vreemde eend, want het is een rastereindtrap en geen lijneindtrap.

De PL508 is het equivalent van de PCL805: de PL508 werd gebruikt in rastereindtrappen van kleurentelevisies terwijl de PLC805 in zwart-wit televisies gebruikt werd. Beide buizen zijn beam tetrodes die een hoger rendement hebben dan gewone pentodes.

De gloeispanning van de PL508 bedraagt 17V bij 300mA. Er bestaat ook een EL508 (6.3V) en een 17KW6 (amerikaans equivalent). De maximale anodedissipatie is 12W.

Buizen die als eindtrap in de afbuiging gebruikt worden moeten een hoge stroom kunnen leveren bij een relatief lage spanning (320mA bij 50V in dit geval). De totale dissipatie in deze buizen is beperkt, want de buizen zijn niet permanent aktief. Dit betekent dat de buizen eigenlijk niet geschikt zijn om in classe A te werken, want de anodestroom zou dan beperkt moeten worden tot 30mA (op 300V) om de maximale dissipatie van de anode niet te overschrijden.

Eigenschappen van de EL508 PL508
  • Werkingparameters
  • Vergelijking met een EL504/PL504,
  • Vergelijking met een EL84
  • Sturing via het schermrooster (enhanced triode)

Schakelingen met EL508/PL508
Push pull en single ended versterkers, zowel commerciële toepassingen (doorgaans push pull versterkers) en versterkers die door hobbyisten gemaakt werden.

Schakelingen van Igor S. Popovich
Twee schakelingen van Igor, maar de beste schakeling bevat elementen van beide schakelingen.

Eigen push pull versterkers
De twee schakelingen verschillen enkel door de manier van stabilisatie. De eindtrappen werken met een lage ruststroom die zeer hoog kan oplopen bij een werking op maximaal vermogen. Daarom dat een stabilisatie van het werkpunt nuttig kan zijn.

Eigen SRPP versterker
Een van de talrijke srpp versterkers die ik gebouwd heb. Met een series regulated push pull kan je alle kanten uit wat het ontwerp betreft.

De buis rechts is een PL508 die al een lange carrière achter de rug heeft als rastereindtrap in een kleurentelevisie (te zien aan de bruine vlekken onderaan de buis).

Dit is een teken dat de buis op hoog vermogen gewerkt heeft, niet dat de buis versleten is. De optische fenomenen van een buis worden hier besproken. De slijtage van een buis wordt gemeten aan de terugval van de emissie (of aan het verlies aan vacuum). Deze buis kan nog lang in een audio versterker werken, waar de eisen wat betreft maximale stroom eerder beperkt zijn.

De PL508 gebruikt een magnovalvoet die speciaal ontworpen werd voor buizen die op een hoge spanning moeten werken (om de risicos op overslag tussen de pennen te vermijden).

De EL508 PL508 werkt met een schermroosterspanning van ongeveer 180 à 200V en een stuurroosterspanning van -25V voor een werking in classe AB (-17V voor een werking in classe A). Zoals bij alle electronenbuizen die voor de magnetische afbuiging gebruikt werden is de invloed van het schermrooster op de anodestroom zeer sterk.

Een versterker met EL508 haalt gemakkelijk een THD (totale harmonische vervorming) van minder dan 0.1% bij een vermogen van 1 tot 18W (push pull versterker met goede output transformator) of van 1 tot 7W (srpp schakeling).

Natuurlijk wordt een versterker niet gekenmerkt door hoe goed hij sinustoontjes kan weergeven, maar als je de basis niet goed hebt kan de versterker nooit goed klinken.

Publicités - Reklame

-